Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΑΝ «ΙΡΛΑΝΔΟ», ΌΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΚΟΡΣΕΖΕ…

05 Δεκεμβρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1684 φορές

Οπερ σημαίνει ότι η πιο λαμβανόμενη υπόψη (κι όχι πιά καθοριστική) Ενωση Κριτικών στις ΗΠΑ διαχώρισε την καλύτερη ταινία από τη Σκηνοθεσία, κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά τακτικά. Στο λεγόμενο «split» επέλεξε τον «ΙΡΛΑΝΔΟ»  ως Καλύτερη Ταινία της Χρονιάς όχι, όμως και τον σκηνοθέτη του φιλμ Μάρτιν Σκορσέζε για τη σκηνοθεσία του.

Αντί του Σκορσέζε,  βράβευσαν τη ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ  των ΜΠΕΝΥ και ΤΖΟΣ ΣΑΦΤΙ για το φιλμ «UNCUT GEMS» που είχε βραβευτεί για το σενάριο του και για την ερμηνεία του Ανταμ Σάντλερ στο National Board.

Κι είναι μια ευκαιρία να λυθεί προς τους αναγνώστες η διευκρίνηση μας παραπληροφόρησης που καταλήγει στην κατασκευή μύθων, ο κόσμος δεν ξέρει και τα αναμασά: Τον Σκορσέζε τον έχουν ταυτίσει με την Ενωση Κριτικών Νέας Υόρκης, με τους Νεοϋορκέζους κριτικούς.

Μόνο που δεν γνωρίζουν πως ΟΥΤΕ «Ο Ταξιτζής»  ούτε το «ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ ΕΙΔΩΛΟ» βραβεύτηκαν από τη Νέα Υόρκη. Τη χρονιά του «Ταξιτζή» (σαιζόν 1976-77) ως καλύτερη ταινία-σκηνοθεσία είχαν επιλέξει το «ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ» του ΑΛΑΝ Τζ. ΠΑΚΟΥΛΑ  και τη χρονιά του «Οργισμένου ειδώλου» (σαιζόν 1980-81) είχαν βφραβεύσει κι εκείνοι ως ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ το «ΣΥΝΗΘΙΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ» που πήρε και το ΟΣΚΑΡ ενώ για τη Σκηνοθεσία, αντί του Σκορσέζε ή και του Ρόμπερτ Ρέντφορντ που ηταν αυτός ο οποίος πήρε το Οσκαρ Σκηνοθεσίας, οι κριτικοί Νέας Υόρκης πρότειναν ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΝΤΕΜΙ για το «ΜΕΛΒΙΝ ΚΑΙ ΧΑΟΥΑΡΝΤ» που δεν έφτασε ως τις υποψηφιότητες του Οσκαρ Σκηνοθεσίας (πήρε όμως το Οσκαρ Πρωτοτύπου Σεναρίου)

Τον Σκορσέζε οι Κριτικοί της Νέας Υόρκης τον βράβευσαν ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ για τα «Καλά παιδιά» και δεύτερη φορά για το έργο που του χάρισε ΚΑΙ ΤΟ ΟΣΚΑΡ, τον «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗ»- που ήταν και το έργο που του έδωσε το ένα και μοναδικό βραβείο του από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ. Οι Σκηνοθέτες δεν είχαν βραβεύσει καμία άλλη Σκηνοθεσία του!

Αυτά περί του πως κατασκευάζονται μύθοι από ελλιπή πληροφόρηση ή από πλαστογράφηση και παρερμηνεία και διαστρέβλωση της ίδιας της πληροφορίας.

Ούτε και φέτος λοιπόν του έδωσαν Βραβείο Σκηνοθεσίας, αν και του έδωσαν της καλύτερης ταινίας. Μαζί με αυτό έδωσαν στον «ΙΡΛΑΝΔΟ» και το βραβείο Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ για τον ΤΖΟ ΠΕΣΙ –αυτόν επιλέγουν οι Νεοϋορκέζοι Κριτικοί ως καλύτερο από το cast.

Κι ως ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ επέλεξαν, προς μεγάλη χαρά του υπογράφοντος, το ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΥΕΝΤΙΝ ΤΑΡΑΝΤΙΝΟ για το φιλμ «ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ».

Οι θαυμαστές του ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΠΑNΤΕΡΑΣ μπορούν να αναθαρρέψουν αφού αυτός επιλέχθηκε για το βραβείο Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ στην ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑ», που του χάρισε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κανών κι αναμένεται και το αποτέλεσμα των Ευρωπαϊκων Βραβείων αυτό το week-end.

Αυτό σημαίνει πως ο Ανταμ Ντράιβερ δεν βλέπουμε να πριμοδοτείται από τις κριτικές ενώσεις για την ώρα με την «Ιστορία γάμου», ως ο κύριος  αντίπαλος του Γιοακίν Φίνιξ στο «Joker» αλλά δεν βλέπουμε και καμία αναφορά από τους κριτικούς ούτε προς τον ίδιο τον Φίνιξ ούτε κι ως προς την ταινία.

Βλέπετε, στη ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ και στην ΚΡΙΤΙΚΗ δεν πρέπει να προσαρμόζουμε τις ειδήσεις στα γούστα μας αλλά στο τι καταγράφει η πραγματικότητα και να είμαστε σε θέση να αναλύουμε ΝΗΦΑΛΙΑ το εκάστοτε αποτέλεσμα διότι αυτή οφείλει να είναι η δουλειά μας!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αντίθετα, από την «ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΑΜΟΥ» που δεν πριμοδοτείται ούτε η ταινία , ούτε ο Ανταμ Ντράιβερ αλλά ούτε και το σενάριο, βλέπουμε να βγάζουν μπροστά την όντως ΥΠΕΡΟΧΗ(!!!) ΛΟΡΑ ΝΤΕΡΝ, η οποία πήρε το βραβείο του Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟ για την ερμηνεία της κενόδοξης Καλιφορνέζας δικηγόρου και την βραβεύουν επίσης για διπλή ερμηνεία-και για το ρόλο της μητέρας στην πολλοστή βερσιόν του «Μικρές κυρίες»

Η ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΥΟΝΓΚΟ ήταν η επιλογή των Νεοϋορκέζων κριτικών για  τον Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ στο θρίλερ «ΕΜΕΙΣ» (Us) του Τζόρνταν Πηλ που είχε προβληθεί στις αρχές του 2019.

Η βράβευση με το έπαθλο της ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ του φιλμ «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» του Μπονγκ Τζουν Χο , που πήρε και το National Board of Review ( φυσικά μαζί με τον «Χρυσό Φοίνικα» των Κανών) δείχνει ότι προηγείται σταθερά των ξενόγλωσσων στην πιθανότητα κατάκτησης του Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας

Ακολουθεί η πλήρης λίστα των νικητών

Best Film: “The Irishman”

Best Director: Benny and Josh Safdie, “Uncut Gems”

Best First Film: “Atlantics,” Mati Diop

Best Actor: Antonio Banderas, “Pain and Glory”

Best Actress: Lupita Nyong’o, “Us”

Best Supporting Actor: Joe Pesci, “The Irishman”

Best Supporting Actress: Laura Dern for “Marriage Story” and “Little Women”

Best Non-Fiction Film: “Honeyland”

Best Screenplay: “Once Upon a Time in Hollywood,” Quentin Tarantino

Best Cinematography: “Portrait of a Lady on Fire,” Claire Mathon

Best Foreign Language Film: “Parasite”

Best Animated Film: “I Lost My Body”

Special Award: Randy Newman

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo