Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2019: ΑΝΑΛΥΣΗ 19- ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

22 Φεβρουαρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1818 φορές

Πιο «στρωτή» δείχνει η φετινή χρονιά στο είδος του ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, που τα τελευταία χρόνια , τα τελευταία ΑΡΚΕΤΑ χρόνια, θα έλεγα, παρουσιάζει άνοδο- η φετινή πεντάδα δείχνει μια παγιοποίηση. Με την έννοια ότι το ψυχαγωγικού χαρακτήρα φιλμ κινουμένου σχεδίου δείχνει να έχει ανακτήσει έδαφος, μια και στις προηγούμενες χρονιές είδαμε κι άλλες απόπειρες, ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικά αδιαμφισβήτητα αλλά που άφηναν αναπάντητο το ερώτημα» «Που απευθυνόμαστε;»

.

Ο προβληματισμός αυτός απασχόλησε Αμερική κι Ευρώπη κι όλων των χωρών τις κινηματογραφικές Ακαδημίες και πάντα φτερούγιζε η ένσταση κι η αμφιβολία αν είναι ένα είδος που έχουμε δικαίωμα να το στερήσουμε από τα παιδιά.

Υπάρχει, όμως, κι η καλλιτεχνική ΕΞΑΙΡΕΣΗ του κανόνα και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  1. ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ 2 (Incredibles 2)-Μπραντ Μπερντ, Τζον Γουόκερ, Νικόλ Παραντί Γκριντλ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Ο ΜΠΡΑΝΤ ΜΠΕΡΝΤ έχει πάρει ΔΥΟ ΟΣΚΑΡ του είδους, το 2005για το «ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ» (το πρώτο δηλαδή της σειράς) και το 2008 για τον «ΡΑΤΑΤΟΥΗ». Εχει προταθεί και για τα δύο αυτά φιλμ στην κατηγορία του σεναρίου.

Για τον Τζον Γουόκερ είναι η πρώτη υποψηφιότητα ενώ για την Νικόλ Παραντί Γκρίντλ η δεύτερη μια κι έχει προταθεί στο παρελθόν και για την κατηγορία μικρού μήκους

ΤΟ ΦΙΛΜ:Η γνωστή μας από το πρώτο φιλμ οικογένεια με τις «ανορθόδοξες» μεθόδους διάσωσης του κόσμου, ξαναβγαίνει στα πράγματα, για τον ίδιο σκοπό κι έχει να τα βάλει με τους κακούς που απειλούν τον κόσμο αλλά και με εκείνους που τους θεωρούν παράνομους, σύν το γεγονός ότι στην οικογένεια έχουν συντελεστεί και κάποιες .. «μετατροπές»

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Λογικό είναι αυτή τη φορά να μην προταθεί για Οσκαρ σεναρίου όπως είχε συμβεί το 2005 διότι δεν υπάρχει πιά η πρωτοτυπία. Τα υλικά και τα πρόσωπα είναι γνωστά. ΟΜΩΣ…., αυτό το «όμως» καθορίζει τα πράγματα, διότι το φιλμ από πλευράς φαντασίας , ευρημάτων, χρωμάτων , κωμικών καταστάσεων, είναι και πάλι εξαίσιο.

  1. ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ (Isle of dogs)- Γουές Αντερσον, Σκοτ Ρούντιν, Στήβεν Ρέιλς, Τζέρεμι Ντώσον

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Ο Γουές Αντερσον έχει ξαναπροταθεί για Οσκαρ κινουμένου σχεδίου με τον «Ο φανταστικός κύριος Φοξ» το 2010. Οι άλλες του υποψηφιότητες όμως είναι από feature movies κι αφορούν τρεις σεναριακές με το «Οικογένεια Τενεμπάουμ» (2002), «Moonrise Kingdom» (2013), και «Grand Budapest Hotel» (2015) που είναι η ταινία η οποία του έχει δώσει και σκηνοθετική υποψηφιότητα αλλά και παραγωγού για καλύτερη ταινία.

Ο ΣΚΟΤ ΡΟΥΝΤΙΝ είναι παραγωγός, με την πλήρη έννοια της λέξης κι έχει ΠΑΡΕΙ ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ με το «ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ τους ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥΣ» των αδελφών Κοέν ενώ έχει προταθεί στην «καλύτερη ταινία» και για τα φιλμ «Οι ώρες» (2003), «The social network» και «True Grit» (ταυτοχρόνως, την ίδια χρονιά, το 2011), «Εξαιρετικά δυνατά κι απίστευτα κοντά» (2012), «Captain Phillips»(2014), «The Grand Budapest Hotel» (2015), «Fences» (2017), «Ladybird» (2018).

Ο Στήβεν Ρέιλς κι ο Τζέρεμυ Ντώσον έχουν προταθεί για το «Grand Budapest Hotel» (2015)

ΤΟ ΦΙΛΜ: Σε ένα νησί της Ιαπωνίας ένα «δικτατορίσκος» βγάζει νόμο να εξοριστούν εκεί τα σκυλιά, ύστερα από μια επιδημία που χρεώθηκε σε αυτά τα καημένα και το αγόρι της ιστορίας, που συνδέεται και συγγενικά με τον τύραννο, αποφασίζει να κινήσει εκστρατεία αποκατάστασης και διάσωσης των σκύλων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Η καλλιτεχνική εξαίρεση του κανόνα που λέγαμε και στον πρόλογο. Ο Γουές Αντερσον, ο σουρεαλιστής της σύγχρονης κωμωδίας, με συνεργάτες του τους παραγωγούς του «Grand Budapest Hotel» και τον συνθέτη Αλεξάντερ Ντεσπλά που του έγραψε ένα θεσπέσιο score και πρόσφερε στην ταινία και υποψηφιότητα για Οσκαρ μουσικής., φτιάχνει ένα «φευγάτο» κινούμενο σχέδιο με πολλή αλληγορία, κοινωνική θέση και τρόπο τέτοιο ώστε να αγαπηθεί και από τα παιδιά. Ωστόσο, με μεγαλύτερη σιγουριά κατακτά τους μεγάλους…

  1. ΜΙΡΑΪ (Mirai no Mirai)– Μαμορού Χοσόντα, Γιουσίρο Σάιτο

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα και για τους δύο

ΤΟ ΦΙΛΜ: Ένα αγοράκι βρίσκεται ξαφνικά σε μαγικό κήπο όπου χάνεται μέσα στα παιχνίδια του χρόνου και συναντά την μέλλουσα αδελφή του.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Συγκερασμός καλλιτεχνικής αναζήτησης και παιδικού φιλμ, γυρισμένο περισσότερο με τους κανόνες της παιδικής ταινίας αλλά και με μια τεχνοτροπία «λιτότητας» ώστε να αρέσει σίγουρα στους φεστιβαλικούς κύκλους παρότι έχει όλα τα συστατικά και ως ένα βαθμό και τα  προσόντα της παιδικής, οικογενειακής ταινίας.

  1. ΡΑΛΦ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ (Ralph breaks the internet)- Ριτς Μουρ, Φιλ Τζόνστον, Καρλ Σπένσερ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Ο ΡΙΤΣ ΜΟΥΡ κι ο ΚΑΡΛ ΣΠΕΝΣΕΡ έχουν ΠΑΡΕΙ ΟΣΚΑΡ το 2017 για το «ZOOTOPIA». Ο Μουρ έχει προταθεί επίσης το 2013 για το «Ραλφ: Η επόμενη πίστα»

Για τον Φιλ Τζόνστον είναι η πρώτη υποψηφιότητα.

ΤΟ ΦΙΛΜ: Οι ήρωες του «Ραλφ: Η επόμενη πίστα» «ξανασυναντιούνται» κι αυτή τη φορά εισβάλλουν στο ιντερνετ όπου «χάνονται» στη μαγεία των εικόνων, των χρωμάτων και των παραμυθιών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Καθαρή ψυχαγωγία από τα στούντιο της «Ντίσνευ» , κάνει τα παιδάκια (αλλά και τους μεγάλους, εδώ που τα λέμε) να γελάσουν και να μαγευτούν από τα χρώματα και τα ευρήματα. Σε κάποια σημεία φέρνει στο νου την ταινία του Στήβεν Σπήλμπεργκ που προτάθηκε για τα οπτικά εφφέ , το «Ready player one» ως προς τον μαγευτικό κόσμο του διαδικτύου.. αλλά μέχρι εκεί…

  1. SPIDERMAN: ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΡΑΧΝΟΣΥΜΠΑΝ (Spiderman: Into the spider- verse) – Μπομπ Περσικέτι, Πήτερ Ράμσεϋ, Ρόντνεϋ Ρόθμαν, Φιλ Λορντ, Κρίστοφερ Μίλερ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα και για τους πέντε.

ΤΟ ΦΙΛΜ: Καινούργιος spiderman εν όψει. Ενας έφηβος  Ισπανόφωνος γίνεται ο καινούργιος προστάτης της Νέας Υόρκης τη βοηθεία του κλασικού κι αυθεντικού που του προσφέρει κατά κάποιο τρόπο το χρίσμα..

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Μα είναι θαύμα. Διότι επί της ουσίας μας ξανασυστήνει τον «Spiderman», αυτή τη φορά σε ταινία κινουμένου σχεδίου, που μας διασκεδάζει, μας ταξιδεύει, μας μαγεύει και ω ναι, έχει κι ωραίο σενάριο.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Ο «Spiderman έχει πάρει όλα τα βραβεία από παντού όπου γίνεται κάτι σαν την …. «Roma» των κινουμένων σχεδίων. Ανεξαρτήτως όμως αυτού συγκεντρώνει όλα τα προσόντα αυτού που λέμε animation movie. Ως αντίπαλος έρχεται το «νησί των σκύλων» αλλά από … «αλλού», καμιά φορά όμως κανείς δεν ξέρει διότι και το «νησί…» έχει τα δικά του προσόντα αν κι αυτός ο «Spiderman» είναι ένα θαύμα ψυχαγωγίας.
  

 

 

 

 

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo