Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

MASTERCLASS TARANTINO 2 : ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ

23 Απριλίου 2020
Κατηγορία Blog
Διαβάστηκε 1320 φορές

Δεύτερη ταινία του MASTERCLASS TARANTINO στη NOVA, η κομεντί "ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ" με ΟΣΚΑΡ Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ 1970 στην ΓΚΟΛΝΤΙ ΧΩΟΥΝ

 ΠΡΙΝ ΤΗΝ "ΠΡΟΒΟΛΗ"

 

Μπουλβάρ της Κας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ είναι η αποψινή ταινία, η δεύτερη του masterclass by TARANTINO στη NOVA, ώρα αποψινή 21.40
Δεν νομίζω ότι κανείς θα φανταζόταν ότι το "ΑΓΚΑΘΙ" είναι μια από τις ταινίες που επηρέασαν τον καλλιτεχνικό ψυχισμό του ΚΟΥΕΝΤΙΝ ΤΑΡΑΝΤΙΝΟ.
Κι όμως..
Αυτά θα μάθουμε απόψε
Για να μυηθούμε στα μυστικά του Κινηματογράφου και του τι σημαίνει ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ από που έρχονται οι επιρροές και πως μεταβολίζονται
Αλλωστε, η αγαπημένη ταινία του ΙΝΓΚΜΑΡ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ, αυτή που τον χαλάρωνε και τον ενέπνεε, δεν ήταν κάποια του συναφιού του αλλά "Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ"!!!!!!
Το μπουλβάρ των ΜΠΑΡΙΓΙΕ-ΓΚΡΕΝΤΙ το έφερε πρώτη η αείμνηστη Κα Κατερίνα, τη σαιζόν 1965-66 με τον ΔΗΜΗΤΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ στο ρόλο του οδοντογιατρού και την ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ στο ρόλο της κοπέλας που ο τελευταίος ταλαιπωρεί και ίσως και να ταλαιπωρείται.
Τεσσερα χρόνια μετά, το ανέβασε η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ με την ακριβή μετάφραση του τίτλου "ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΚΤΟΥ" (Cactus flower) και στο ρόλο της κοπέλας έβαλε την ΒΕΡΑ ΚΡΟΥΣΚΑ
Κι η ΜΙΜΗ ΝΤΕΙΣΗ που το ξανάκανε, χρόνια αργότερα, με γιατρό τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΒΑΛΤΙΝΟ, την ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ πήρε για αυτό το ρόλο.
Οπερ σημαίνει πως κι οι θιασαρχίνες-πρωταγωνίστριες μας, αντιλαμβάνονταν πως ο ρόλος της κοπέλας ήταν ΚΑΙΡΙΟΣ κι έπρεπε να τον δουν επενδυτικά ώστε να βγει ωραία η παράσταση τους.
Και στο Μπροντγουέι , άλλωστε, που το έπαιξε η ΛΩΡΗΝ ΜΠΑΚΟΛ για το ρόλο του "χαμένου", αλλοπαρμένου κοριτσιού είχε δίπλα της την ΜΠΡΕΝΤΑ ΒΑΚΑΡΟ.
Οπότε αν αυτά τα σκέφτηκαν και τα είδαν οι θιασαρχίνες μας, σκεφτείτε στο ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ όταν πήραν τα δικαιώματα. Ο παραγωγός ΜΑΪΚΛ ΦΡΑΝΚΟΒΙΤΣ που έκανε παραγωγές για την "COLUMBIA" κι ο σκηνοθέτης ΤΖΗΝ ΣΑΚΣ που είχε καλά νταραβέρια με το θέατρο (είχε κάνει δυό χρόνια πριν και την "ΞΥΠΟΛΗΤΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ" με ΡΟΜΠΕΡΤ ΡΕΝΤΦΟΡΝΤ-ΤΖΕΗΝ ΦΟΝΤΑ κι ενα χρόνο κατόπιν το"ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΖΕΥΓΑΡΙ με ΤΖΑΚ ΛΕΜΟΝ-ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΜΑΤΑΟΥ)) .Πήγαν να συνδυάσουν τον κωμικό ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΜΑΤΑΟΥ με την ΙΝΓΚΡΙΝΤ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ , σε ένα νέο come-back της στη Μέκκα των Στούντιο, η οποία Μπέργκμαν, όμως, είχε μεν το κύρος αλλά δεν είχε την κωμική φλέβα. Εψαξαν πολύ για το ποιά θα έπαιζε το ρόλο και κατέληξαν στο λανσάρισμα μιας καινούργιας: Η ως χτες άγνωστη ΓΚΟΛΝΤΙ ΧΩΟΥΝ ήταν αυτή που πήρε το ρόλο κι ανέλαβε να σηκώσει όλο το κωμικό βάρος του έργου, ένας αληθινός ΚΛΟΟΥΝ, μια κωμική αποκάλυψη. Και στα ΟΣΚΑΡ απονομής 1970, όπου διαγωνιζόταν κι η χτεσινή "ταραντινέϊκη" ταινία,"Μπομπ και Κάρολ και Τεντ και Αλίκη", η ΓΚΟΛΝΤΙ ΧΩΟΥΝ όχι μόνο έπαιρνε τη μοναδική υποψηφιότητα της ταινίας αλλά ΕΠΑΙΡΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΣΚΑΡ. Β γυναικείου ρόλου . Από την Νταϋαν Κάνον του "χτεσινού, "ταραντινέικου" φιλμ. Και γεννιόταν μια καινούργια κωμικός, η οποία εξελίχθηκε με τα χρόνια, από "ασχημόπαπο" όπως βγαίνει στο "Αγκάθι" μετεβλήθη και σε "γκόμενα", έπαιξε με επιτυχία και δραματικούς ρόλους που ενίσχυσαν το μέσα της και το όλο της αλλά ως κομεντιέν έγινε μια αληθινή ΔΑΣΚΑΛΑ του πως παίζεται το είδος.
Περιμένω εναγωνίως να ακούσω τις παρεμβάσεις του Ταραντίνο στο που εστιάζει και γίνεται η ταινία αυτή μια από τις επιρροές του από το σινεμά των late 60s,είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί πολύ στη Γκολντι και στο Οσκαρ της αλλά θέλω γενικώς να δω τη συνολική τοποθέτηση και για την προσωπική μου βαθύτερη μύηση, διότι η μύηση στο σινεμά δεν σταματά ποτέ!!!

 

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΠΡΟΒΟΛΗ"

 ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ, τελικά, ήταν η επιρροή της κομεντί "ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ" στον ΤΑΡΑΝΤΙΝΟ. Οπως μάθαμε στο αποψινό masterclass στη Nova που συνοδευτηκε από τη μετάδοση της ταινίας στην οποία παρενέβαινε.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ και λεγόταν ΓΚΟΛΝΤΙ ΧΩΟΥΝ. Οπως το υποψιαζόμουν. Ολο είχε να κάνει με την Γκόλντι και με το πως τον μάγεψε κι εκείνον κι όλους τους θεατες στην αίθουσα, που τον είχαν πάει η μητέρα του με τον πατριό του.
Ηταν 6 χρονών κι η Γκόλντι Χώουν άσκησε πάνω του κάτι το σαρωτικό κάτι που τον μαγεψε. Και του εμφύσησε με τον τρόπο της τη μαγεία του σινεμά.
Η επιρροή, όμως, έχει να κάνει με το οτι ήταν 6 ετών. Είναι ταινία του 1969 που τον μάγεψε στον ενεστώτα της. Δεν είναι μια ταινία που την ανακάλυψε μεγαλύτερος και τον καθόρισε για την εποχή όπως το "Μπομπ και Κάρολ και Τεντ και Αλις"
Η Ινγκριντ Μπέργκμαν δεν του είχε κάνει τότε καμία εντύπωση, αργότερα, μετά από 3, 4 χρόνια ανακαλυπτε περί ποίας επρόκειτο. Στο φιλμ του , την είχε ισοπεδώσει η Γκολντι.
Δεν του αρέσει ο Γουόλτερ Ματάου στο έργο, τον παραδέχεται ως κωμικό αλλά με τίποτε ως εραστή όπως είναι ο ρόλοσ και με τίποτα επίσης ότι θα μπορουσε να είναι κι ο άντρας που γοητευει την Ινγκριντ Μπέργκμαν, ειδικά όταν πιά ο Ταραντίνο την ανακαλύπτει.
Στις παρεμβάσεις, που ήταν αρκετές, κι η συνομιλήτρια τον ερέθιζε υπέρ της Μπεργκμαν κι από φεμινιστική άποψη, ο Ταραντίνο έκανε κάποιες ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ σύντομες ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΡΟΛΩΝ.
Κι εξήγησε ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος είναι αυτός που εξελίσσεται στη διάρκεια της ταινίας κι είναι αυτός που εξελίσσει τελικά και την ταινία. Κι αυτός είναι ο ρόλος της Μπέγκμαν που την καθιστά πρωταγωνίστρια κι όχι την Γκολντι Χώουν που κλέβει την παράσταση. Κι ότι ο κεντρκός ααπό ένα σημείο και μετά , είναι σαν να γράφεται από μόνος του και γράφει με τη σειρά του και την ίδια την ταινία.
Αύριο Τεταρτη βραδυ στο masterclass, ΤΡΙΤΗ ταινία επιρροής θα είναι ο "ΞΕΝΟΙΑΣΤΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ"
 
 
 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo