Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2019: ΑΝΑΛΥΣΗ 10- ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΦΕ

06 Φεβρουαρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1787 φορές

Τα blockbusters έχουν και φέτος την απόλυτη κυριαρχία στην κατηγορία αυτή, που είναι κι η κατηγορία τους και που , όπως έχω εξηγήσει και κατά το παρελθόν, ουσιαστικά σε αυτό το βραβείο «προσμετρείται» και το ποιο από τα blockbusters είναι το πιο αποδεκτό ως σύνολο. Κι αυτό εκδηλώνεται μέσω των εφφέ. Διότι, λίγο έως πολύ, όλα αυτά τα φιλμ έχουν πολύ καλά οπτικά εφφέ. Στο τέλος, όμως, εκείνο που μετράει περισσότερο είναι είτε η λειτουργικότητα (περίπτωση «Ex machina» όπου το εφφέ στήριζε σενάριο κι όχι… όγκο) είτε η ξεχωριστή έμπνευση πάνω σε κάτι.

Φέτος, όμως, σε σχέση με τα περί «αποδεκτού» blockbuster, έχουμε ένα θεματάκι με το «BLACK PANTHER» που, ενώ το βλέπουμε να φτάνει έως την 8άδα της Καλύτερης Ταινίας, τα οπτικά εφφέ δεν το έχουν καν στην 5άδα τους. Οπερ σημαίνει ότι άλλα τεχνικά επιτεύγματα (σκηνικά, κοστούμια, ηχητικές επιλογές κλπ) ήταν που το ανέβασαν ψηλά κι όχι τα οπτικά εφφέ κι ας είναι γεμάτο με τέτοια. Οι «οπτικο-εφφεδάδες» δεν το πρόκριναν. Ούτε στην Ακαδημία αλλά ούτε και στο Σωματείο τους όπου δεν του έδωσαν τίποτα ενώ διαθέτουν τις άπειρες εξειδικευμένες κατηγορίες.

Πάμε λοιπόν να εξετάσουμε τις επιλογές και τους υποψηφίους τους.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  1. «ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ» (Avengers: Infinity War) - Νταν Ντελεούβ, Κέλλυ Πορτ, Ράσελ Ερλ, Νταν Σούντικ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Ο Νταν Ντελεούβ είχε προταθεί και το 2015 για το «Captain America» χωρίς νίκη. Ο Ράσελ Ερλ προτείνεται για 4η φορά, χωρίς νίκη, ύστερα από το «Transformers» το 2008, το «Star Trek» το 2010 και το «Captain America» το 2015. Ο Νταν Σούντικ προτείνεται για 9η φορά κι ακόμα δεν έχει κρατήσει αγαλματάκι. Είχε προταθεί το 2004 για το «Master and Commander», το 2006 για τον «Πόλεμο των κόσμων», το 2009 για το «Iron Man» και το 2011 για το «Iron Man 2», το 2013 για τους «Εκδικητές», το 2014 για το «Iron Man 3»,το 2015 για το «Captain America», το 2018 για το «οι Φρουροί του Γαλαξία 2».

Για τον Κέλλυ Πορτ είναι η παρθενική υποψηφιότητα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Ολη η αξία του έργου βρίσκεται στα οπτικά εφφέ, το μαρτυρεί, άλλωστε, η μία και μοναδική υποψηφιότητα του που είναι σε αυτή την κατηγορία , κι η έντονη παρουσία των οπτικών εφφέ είναι που ανεβάζει και την ψυχαγωγική αξία της ταινίας και την καθιστά προτιμητέα ως ταινία έναντι των άλλων ταινιών του είδους. Τα οπτικά εφφέ είναι στην ίδια λογική που ήταν και τα προηγούμενα φιλμ της σειράς με τις υπεράνθρωπες καταστάσεις που ανεβάζουν την αδρεναλίνη κι έχουν ως αποστολή την ψυχαγωγία άρα λειτουργούν ενίοτε και με κωμικό τρόπο.

  1. «CHRISTOPHER ROBIN»- Κρίστοφερ Λόρενς, Μάικλ Ημς, Τέο Τζόουνς, Κρις Κόρμπουλντ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ : Ο ΚΡΙΣ ΚΟΡΜΠΟΥΛΝΤ είναι ο ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ της ομάδας, έχει πάρει το 2011 για το «INCEPTION». Η φετινή είναι η 5η υποψηφιότητα. Εχει προταθεί επίσης για τα φιλμ : «Σκοτεινός ιππότης» (2009), «Star Wars- Η δύναμη ξυπνά» (2016), «Star Wars: Οι τελευταίοι Τζεντάι» (2018).

Για τους άλλους τρεις είναι η πρώτη υποψηφιότητα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Τα εφφέ εδώ δεν είναι ογκώδη, θα μπορούσαν να υπάγονται και στην κατηγορία του animation αλλά το σύνολο του έργου που είναι με ηθοποιούς δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο. Τα εφφέ είναι τα «λούτρινα» τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στην ιστορία του ήρωα, ο οποίος τα έχει αποχωριστεί με το τέλος της παιδικής ηλικίας, εκείνα , όμως, αν κι αποθηκευμένα, τον παρακολουθούν από μακριά και σε μια ώρα δύσκολη, μεγάλο πιά, οικογενειάρχη, πάνε και τον.. βρίσκουν. Οπτικά εφφέ «υπόθεσης», σε παιδική ταινία

  1. «Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» (First man)- Πωλ Λάμπερτ, Ιαν Χάντερ, Τρίσταν Μάυλς, Τζ.Ντ Σβαλμ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Ο ΠΩΛ ΛΑΜΠΕΡΤ πήρε το ΟΣΚΑΡ πέρσι για το «BLADE RUNNER 2049». Αυτή είναι η δεύτερη υποψηφιότητα του.

ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ κι ο ΙΑΝ ΧΑΝΤΕΡ- αυτός το είχε πάρει για το «INTERSTELLAR» (το «χεράκι» του «Interstellar» είναι ολοφάνερο στην ταινία), κι αυτός προτείνεται για 2η φορά.

Για τους άλλους δύο είναι η πρώτη υπoψηφιότητα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Από τις πέντε ταινίες, τούτη είναι εκείνη στην οποία τα οπτικά εφφέ παρεμβαίνουν δραματουργικά- ισχύει το ανάλογο και για τον «Christopher Robin» αλλά εκεί είναι πιο ανάλαφρο το όλον. Τα εφφέ συμβάλλουν στην αγωνία της προσπάθειας και της προετοιμασίας και τελικά της εκτόξευσης στο Διάστημα και συνεργάζονται στενά με το σκηνικό ιδίως στη φάση της προετοιμασίας όπου αντλεί από αυτά έμπνευση κι ο ήχος και τα τυλίγει με τη δική του φροντίδα.

  1. «READY PLAYER ONE»- Ρότζερ Γκυγιέτ, Γκράντυ Κόφερ, Μάθιου Μπάτλερ, Ντέηβιντ Σερκ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: 5η υποψηφιότητα χωρίς νίκη ως τώρα για τον Ρότζερ Γκυγιέτ, έχει προταθεί για τα φιλμ «Ο Χάρυ Πότερ κι ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν»(2005), «Star Trek» (2010), «Star Trek into darkness» (2014), «Star Wars: Η δύναμη ξυπνά» (2016).

Για τον Γκράντυ Κόφερ είναι η πρώτη, για τον Μάθιου Μπάτλερ η 2η μετά το «Transformers:dark of the moon» το 2012  ενώ ο ΝΤΕΗΒΙΝΤ ΣΕΡΚ είναι ο ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ της ομάδας, το πήρε το 2014 για το «GRAVITY» κι η τωρινή είναι η 2η υποψηφιότητα του.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Τα εφφέ εδώ πρωτοτυπούν ,φτιάχνουν ένα ολόκληρο κόσμο, αφού έτσι είναι κι όλη η ταινία, τον κόσμο του virtual reality και μεταφέρουν τον θεατή στις τρελές εικόνες του και στην απίθανη πολυχρωμία τους. Αλλωστε σκηνοθέτης του φιλμ είναι ο ΣΤΗΒΕΝ ΣΠΗΛΜΠΕΡΓΚ ο οποίος το έκανε συνειδητά προς αυτή την κατεύθυνση, εστίασε πάνω στην ομάδα των οπτικών εφφέ, για να φτιάξει μια πανδαισία εικονικής πραγματικότητας- χωρίς υπόθεση, είναι η αλήθεια…

  1. «SOLO: A STAR WARS STORY» - Ρομπ Μπρέντοου, Πάτρικ Τούμπαχ, Νηλ Σκάνλαν, Ντομινίκ Τουόχι

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Για τον Ρομπ Μπρέντοου  και τον Ντομινίκ Τουόχι είναι  η πρώτη υποψηφιότητα ενώ για τον Πάτρικ Τούμπαχ η τρίτη (είχε προταθεί, χωρίς νίκη, στο «Star Trek into darkness» το 2014 και στο «Star Wars- η δύναμη ξυπνά» το 2016)

Ο ΝΗΛ ΣΚΑΝΛΑΝ είναι ο ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ της παρέας, το κέρδισε το 1996 για το «BABE, ΤΟ ΖΩΗΡΟ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙ» κι ήταν υποψήφιος επίσης για δύο «Star Wars», το 2016 «Η δύναμη ξυπνά» και το 2018 «Οι τελευταίοι Τζεντάι»

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Η ανανεωτική διάθεση προς το «Star Wars», που προσέλαβαν και τον Ρον Χάουαρντ για να το σκηνοθετήσει, φάνηκε περισσότερο στα οπτικά εφφέ όπου ενώ κρατά ως βάση εκείνα που ξέρουμε, μειώνει τον όγκο και  δίνει στα εφφέ του καινούργιου μια πιό «γήινη» διάσταση όπου ξεχωρίζουν οι συγκρούσεις, οι αερομαχίες και κάποια τρυκ μέσα στο σκηνικό, εντός διαστημοπλοίου δηλαδή.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Το Σωματείο απεφάνθη επί του συνόλου «Avengers». Κι όντως, ο ψυχαγωγικός χαρακτήρας της ταινίας κρέμεται από τα οπτικά εφφέ. Όμως θέλω να επισημάνω ότι συνήθως οπτικά εφφέ που δεν κερδίζουν στην πρώτη ταινία, σπανίως το πετυχαίνουν σε μια συνέχεια και στην περίπτωση των «Avengers» ισχύει με τις δύο προηγούμενες, κι αυτό έχει να κάνει με το ότι συνήθως η «συνέχεια» έχει επαναλαμβανόμενη λογική. Αρα, αφού δεν υιοθετήθηκαν τα πρώτα, τι θα αλλάξει στα τρίτα και στα τέταρτα; Από την άλλη, το συγκεκριμένο Σωματείο δεν πετυχαίνει πάντα την ταύτιση με το σύνολο των κινηματογραφιστών κι έχουμε ως παράδειγμα ενισχυτικό και του άλλου παραδείγματος που είπα λίγο πιο πάνω, την περίπτωση του «Πλανήτη των πιθήκων» όπου το Σωματείο είχε βραβεύσει τα εφφέ και ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ταινίες της σειράς και το Οσκαρ δεν δόθηκε σε καμία. Κι αυτό βέβαια συμβαίνει επειδή στην Κινηματογραφία των κοντά 9.000 μελών εφέτος, ψηφίζουν όλοι οι κλάδοι κι εκεί δεν ταυτίζονται πάντα με το καθαρώς τεχνική ματιά των οπτικο-εφφετζήδων. Ο «Πρώτος Ανθρωπος» όπου το εφφέ συμβάλει στα δραματουργία θα ψηφιστεί σίγουρα από Ηθοποιούς και Σεναριογράφους ενώ το «Read Player One» όπου είναι ταινία  εφφέ πρωτότυπων θεματολογικά και κυρίως σκηνοθετικού οράματος κι ας μην είναι ταινιάρα στο σύνολο της , θα ελκύσει τους σκηνοθέτες και θα πάρει ψήφους από αυτούς. Οπότε, στο άνοιγμα του φακέλου θα δούμε αν φέτος το Σωματείο πέρασε τη γραμμή του ή αν είχαν άλλη γνώμη οι υπόλοιποι κλάδοι.  

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo