Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2020: ΑΝΑΛΥΣΗ 2 – ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΑΙ ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ

16 Ιανουαρίου 2020
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1965 φορές

Η φετινή επιλογή για το συγκεκριμένο βραβείο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τον μελετητή της Τέχνης του Κινηματογράφου, στον κλάδο που λέγεται «Μακιγιάζ» και στον οποίο έχουν προστεθεί κι οι «Κομμώσεις» και πάει ως ενιαίο βραβείο.

Εχει ενδιαφέρον για τρεις λόγους: Ο ΠΡΩΤΟΣ και κύριος είναι για το τι σημαίνει ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ στο ΜΑΚΙΓΙΑΖ το οποίο δεν έχει απαραιτήτως να κάνει μόνο με τις κατασκευές αλλά και με τη συμβολή του «μακιγιάζ που δεν «φαίνεται»» και το οποίο «σιωπηλώς» έχει συμβάλει στο δράμα. Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ λόγος είναι ότι φέτος, από εκεί που η κατηγορία περιοριζόταν στις 3αδες, ως προς τους υποψήφιους, φέτος έγινε κι αυτή 5άδα (αυτό βεβαίως έχει να κάνει με την ευελιξία του βραβείου που εκδηλώνεται από το πόσο κοντά ήρθαν οι ψήφοι, άρα υπήρχαν περισσότερα των τριών που άξιζαν να προταθούν, και δεν έχει να κάνει με υποχρεωτική καθιέρωση πεντάδας. Ο ΤΡΙΤΟΣ κι ενδιαφέρον λόγος, που βρίσκεται σε συνάρτηση με τους δύο προηγούμενους αλλά έχει κάτι δικό του, εξού και το επισημαίνουμε, είναι πως από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΜΑΚΙΓΙΕΡ-ΚΟΜΜΩΤΩΝ, που διαθέτει πολλούς εξειδικευμένους κλάδους προς σωματειακή βράβευση επιτεύγματος, τα βραβεία συγκεντρώθηκαν σε τρεις ταινίες.  Στη «Βόμβα», στον «Joker» και στον «Πύργο του Ντάουντον». Από αυτές, μόνο οι δύο πέρασαν στα Οσκαρ και δεν είναι μονάχα το γεγονός ότι αποκλείστηκε η τρίτη κι απλώς αντικαταστάθηκε από μία άλλη αλλά κι ότι φέτος, αντι για 3άδα, είδαμε 5άδα. Οπερ σημαίνει ότι οι Μακιγιέρ οι εντός Ακαδημίας έδωσαν βαρύτητα στη δραματική λειτουργικότητα του μακιγιάζ και προσπέρασαν τις κομμώσεις ως σκέτες κομμώσεις  (βραβείο κομμώσεων έργου εποχής είχε πάρει «Ο πύργος του Ντάουντον»- τα «συντεχνιακά» που λέμε, όταν μιλάμε για Σωματεία) για πιο δραματουργικές, μακιγιαρίστικες καταστάσεις, όπως το «1917» κι η «Judy» αλλά και μια επισήμανση προς την δεύτερη «Maleficent» που δεν ίσχυε στην πρώτη.

Όλα αυτά θα τα δούμε αναλυτικά αμέσως τώρα

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  1. «ΒΟΜΒΑ»(Bombshell)-  Κάζου Χίρο, Ανν Μόργκαν, Βίβιαν Μπέηκερ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Ο ΚΑΖΟΥ ΧΙΡΟ είναι ο Ιάπωνας μακιγιέρ που ΠΗΡΕ το ΟΣΚΑΡ το 2018 για τη μεταμόρφωση του Γκάρυ Ολντμαν σε Ουίνστον Τσώρτσιλ στο «Η ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΩΡΑ». Εχει προταθεί άλλες δύο φορές , για τα φιλμ  «Click» (2007) και «Norbit» (2008)- η φετινή είναι η 4η υποψηφιότητα του.

Για την Ανν Μόργκαν και την Βίβιαν Μπέηκερ είναι η πρώτη υποψηφιότητα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ:  Είναι ίσως  η ταινία της 5άδας στην οποία συνυπάρχουν σε υπέρτατο βαθμό οι κομμώσεις με το μακιγιάζ. Οι κομμώσεις των γυναικών που μέσα από αυτές σχολιάζεται η αισθητική του καναλιού «Fox News» που ταυτίστηκε με το σκάνδαλο περί σεξουαλικής παρενόχλησης κι από την άλλη το μακιγιάζ που με έκανε να φοβάμαι ότι ο Τζων Λιθγκόου μήπως κι  έχει παραμελήσει τον εαυτό του κι έχει παχύνει και μεγαλώσει κι αφεθεί περισσότερο του επιτρεπτού. Μάλλον ο Κάζου Χίρο «ευθυνόταν» για αυτό και πως τον είχε μετατρέψει στην εικόνα που τον μετέτρεψε. Όπως είχε κάνει τον Ολντμαν ολόιδιο Τσώρτσιλ, εδώ είχε βάλει στον Λιθγκόου αρρωστημένο γεροντόπαχο.

 

  1. «JOKER»- Νίκυ Λέντερμαν, Κέη Γεωργίου

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα και για τις δύο

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Το μακιγιάζ στον «Joker» είναι διαφορετική περίπτωση. Δεν έχουμε την μετατροπή όψης ενός ηθοποιού σε κάποιον άλλον, έχουμε, όμως, ένα μακιγιάζ που κάνει ο ίδιος ο ήρωας, ο χαρακτήρας, στον εαυτό του, όταν ετοιμάζεται να βγει έξω και να δράσει.. Και σε συνδυασμό με το κοστούμι, για τι οποίο θα μιλήσουμε όταν φτάσουμε στην Ανάλυση των Κοστουμιών, το μακιγιάζ αυτό κάνει έμβλημα, αφίσα και σήμα κατατεθέν τον Γιοακίν Φίνιξ που τον υποστηρίζει, φυσικά, ο τελευταίος με την ερμηνεία. Η Γερμανίδα Νίκι Λέντερμαν υπογράφει το μακιγιάζ κι η ελληνικής καταγωγής Κέι Γεωργίου (πού πήρε «Εμμυ» για το «Behind the candelabra», για την μετατροπή του Μάικλ Ντάγκλας σε Λιμπεράτσε) υπογράφει τις κομμώσεις (τα μαλλιά τα μακριά τα ανέμελα και σαν ..λαδωμένα, σαν άλουστα) που συμβάλλουν στο trade mark του Γιοακίν Φίνιξ – Joker

  1. «JUDY»- Τζέρεμι Γουντχεντ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Οι λεπτές, αδιόρατες ρυτίδες στο πρόσωπο της Ρενέ Ζελβέγκερ για να δείχνουν την κούραση της Τζούντι Γκάρλαντ, το eyeliner που τονίζει τον τρόπο που εμφανιζόταν στα λονδρέζικα κλαμπ του τελευταίου κεφαλαίου της ζωής της. Φυσικά το κοντό μαύρο μαλλί εκείνης της περιόδου της, αυτή είναι η συνδρομή του μακιγιάζ στο να υποδειχθεί η «Τζούντυ Γκαρλαντ» και να αφεθεί η Ρενέ Ζελβέγκερ  να κάνει μετά την ερμηνεία της.

  1. «MALEFICENT: H ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ» (Maleficent: Mistress of evil»)- Πολ Γκουτς, Αργεν Τουίτεν, Ντέηβιντ Γουάιτ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα για τον Πολ Γκουτς, δεύτερη για τον Ολλανδό μακιγιέρ Αργεν Τουίτεν (που είχε προταθεί για το «Θαύμα»-«Wonder» το 2018 με το παραμορφωμένο παιδάκι της Τζούλια Ρόμπερτς), δεύτερη και για τον Ντέηβιντ Γουάιτ, που είχε προταθεί και το 2015 για τους «Φύλακες του Γαλαξία»

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Κι όμως εδώ έχει συμβάλλει πολύ ο σκηνοθέτης, ο οποίος είναι Νορβηγός, ο Γιόακιμ Ρένινγκ  και μάλιστα ταινίας που προτάθηκε για Ξενόγλωσσο Οσκαρ , του «Κον-Τικι» (2013)  κι ο οποίος σε αυτή τη «Maleficent» μετέφερε μύθους παραμυθιού της σκανδιναβικής παραμυθολογίας . Αφενός το μακιγιάζ πάνω στην Αντζελίνα Τζολί που της τονίζει υπέρμετρα τα ζυγωματικά ώστε να την κάνει να μοιάζει με μάγισσα αλλά κι από την άλλη πόσο της απαλύνει τους τόνους στο πρόσωπο αφού αυτή τη φορά δεν θα είναι η κακιά αλλά η καλή που είχε πέσει θύμα. Κάτι που στο προηγούμενο φιλμ δεν έπαιζε, εκεί της την έφτιαχνε τη φιγούρα το κοστούμι. Και γύρω από αυτήν, εμφανίζονται και διάφορα «τρολ» κάτι σαν στρατός της (η σκανδιναβική παράδοση)  και να η παρουσία μέσω των μακιγιέρ ενός σκηνοθέτη που οι της θεωρίας του auteur αδυνατούν να συλλάβουν, απορρίπτοντας συλλήβδην το είδος. Είναι το σινεμά και πως το σπουδάζουν στις Σκανδιναβικές χώρες, σε όλα του τα είδη, χωρίς κομπλεξισμούς.

  1. «1917»- Νάομι Ντον, Τριστάν Βερλουί, Ρεμπέκα Κοουλ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα και για τους τρεις

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Αυτό το έργο χρειάζεται να καθίσει κανείς να το δει από την αρχή, αποκλειστικά κοιτάζοντας το μακιγιάζ. Και τότε, θα δει τι σημαίνει πολεμική ταινία, ταλαιπωρία του δεκανέα και των συντρόφων στο μέτωπο, τραυματισμοί «επιπόλαιοι» ή κρίσιμοι, θα δεί την καταγραφή αυτών των λεπτομερειών όχι μέσα από χονδροειδείς καταστάσεις, αίματα και βγαλμένα άντερα αλλά ΤΗν ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ. Το οποίο είναι, ως προς ο συγκεκριμένο, και Σκηνοθετικό Ζητούμενο.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Με βάση τη συνολική παρουσία , η «Βόμβα» παλεύει στην πρώτη γραμμή, έχοντας και την υποστήριξη των κομμωτών αλλά και γυναικών ηθοποιών και βέβαια και των υπολοίπων με τη δουλειά του Ιάπωνα πάνω στον Τζων Λιθγκοου. Όμως, υπάρχει κι ο «Joker» που το παλεύει από αλλού: Από το έμβλημα-αφίσα του Joker-Γιοακίν Φλινιξ όπου το μακιγιάζ είναι αυτό που τον χαράσσει ως εικόνα στη μνήμη των θεατών σε μια ταινία υποστηριγμένη από όλους σχεδόν τους κλάδους της κινηματογραφίας όπου όλα στρέφονται γύρω από τον Joker και τον θυελλώδη πρωταγωνιστή κι όλα επικεντρώνονται και καταλήγουν σε αυτόν.

 

 

 

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo