Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2019: ΑΝΑΛΥΣΗ 2- ΗΧΟΣ (Μίξη)

25 Ιανουαρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 2109 φορές

Το SOUND MIXING εξετάζουμε σήμερα, αυτό που παλιά λεγόταν σκέτο SOUND ή και SOUND RECORDING. Τα τελευταία χρόνια από την ώρα που το Οσκαρ ηχητικών εφφέ μετονομάστηκε σε sound editing, άρχισαν και τα μπερδέματα γύρω από τον ήχο. Μπερδέματα για τους θεατές, όχι για όλους αυτούς που δουλεύουν στον ήχο και που έχουν αναδείξει του κόσμου τις εξειδικεύσεις.

Σήμερα λοιπόν πιάνουμε τον ΗΧΟ, τη μίξη του, δηλαδή τη διαχείριση και τη σύνθεση όλου του ηχητικού υλικού  που βγάζει την ηχητική συνοδεία μιας ταινίας. Και φυσικά επειδή η τεχνολογία βρίσκεται στα ύψη, δεν εννοούμε με το βραβείο αν ακούμε καλά , όσο  τις επιλογές τις ηχητικές και το πόσο αναδεικνύουν ηχητικά την ταινία. Συν την ποιότητα των συνθέσεων, εννοείται. Αξίζει να επισημάνουμε ότι από την πεντάδα, μόνο ένα  φιλμ ανήκει στο είδος blockbuster, συνεπώς οι Ηχολήπτες της Ακαδημίας δεν επιλέγουν πεντάδα με βάση τον…. «σαματά» αλλά την ηχητική σύνθεση. Οι κατηγορίες του ήχου είναι μαζί με τη μουσική εκείνες από τις οποίες απουσιάζει η ταινία του Λάνθιμου (προσθέστε και το μακιγιάζ κι εδώ κάτι έχουμε να πούμε όταν φτάσει η ώρα της ανάλυσης για αυτή την κατηγορία) (δηλαδή, από την Ακαδημία μας λένε οι κλάδοι πως αν κάπου δεν διαπρέπει η «ευνοούμενη» είναι στα του ηχητικού μέρους της, βάζοντας και τη μουσική μέσα) κι έτσι εδώ δεν αγωνιούμε για την ταινία του δικού μας. Να δούμε ποιοι θα έχουν αγωνία λοιπόν στην κατηγορία αυτή.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΙΝΑΙ

  1. BLACK PANTHER- Στηβ Μπόεντεκερ, Μπράντον Πρόκτορ, Πήτερ Ντέβλιν

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Ο Στηβ Μπόεντεκερ έχει διπλή υποψηφιότητα φέτος, είναι και στην κατηγορία του Ηχητικού μοντάζ. Για ηχητικό μοντάζ είχε προταθεί και κατά το παρελθόν , το 2014 με το «Όλα χάθηκαν» (All is lost), χωρίς νίκη. Για τον Μπράντον Πρόκτορ είναι η πρώτη υποψηφιότητα ενώ για τον Πήτερ Ντέβλιν η πέμπτη, χωρίς νίκη μέχρι στιγμής (έχει προταθεί για το «Περλ Χάρμπορ» το 2002, για το «Transformers» το 2008, για το «Star Trek» το 2010 και για το «Transformers: dark of the moon» το 2012).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Η ΑΝΆΜΙΞΗ. Η χαρά του blockbusterά ηχολήπτη. Όμως το γεγονός πως από το είδος μόνο αυτή επιλέχθηκε, επισημαίνει πως εδώ οι ηχολήπτες ακολούθησαν μια πιο καλλιτεχνική λογική, συντονίστηκαν με αυτό που δείχνει η εικόνα, με το πάντρεμα φουτουριστικού, ρεαλιστικού και κόμικς μαζί  κι έφτιαξαν ενιαίο ήχο για όλα ο οποίος να υπακούει στη λογική της φανταστικής περιπέτειας.

  1. BOHEMIAN RHAPSODY- Πωλ Μάσεϋ, Τιμ Κάβατζιν, Τζων Καζάλιν

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Για τον Πωλ Μάσεϋ αυτή είναι η 8η υποψηφιότητα κι ως τώρα δεν έχει κερδίσει (ας θυμηθεί τον συνάδελφο του ΚΕΒΙΝ Ο’ΚΟΝΕΛ που το κέρδισε με την 21η υποψηφιότητα χάρη στον «ΑΝΤΙΡΡΗΣΊΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ» του Μελ Γκίμπσον κι ας παρηγορηθεί). Ηταν υποψήφιος για τα φιλμ «Θρύλοι του πάθους»(1995), «Air Force One» (1998), «Μaster and Commander» (2004), «Walk the line» (2006), «Πειρατές της Καραϊβικής: Το σεντούκι του νεκρού» (2007), «Το τελευταίο τραίνο για τη Γιούμα»  (2008) ,  «Η διάσωση» (The Martian)(2016)

Για τον Τιμ Κάβατζιν είναι η δεύτερη υποψηφιότητα μετά το περσινό «Baby driver» ενώ για τον Τζών Καζάλιν είναι η πρώτη

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ:  Η ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ. Να δούμε που  σταματά η ηχητική διαχείριση, που παρεμβαίνει το ηχητικό μοντάζ , που εμπλέκονται οι music editors, διότι σε αυτή την ταινία ο ήχος γίνεται συμπρωταγωνιστής του σταρ της ταινίας  Ράμι Μάλεκ ή του σταρ της υπόθεσης Φρέντυ Mέρκιουρι μια και έχει καταγράψει ήχους συναυλιών, ήχους ηχογραφήσεων , σε μια ποιότητα εξαιρετική με αποθεωτική τη σκηνή της μεγάλης συναυλίας Live Aid και με τον ήχο να πετυχαίνουν αποθέωση αλλά και δραματικότητα μέσα από αυτήν. Κι αυτά είναι βασικά στοιχεία που έκαναν την ταινία να λειτουργήσει τόσο πολύ.

  1. ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (First Man)- Τζον Τέυλορ, Φρανκ Μοντάνιο, Αι-Λινγκ Λη, Μαίρη Ελλις

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Για τον Τζον Τέυλορ είναι η τέταρτη υποψηφιότητα όπου το 2015 είχε διπλή, για το «Birdman» και για τον «Αλύγιστο» της Τζολί αλλά έχασε και για τα δύο, και το 2016 ήταν για την «Επιστροφή» (Revenant» όπου και πάλι έχασε.

Ενατη υποψηφιότητα για τον Φρανκ Μοντάνιο, χωρίς νίκη κι αυτός, το παλεύει από το 1993. Με τις ταινίες: «Σε κατάσταση πολιορκίας» (1993), «Ο φυγάς» (1994), «Αμεσος κίνδυνος» (1995), «Μπάτμαν για πάντα» (1996), «Wanted» (2009), διπλή κι αυτός το 2015 με «Birdman» και «Αλύγιστο», και «Επιστροφή» το 2016

Ο Αϊ-Λινγκ Λι είχε διπλή υποψηφιότητα ήχου κι ηχητικού μοντάζ στο «La La Land», την ίδια διπλή έχει και φέτος

Για την Μαίρη Ελις είναι η δεύτερη, ήταν και πέρσι με το «Baby driver»

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Η ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ.Η δουλειά εδώ βρίσκεται σε συνάρτηση με την σκηνογραφική διεύθυνση, με τα μηχανήματα και τους εξοπλισμούς που κυριαρχούν στο διαστημικό κέντρο , με τα όργανα περιδίνησης κλπ κι είναι υποχρεωμένη να προωθήσει ηχητικά το σκηνικό  αλλά και να υποστηριχτεί από αυτό. Συνεργασία σκηνογράφων και ηχητικής ομάδας θαυμαστού αποτελέσματος.

  1. ROMA- Σκιπ Λιεβσέι, Κραιγκ Χένινγκαν, Χοσέ Αντόνιο Γκαρσία

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Ο ΣΚΙΠ ΛΙΕΒΣΕΪ είναι ο ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ της κούρσας, το πήρε το 2014 για το «GRAVITY». Επίσης είχε διπλές υποψηφιότητες (ήχου, ηχητικού μοντάζ) για το «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» (2008) και για το «True Grit» (2011), ήχου το 2014 για το «Inside Lewis Davis» όπου έχασε από τον…. Εαυτό του στο «GRAVITY» ενώ φέτος έχει πάλι διπλή για τη «Roma».

Για τον Κραιγκ Χένιγκαν είναι η πρώτη υποψηφιότητα ενώ για τον Χοσέ Αντόνιο Γκαρσία η δεύτερη – είχε προταθεί για την «επιχείρηση Αrgo» το 2013 κι είχε χάσει.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ , Η ΗΧΗΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Εδώ έχουμε ως ατού την ίδια την ποιότητα του ήχου, την ποιότητα εγγραφής που βέβαια σε ειδικά εξοπλισμένες αίθουσες αποδίδεται το μεγαλείο της, έχουμε όμως και το τι εμπεριέχει αυτός ο ήχος  κι εδώ γίνεται μια καταπληκτική σύνθεση με ήχους φυσικούς του δρόμου όπου πολλοί εξ αυτών είναι και ξαναγραμμένοι κι όχι μόνο εκ φυσικής λήψεως, καθώς επίσης και τους ήχους των εσωτερικών χώρων, την ποιότητα στις ομιλίες αλλά και γενικότερη την ποιότητα στις ηχητικές λεπτομέρειες όπου οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κυριαρχούν στην ταινία εν γένει και κάνουν τη «Roma» ξεχωριστή. Δεν υπάρχει ήχος ανεκμετάλλευτος κι όλοι είναι ρεαλιστικής λογικής αλλά που κι αυτοί σαν να «θροΐζουν» στα πλαίσια του άλμπουμ αναμνήσεων που είναι όλη η ταινία.

  1. ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ (A star is born)- Toμ Οζονιτς, Ντέον Ζούπαντσιτς, Τζέισον Ρούντερ, Στηβ Μόροου

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα για τον Τμ Οζονιτς και τον Τζέησον Ρούντερ,, δεύτερη για τον Ντέον Ζούπαντσιτς (είχε προταθεί το 2006 για «Το χρονικό της Νάρνια»), δεύτερη και για τον Στηβ Μόροου (ήταν ποψήφιος και στο «La La Land»)

TAYTOTHTA KATHΓΟΡΙΑΣ: Η ΣΥΝΘΕΣΗ. Είναι η μόνη ταινία από τις πέντε που προτείνεται μόνο για Ηχο κι όχι και για Ηχητικό Μοντάζ. Ισως γιατί εδώ δεν υπάρχουν οι ηχητικές αναμείξεις κι οι εκ νέου ηχογραφήσεις όπως στο «Bohemian Rhapsody» κι εδώ έχουν να κάνουν με τους ήχους των σκηνοθετημένων συναυλιών και με την προβολή της φωνής της Λέιντι Γκαγκα που είναι η λανσαριζόμενη σταρ της ταινίας και πρέπει να αποδοθεί μοναδικά η μοναδική φωνή της, όπως , άλλωστε και συμβαίνει. Θεωρήθηκε καθαρόαιμη δουλειά μίξης ήχου.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Εδώ σε θέλω μάστορα. Νομίζω ότι ανάμεσα στις δύο «μουσικές» θα παιχθεί ο ήχος και ίσως το «Ένα αστέρι γεννιέται» αποδειχτεί το αστέρι του Ηχου και το «Bohemian Rhapsody» του ηχητικού μοντάζ. Όμως η «Roma» έχει μια άλλου τύπου σπάνια δουλειά να επιδείξει και μπορεί στο τέλος να  είναι εκείνη που θα το σηκώσει..  

 

 

 

 

 

Τροποποιήθηκε Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 17:27
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo