Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

KΡITIKOI NEAΣ ΥΟΡΚΗΣ: ΕΥΟΙΩΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΛΑΙΔΗ ΓΚΑΓΚΑ

04 Δεκεμβρίου 2021
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1147 φορές

….Και για ΜΠΕΝΕΝΤΙΚΤ ΚΑΜΠΕΡΜΠΑΤΣ

Με το «δεξί» που λένε, για τη Λαίδη Γκάγκα στην φετινή οσκαρική κούρσα ξεκίνησαν οι βραβεύεις. Η Ενωση Κριτικών Νέας Υόρκης την δαφνωστεφάνωσε στον Α’ Γυναικείο ρόλο για την ερμηνεία της στο «Ο ΟΙΚΟΣ ΓΚΟΥΤΣΙ»  ενισχύοντας την προ-οσκαρική διάθεση απέναντι της. Το ίδιο έκανε και με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς για την ερμηνεία του στην ταινία της Τζέην Κάμπιον «Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ». Για την ταινία μάλιστα αυτή έδωσαν και το βραβείο Σκηνοθεσίας στην ΤΖΕΗΝ ΚΑΜΠΙΟΝ

Βέβαια, αυτό με τα προ-οσκαρικά βραβεία, στις μέρες μας έχει χάσει εντελώς το νόημα του διότι σαν να έχει στηθεί μια άλλη βιομηχανία, καθαρώς προ-οσκαρική, όπου από τη μία άκρη της αχανούς χώρας στην άλλη, ανακοινώνουν βραβεύσεις ετήσιου απολογισμού οι μυριάδες ενώσεις κριτικών και λοιπών ενδιαφερομένων κι όλο αυτό το πράγμα χάνει το νόημα του.

Ωστοσο, η Ενωση Κριτικών Νέας Υορκης είναι θεσμός, όπως και του Λος Αντζελες, βάζουμε και το National Board of Review και ο PANTIMO.GR «καθαρίζει» με τα προ-οσκαρικά για τους λόγους που ανέφερα.

Ο κριτικός λόγος μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα από εκείνα της Ακαδημίας , διότι τις ταινίες τις εξετάζουν με εντελώς διαφορετικά ζητούμενα, ωστόσο δεν παύει να είναι ένας λόγος που λαμβάνεται κι αυτός υπ’οψη.

Για τη Λαίδη Γκάγκα είναι σημαντικό σημείο αναφοράς για τη φετινή οσκαρική προοπτική της αλλά και γενικά για την καριέρα της, η βράβευση από τους Κριτικούς Νέας Υόρκης.

Κατά τα άλλα, οι κριτικοί Νέας Υόρκης βράβευσαν ως καλύτερη ταινία μια ασιάτικη, όχι όμως, όποια κι όποια, αλλά το  «DRIVE THE CAR», το οποίο είναι η επίσημη Υποβολή της ΙΑΠΩΝΙΑΣ για το Διεθνές Οσκαρ 2022,  οπότε έτσι επισήμαναν και την πιθανότητα αποκλίσεων…… Ωστόσο, ως Καλύτερη ΔΙΕΘΝΗ ΤΑΙΝΙΑ βράβευσαν την υποβολή της ΝΟΡΒΗΣΙΑΣ «The worst person in the world», που την έχουμε και στα Ευρωπαϊκα ως υποψήφια για τη γυναικεία ερμηνεία και το Σενάριο. Τώρα, πως γίνεται να βραβεύεις ως καλύτερη ταινία μια Ξένη κι ως καλύτερη Ξένη μια άλλλη..ξένη, δεν ακούγεται και πολύ καλό.

Παραθέτω και τα Βραβεία του ΝΑTIONAL BOARD OF REVIEW, όπου εδώ ψηφίστηκε η ταινία του ΠΟΛ ΤΟΜΑΣ ΑΝΤΕΡΣΟΝ «LICORICE PIZZA» ενώ στην Ανδρική ερμηνεία ο ΓΟΥΙΛ ΣΜΙΘ πήρε την προτίμηση για το «KING RICHARD», στο δε Α’ Γυναικείο υπερίσχυσε της Λαίδη Γκάγκα, η ΡΕΙΤΣΕΛ ΖΕΓΚΛΕΡ, η θεωρούμενη από τα δημοσιεύματα (αν δεν τα δούμε οι ίδιοι κρατάμε πάντα επιφυλακτική στάση) ως «αποκάλυψη» του Σπήλμπεργκ στο καινούργιο «WEST SIDE STORY» στο ρόλο της Μαρίας, της κεντρικής ηρωίδας ενώ ως τωρα, ρόλος του έργου και βάθρο ανάδειξης θεωρείτο ο ρόλος της Ανίτα, αυτός που είχε χαρίσει το Οσκαρ στη Ρίτα Μορένο το 1962..

Βραβεία έδωσε και μια Τρίτη ένωση, που δίνει τα Gotham, αλλά δεν έχω καταλάβει τι εκπροσωπούν, πέντε άνθρωποι είναι (κυριολεκτικά πέντε κι όχι μεταφορικά) οπότε δεν είναι αυτά που λαμβάνω υπόψη για να ασχοληθώ περαιτέρω. Μια, όμως, και τους ανέφερα αφού συνέπεσαν με τις άλλες δυο ενώσεις, θα τα καταγράψω. Εδώ λοιπόν το ενδιαφέρον στρέφεται στην ταινία της ΜΑΓΚΙ ΤΖΙΛΕΝΧΑΑΛ «THE LOST DAUGHTER», που τη βράβευσαν ως ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΣΕΝΑΡΙΟ αλλά και ΕΡΜΗΝΕΙΑ για την ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ. Δεν προσδιόρισα, αν προσέξατε τη λέξη «γυναικεία» στο «ερμηνεία» διότι η εν λόγω ένωση των πέντε αποφάσισε να καινοτομήσει και να μη διαχωρίσει τα φύλλα στις ερμηνείες.. Τις μετέβαλε σε ..μεικτές. Όπως έκαναν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες φέτος, στη Σκυταλοδρομία όπου εκτός από τις αμιγεις των δυο φύλλων (εκεί δεν καταργησαν), πρόσθεσαν και μία μεικτή .Οπως και στον Β’ ρόλο, όπου πάλι «ενιαία» κατέληξαν σε ανδρική ερμηνεία, στου εκπληκτικού ΤΡΟΫ ΚΟΥΤΣΕΡ για το «CODA»

ΥΓ Στη Διεθνή Ταινία, κι αυτοί βράβευσαν την υποβολή της Ιαπωνίας «Drive the car».

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Best Picture: Drive My Car
Best Director: Jane Campion, The Power of the Dog
Best Actor: Benedict Cumberbatch, The Power of the Dog
Best Actress: Lady Gaga, House of Gucci
Best Screenplay: Licorice Pizza
Best Supporting Actor: Kodi Smit-McPhee, The Power of the Dog
Best Supporting Actress: Kathryn Hunter, The Tragedy of Macbeth
Best Animated Film: The Mitchells vs. the Machines
Best Cinematography: West Side Story
Best First Film: The Lost Daughter
Best Foreign-Language Film: The Worst Person in the World
Best Nonfiction Film: Flee

 

 

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ NATIONAL BARD OF REVIEW

Best Film: “Licorice Pizza” (MGM/United Artists Releasing)
Best Director: Paul Thomas Anderson, “Licorice Pizza” (MGM/United Artists Releasing)
Best Actor: Will Smith, “King Richard” (Warner Bros)
Best Actress: Rachel Zegler, “West Side Story” (20th Century Studios)
Best Supporting Actor: Ciarán Hinds, “Belfast” (Focus Features)
Best Supporting Actress: Aunjanue Ellis, “King Richard” (Warner Bros)
Best Adapted Screenplay: Joel Coen, “The Tragedy of Macbeth” (Apple Original Films/A24)
Best Original Screenplay: Asghar Farhadi, “A Hero” (Amazon Studios)
Breakthrough Performance: Alana Haim and Cooper Hoffman, “Licorice Pizza” (MGM/United Artists Releasing)
Best Directorial Debut: Michael Sarnoski, “Pig” (Neon)
Best Animated Feature: “Encanto” (Walt Disney Pictures)
Best Foreign Language Film: “A Hero” (Amazon Studios) – Iran
Best Documentary: “Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)” (Searchlight Pictures)
NBR Freedom of Expression Award: “Flee” (Neon & Participant)
Best Ensemble: “The Harder They Fall” (Netflix)
Outstanding Achievement in Cinematography: Bruno Delbonnel, “The Tragedy of Macbeth” (Apple Original Films/A24)

 

 

 

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo