Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

«XAMENEΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ» ΚΑΙ «ΑΝΝΕΤΤΕ» ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ «ΣΕΖΑΡ»…..

26 Φεβρουαρίου 2022 Διαβάστηκε 2067 φορές

Μια ταινία , από αυτές που οι «αστεράκηδες» θα χαρακτήριζαν «ακαδημαϊκή» κι ένα μιούζικαλ που έκανε αίσθηση το καλοκαίρι που μας πέρασε ως κάτι άλλο πάνω στο είδος, ήταν η απόλυτη «μοιρασιά» των φετινών Σεζάρ.

Κι όταν λέμε «μοιρασιά» εννοούμε στη γλώσσα των αριθμών διότι τα «ΣΕΖΑΡ» είναι ΑΚΑΔΗΜΙΑ , χιλιάδων μελών, όλοι Κινηματογραφιστές από όλους τους κλάδους του σινεμά που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία οπότε δεν μπορούν να τα μοιράσουν έτσι όπως νομίζουν στο μυαλό τους κάποια δημοσιεύματα της ευκολίας.

Οι Γάλλοι Κινηματογραφιστές βράβευσαν ως καλύτερη ταινία την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του ΟΝΟΡΕ ΝΤΕ ΜΠΑΛΖΑΚ «ΧΑΜΕΝΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ» που αποτελεί μέρος της σειράς του συγγραφέα με τον γενικό τίτλο «Ανθρώπινη Κωμωδία» κι αυτό που φάνηκε είναι ότι η ταινία διακρίνεται για την επιμέλεια  της σεναριακής διασκευής αλλά και της παραγωγής της. Αν κρίνουμε από τις επί μέρους διακρίσεις που συνόδευσαν το βραβείο της «ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ» κι είναι για την ΣΕΝΑΡΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ (που την συνυπογράφει ο σκηνοθέτης του φιλμ ΞΑΒΙΕ ΖΑΝΟΛΙ μαζί με τον ΕΛΛΗΝΑ YB ΣΤΑΥΡΙΔΗ και με τον ΖΑΚ ΦΙΣΚΙ που ήταν ο σεναριογράφος και του «ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ» του Κλωντ Σωτε) , για τη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, για τη ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, για τα ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ αλλά και για τον νεαρό ερμηνευτή MΠENZAMEN ΒΟΥΑΖΕ, στην κατηγορία «ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ» που υποδύεται τον Λυσιέν, τον κεντρικό ήρωα εκ γαλλικής επαρχίας .Επίσης και στο αντίπαλο δέος του ήρωα, στον νεαρό αμοραλιστή Ετιέν το ΣΕΖΑΡ Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ για την ενσάρκωση του από τον ΒΕΝΣΑΝ ΛΑΚΟΣΤ .

Δεν το ψήφισαν όμως και για τη Σκηνοθεσία τον ΞΑΒΙΕ ΖΑΝΟΛΙ  την οποία «επιφύλαξαν» για τον έτερο Καππαδόκη των φετινών «σεζαρικών» διακρίσεων , για τον ΛΕΟ ΚΑΡΑΞ και για το μιούζικαλ «ΑΝΝΕΤΤΕ» στο οποίο μαζί με τη ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, απένειμαν και τα Σεζάρ της ΜΟΥΣΙΚΗΣ, του ΗΧΟΥ, του ΜΟΝΤΑΖ και των ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΦΕ.

Στo Πρωτότυπο ΣΕΝΑΡΙΟ βράβευσαν το «ΟΝΟΝΤΑ, 10.000 ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗΝ ΖΟΥΓΚΛΑ» του ΑΡΤΟΥΡ ΧΑΡΑΡΙ γύρω από την ιστορία ενός στρατιώτη που εγκλωβίζεται στην ζούγκλα των Φιλιππίνων και συνεχίζει έναν πόλεμο ο οποίος έχει πιά τελειώσει…

Στον Α’ ΑΝΔΡΙΚΟ ο ΜΠΕΝΟΥΑ ΜΑΖΙΜΕΛ πήρε τη νίκη για το δραματικό φιλμ «DE SON VIVANTE» ο οποίος κέρδισε το δεύτερο «Σεζάρ» του μετά το «Με το κεφάλι ψηλά» το 2015, με την ίδια σκηνοθέτη, την Εμανουελ Μπερκό και με την ίδια συμπρωταγωνίστρια, την Κατρίν Ντενέβ… Γούρικες συνεργάτες για τον Μπενουά…

Στον Α’ Γυναικείο βραβεύτηκε η ΒΑΛΕΡΙ ΛΕΜΕΡΣΙΕ για την ταινία «ALINE», που την έχει σκηνοθετήσει η ίδια, σκηνοθέτησε δηλαδή τον εαυτό της σε νικηφόρα , τελικώς, αυτό-συνεργασία κι υποδύεται την ΣΕΛΙΝ ΝΤΙΟΝ, είναι μια μουσική βιογραφία.

Στο β’ γυναικείο ρόλο διακρίθηκε η ΑΪΣΑΤΟΥ ΝΤΙΑΛΟ ΣΑΝΙΑ για την ταινία «LΑ FRACTURE» που παίζει την εξαντλημένη  νοσοκόμα νυχτερινής βάρδιας σε ένα νοσοκομείο που τελεί υπό κατάληψη.

Τέλος, να πω ότι έχει ενδιαφέρον , το ΣΕΖΑΡ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ταινία να το παίρνει έργο ΓΑΛΛΟΥ Σκηνοθέτη. Είχε συμβεί με τον ΖΑΝ ΖΑΚ ΑΝΝΩ όταν είχε κάνει «ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ», επανελήφθη φέτος με τον ΦΛΟΡΙΑΝ ΖΕΛΕΡ για το «ΠΑΤΕΡΑΣ». ΚΙ είχε απέναντι του δυο φετινά οσκαρικά της Διεθνούς Ταινίας , το γιαπωνέζικο «Drive my car»και το νορβηγικό «Το χειρότερο άτομο στον κόσμο» τα οποία έχασαν την γαλλική πριμοδότηση

Τέλος, επειδή εδώ είναι Ακαδημία κι όχι…Φεστιβάλ, κι οι ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ είναι ΕΡΓΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ,  βραβεύουν ΕΡΓΑ κι ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ κι όχι ο,τιδήποτε άλλο όπως κάνουν συχνά τα Φεστιβάλ,  οι Γάλλοι κινηματογραφιστές έριξαν στο κενό τον διαβόητο «Χρυσό Φοίνικα» των τελευταίων Κανών, το «Titane» όπως και το γαλλικό «Χρυσό Λιοντάρι» της Βενετίας» με το «Levenement»» και την ανέμπνευστη  σεναριακή χρήση της ‘έκτρωσης και τη βράβευση του για άλλους, καθαρα φεστιβαλικούς, λόγους… . Από το τελευταίο, τη «γλύτωσε»  η ηθοποιός, η ΑΝΑΜΑΡΙΑ ΒΑΡΤΟΛΟΜΕΪ που τιμήθηκε ως «Πρωτοεμφανιζόμενη»

Τροποποιήθηκε Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022 19:59
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo