Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ 2020: ΝΑ ΤΑ ΚΑΙ ΤΑ «ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΑ» ΠΟΥ ΛΕΓΑΜΕ…

07 Ιανουαρίου 2020
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1562 φορές

Και το … «θύμα» (όχι και τόσο «θύμα» βέβαια) είναι ο ΚΟΥΕΝΤΙΝ ΤΑΡΑΝΤΙΝΟ, άρτι βραβευθείς με «Χρυσή Σφαίρα» για το σενάριο της ταινίας του «ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ» κι άρτι ανακηρυχθείς υποψήφιος της ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ (BAFTA) για το ίδιο σενάριο, δεν είναι υποψήφιος στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Και δεν είναι υποψήφιος επειδή ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να είναι κι όχι επειδή δεν ψηφίστηκε. Καθόσον έχω εξηγήσει και πρόσφατα ότι το Σωματείο των Σεναριογράφων είναι το μόνο Σωματείο που «διακατέχεται» από συντεχνιακά κριτήρια στις επιλογές του. Επίσημα και δηλωμένα. Κι αυτά τα κριτήρια δεν επιτρέπουν να είναι υποψήφιος άνθρωπος που δεν είναι μέλος του Σωματείου ή που δεν έχει κάνει την ταινία (αυτό κυρίως πάει στους σεναριογράφους των Ξενόγλωσσων Ταινιών), σύμφωνα με τους ίδιους συντεχνιακούς κανόνες που λένε ότι πρέπει στις ξένες ταινίες να υπάρχει και μια διεθνής συμφωνία ώστε το Σωματείο Σεναριογράφων βάσει αυτής να εισπράττει τα ποσοστά του. Χοντρικά σας το λέω, ώστε να το καταλάβετε.

Ο Κουέντιν Ταραντίνο, έχει πάρει ΔΥΟ ΟΣΚΑΡ ΣΕΝΑΡΙΟΥ (για το «PULP FICTION» και για το «ΤΖΑΝΓΚΟ Ο ΤΙΜΩΡΟΣ»), έχει και μια υποψηφιότητα με το «Αδοξοι μπάσταρδοι» αλλά για ΚΑΝΕΝΑ από αυτά δεν πήρε ούτε προτάθηκε για βραβείο Σεναρίου του Σωματείου Σεναριογράφων. Όπως και για καμιά από τις 9 ταινίες του. Κι αυτό επειδή ο ίδιος δεν είναι μέλος, δεν γνωρίζω τους λόγους που έχει επιλέξει κάτι τέτοιο, κι αυτό σημαίνει πως δεν συμπεριλαμβάνεται στους εκλέξιμους.

Συνεπώς, το τοπίο για το Οσκαρ Πρωτοτύπου Σεναρίου, θα παραμείνει θολό αφού το «Κάποτε στο Χόλυγουντ του Κουέντιν Ταραντίνο φέρεται ως φαβορί για το Οσκαρ στην κατηγορία αυτή. 

Για παρόμοιους λόγους, στο σκέλος που αφορά τους ξένους, δεν θεωρήθηκε «εκλέξιμο» το σενάριο του Πέδρο Αλμοδόβαρ στο «Πόνος και Δόξα» εν αντιθέσει με το σενάριο της κορεάτικης ταινίας «ΠΑΡΑΣΙΤΑ» που πληρούσε τις παραπάνω αναγραφόμενες προϋποθέσεις.

Ετσι, όποιος κι αν βραβευτεί από το Σωματείο στην κατηγορία του πρωτοτύπου σεναρίου, θα έρθει στα Οσκαρ αντιμέτωπος με το «Κάποτε στο Χόλυγουντ» για το οποίο δεν θα ξέρει κανείς με ασφάλεια τις προθέσεις..

Στην κατηγορία του Διασκευασμένου υπάρχει κι εδώ ο «ΙΡΛΑΝΔΟΣ» κι έτσι όσοι χαιρέκακα αντιμετωπίζουν την περίπτωση του, κάτι πρέπει να τους λέει ότι συμπεριλαμβάνεται στις πεντάδες ΟΛΩΝ των φορέων, όλων των ειδικοτήτων, και μάλλον εκείνοι δεν κατάλαβαν ή δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν το επίτευγμα. Εχουμε πει: ΑΛΛΟ ΤΟ ΓΟΥΣΤΟ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ! Το αν θα κερδίσει είναι άλλη υπόθεση από το αν αναγνωρίζεται ως ένα από τα πέντε καλύτερα κι όπως και να το κάνουμε ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.

Επίσης, να επισημάνω ότι το Σωματείο Σεναριογράφων έχει συμπεριλάβει και τον «JOKER» και πλέον η ταινία παίζει ανοιχτά ως οσκαρική κι αφήνει τις ενώσεις κριτικών πίσω να τρώνε τη σκόνη.

Η απονομή θα λάβει χώρα την 1η Φεβρουαρίου στο Μπέβερλυ Χιλς, στο Λος Αντζελες

Ακολουθούν οι υποψηφιότητες οι οποίες στο Σωματείο Σεναριογράφων εκτός από τον διαχωρισμό «πρωτότυπου» και «εκ διασκευής» , περιλαμβάνεται κι η κατηγορία του ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ. Εχω ξαναγράψει για μια τραγική προσωπική εμπειρία ,πριν από χρόνια σε ένα Φεστιβάλ-Συνέδριο Διεθνούς Ντοκυμαντέρ στη Σάμο, οι «Ελληνάρες» σηκώθηκαν όρθιοι κι έκραξαν μια Αμερικανίδα ντοκυμαντερίστρια που μετέφερε τους ισχυρισμούς, τις θέσεις, του Σωματείου της ότι το ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ. Μιλούσε για ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Σεναρίου και στην Τεκμηρίωση. ΚΙ είχα καταντραπεί. Με τους εγχώριους… Με την Ημιμάθεια που εκδηλώνεται μέσω της Χλεύης

ORIGINAL SCREENPLAY

1917, Written by Sam Mendes & Krysty Wilson-Cairns; Universal Pictures

Booksmart, Written by Emily Halpern & Sarah Haskins and Susanna Fogel and Katie Silberman; United Artists Releasing

Knives Out, Written by Rian Johnson; Lionsgate

Marriage Story, Written by Noah Baumbach; Netflix

Parasite, Screenplay by Bong Joon Ho and Han Jin Won, Story by Bong Joon Ho; Neon

ADAPTED SCREENPLAY

A Beautiful Day in the Neighborhood, Written by Micah Fitzerman-Blue & Noah Harpster, Inspired by the Article “Can You Say…Hero?” by Tom Junod; TriStar Pictures

The Irishman, Screenplay by Steven Zaillian, Based upon the Book I Heard You Paint Houses by Charles Brandt; Netflix

Jojo Rabbit, Screenplay by Taika Waititi, Based on the book Caging Skies by Christine Leunens; Fox Searchlight

Joker, Written by Todd Phillips & Scott Silver, Based on Characters from DC Comics; Warner Bros. Pictures

Little Women, Screenplay by Greta Gerwig, Based on the Novel by Louisa May Alcott; Sony Pictures

DOCUMENTARY SCREENPLAY

Citizen K, Written by Alex Gibney; Greenwich Entertainment

Foster, Written by Mark Jonathan Harris; HBO Documentary Films

The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley, Written by Alex Gibney; HBO Documentary Films

Joseph Pulitzer: Voice of the People, Written by Robert Seidman & Oren Rudavsky; First Run Features

The Kingmaker, Written by Lauren Greenfield; Showtime Documentary Films

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo