Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2023- ΑΝΑΛΥΣΗ 8: Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

11 Φεβρουαρίου 2023
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1701 φορές

Στις φετινές «στηρικτικές», τις supporting που λένε, υπάρχει κάτι ενδιαφέρον, δυο εξωπραγματικοί ρόλοι, γραμμένοι στο απολύτως φανταστικό να διεκδικούν το ενδιαφέρον πάνω τους, για το πως παίζονται υπό διαφορετικές συνθήκες  σε έργα εντελώς του φανταστικού αμφότερες…Είναι οι περιπτώσεις της ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΠΑΣΕΤ και της ΣΤΕΦΑΝΙ ΧΣΙΟΥ, στα φιλμ «BLACK PANTHER: WAKANDA FOREVER» και «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ» που μπορούν να γίνουν αντικείμενο μελέτης πάνω στην εννοια supporting ρόλος και πως παίζεται κι από που καθορίζεται. Θα τα πούμε παρακάτω. Διότι ενδιαμέσως υπάρχουν κι άλλες που σηκώνουν κουβέντα

ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ

  1. ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΠΑΣΕΤ «Black Panther: Wakanda Forever»

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: 2η υποψηφιότητα, η προηγούμενη ήταν σε Α’ ρόλο («Τίνα») χωρίς νίκη, πριν από 29 χρόνια!!!!!!!!!!!!!

Ο ΡΟΛΟΣ: Παίζει το ρόλο της βασιλομήτορος στο βασίλειο της Γουακάντα το οποίο θρηνεί το θάνατο του βασιλιά Τσαλα, γιου της.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΙΤΕΥΓΜΑ: Όπως το έγραψα, ετσι κι η ηθοποιός το αντιμετωπίζει. Ως ότι παίζει μία βασίλισσα, βασίλισσα-μητέρα για την ακρίβεια, κι όχι ένα ζωντανεμένο καρτούν της Marvel. Ο τρόπος της ερμηνείας της, η στιβαρότητα της, το βασιλικό μεγαλείο που δίνει στο ρόλο, η καλλιτεχνική φροντίδα πάνω της σε κομμώσεις και κοστούμια που να προάγουν την βασιλική της παρουσία σε ένα παραμύθι κανονικό, της δίνει την αναγνώριση, του τι σημαίνει να δίνει ο ηθοποιός υπόσταση  σε ρόλο και είδος. Κι επιπλέον διαθέτει και το εκτόπισμα το οποίο είναι κι από Θεού (βλ κινηματογραφικού φακού). Ερμηνεία supporting που η ηθοποιός επιβάλλεται σε είδος, κοστούμια, μακιγιάζ, εφφε και μέσα από εκεί κατορθώνει κι αναδύεται.

  1. ΧΟΝΓΚ ΤΣΑΟΥ «Η φάλαινα» (The whale)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Πρώτη υποψηφιότητα

Ο ΡΟΛΟΣ: Είναι η κοπέλα που γιατροπορεύει τον νοσηρά υπέρβαρο ήρωα της ιστορίας , του είναι περιποιητική, του είναι και κριτική, κι η γεμάτη αυταπάρνηση συντροφικότητα αποκαλύπτει πράγματα και κρυμμένα μυστικά.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Πολλοί έχουμε κάνει το λάθος όταν θέλουμε να αναφερθούμε στο ρόλο να λέμε «Η Ασιάτισσα». Μόνο που αν περιοριστούμε σε αυτό δεν προκύπτει χαρακτήρας. Κι από το ρόλο αλλά κι από την υπόθεση δεν προκύπτει τέτοιο στοιχείο. Ασιάτισσα είναι η ηθοποιός αλλά τα χαρακτηριστικά του ρολου της δεν είναι γεωγραφικά, δεν είναι η γιαγια στο «ΜΙνάρι» που είχε πάρει πρόπερσι το Οσκαρ σε αυτό το ρόλο η ΓΙΟΥ ΤΣΑΝΓΚ ΓΙΟΥΝ, όπου εκεί η καταγωγή ηταν βασικό στοιχείο του ρόλου... Είναι ένας σύνθετος χαρακτήρας που παίζεται απολύτως διακριτικά από την ηθοποιό, σε χαμηλούς τόνους, ακόμα κι όταν αγριεύει και γίνεται αυστηρή διότι είναι  ο τρόπος να παιχθεί, να κρατηθεί και τελικώς να φανεί απέναντι  στην ογκώδη παρουσία τόσο του ήρωα όσο κι ερμηνευτικά του ηθοποιού που τον υποδύεται. Η Τσάου  με το δικό της τρόπο καταφέρνει και στέκεται στις σκηνές τους εξίσου. Κι εντελώς διαφορετική- φυσικά.  Ερμηνεία που support- άρει πρωταγωνιστή, επειδή ακριβως καταφέρνει το αντίθετο του κι αυτό είναι το στοίχημα.

  1. ΚΕΡΥ ΚΟΝΤΟΝ «Τα πνεύματα του Ινισέριν» (The banshees of Inisherin)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Πρώτη υποψηφιότητα

Ο ΡΟΛΟΣ: Η αδελφή του Κόλιν Φάρελ, του κεντρικού ήρωα που ήρθε σε ρηξη με τον καλύτερο του φίλο κι η αδερφή προσπαθεί αφενός να καταλάβει μα από την άλλη, με την ενέργεια της εντοπίζει και το πρόβλημα: Εγκαταλείπει το μοναχικό μέρος  που κάνει τη ζωή όλων αφόρητη.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Δυναμική και θλιμμένη. Βρήκε το εξισορροπιστικό σημείο ανάμεσα σε αυτά τα δυο στοιχεία του ρόλου και τα ύφανε. Καθότι οι σκηνές που της έχει γράψει ο Μάρτιν Μακ Ντόνα  ήταν σκηνές και των δύο στοιχείων. Της έχει γράψει όμως και μία σκηνή στην οποία δεν φαίνεται αλλά ακούγεται η φωνή της καθώς ο ήρωας διαβάζει το γράμμα της κι εκεί η ηθοποιός ΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΠΛΕΟΝ, δίνει και μια ακόμα πλευρά του χαρακτήρα που οι σκηνές οι προηγούμενες δεν το έδειχναν. Κι έτσι η ηθοποιός σύστησε όλα της τα προσόντα. Ερμηνεία  supporting σε ένα έργο χαρακτήρων.

  1. ΤΖΕΪΜΥ ΛΗ ΚΕΡΤΙΣ «Τα πάντα όλα»(Everything everywhere all at once)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Πρώτη υποψηφιότητα, από μία είχαν κι οι γονείς της Τόνυ Κέρτις (Όταν σπάσαμε τις αλυσσίδες) και Τζάνετ Λη (Ψυχώ) αλλά δεν κέρδισαν…

Ο ΡΟΛΟΣ: Παίζει την φοροτεχνικό που σεναριακά είναι ο ρόλος ο οποίος θα αφυπνίσει το «παράλληλο σύμπαν» του συζύγου της ηρωίδας, μια κι η φοροτεχνικός είναι που φέρνει το κακό μαντάτο της επικείμενης χρεωκοπίας, και το «παράλληλο σύμπαν» θα συμπαρασύρει και την ίδια  και θα την «στροβιλίσει από δω κι από κει.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ¨Η πείρα της ηθοποιού στην κωμωδία και το ταλέντο της για το είδος  όπου το κωμικό το παίζει πάντα διακριτικά . Και στο συγκεκριμένο φιλμ έχει αντίληψη της κωμικότητας του ρόλου και το επικοινωνεί από την αρχή ενώ ακόμα ο ρόλος δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, τουλάχιστον στους θεατές. Η Τζέιμυ Λη Κέρτις είναι αυτή που κρατά τον κωμικό τόνο του έργου και τον «διοχετεύει» και προς τους υπολοίπους.. Οι σκηνοθέτες της έχουν συνείδηση του κωμικού της ενστίκτου και της το αξιοποιούν. Υπερ της ταινίας τους.

  1. ΣΤΕΦΑΝΙ ΧΣΙΟΥ «Τα πάντα όλα»(Everything everywhere all at once)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Πρώτη υποψηφιότητα.

Ο ΡΟΛΟΣ: Είναι η κόρη της ηρωίδας που τρέχει» το καθαριστήριο, η οποία τους αποκαλύπτεται κι ως ομοφυλόφιλη αλλά και μέσα στο παράλληλο σύμπαν γίνεται και μία άλλη….

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Κι ο ρόλος πρέπει να παιχθεί με αποφυγή εξωτερικών υπογραμμίσεων  σε ολες τις εμφανίσεις ώστε να ισχύσει κι ως λανθάνων κωμικός αλλά κι ως δραματικός -γιατί όχι; Εδώ έχουμε και την περίπτωση της καλής καθοδήγησης αλλά και της ιδεώδους διανομής, Κι όταν πετύχεις τον ειδικού εκείνου βάρους ηθοποιό για ένα ρόλο, τότε έχεις εξασφαλισμένο ερμηνευτικό επίτευγμα

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Δυο ρόλοι του φανταστικού θα διεκδικήσουν και τους ανέφερα πιο πάνω.  Η Αντζελα Μπάσετ έχει το μεγαλύτερο εκτόπισμα από όλες, παίζει βέβαια σε κόμικς αλλα δεν το παίζει ως κόμικς. Παρομοίως παίζει κι η Στέφανι Χσιού, η οποία δεν έχει το εκτόπισμα της Μπάσετ έχει όμως το ειδικό βάρος της τέλειας διανομής. Σκηνοθέτες, σεναριογράφοι σίγουρα ΔΕΝ θα είναι με την Μπάσετ, κυρίως οι σεναριογράφοι, όμως τους ηθοποιούς δεν μπορεί να τους αποκλείσει κανείς ως υποστηρικτές της. Απ΄την άλλη το ότι η Κέρτις κι η Χσιού είναι από την ίδια ταινία, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  ας πάψει αυτή η ανοησία ότι στην ίδια πενταδα δυο ηθοποιοί από την ίδια ταινία ακυρώνουν ο ένας τον άλλο. Από που τους προέκυψε; Από την έλλειψη παρατηρητικότητας και γνώσης του αντικειμένου!!!!! Πόσες φορές συνέβη να το παρει ο ένας κι όχι ο άλλος; Που να σταθώ; Να αρχίσω από το "Οσα παίρνει ο άνεμος", να πω για την "Κυρία Μίνιβερ",να σταθώ στο «Αμαντέους»,  στα «Απόρρητα της Νυρεμβέργης», στη «Συμφωνία κυρίων» του Καζάν, στην ¨Τελευταία παράσταση» του Μπογκντάνοβιτς όπου ΚΑΙ στον β’ ανδρικό ΚΑΙ στον β’ γυναικείο είχε από δυο ηθοποιούς και κέρδισε ο ένας εκ των δυο και στις δυο περιπτώσεις, ή για το "Χάρτινο φεγγάρι" του ίδιου σκηνθέτη, στο «Διεθνες αεροδρόμιο», στο «Δίκτυο», στο ¨Σχεσεις στοργής» (ΚΑΙ στον Α' Γυναικείο ΚΑΙ στον Β' Ανδρικό), στην «Τζούλια», στο «Κράμερ εναντιον Κράμερ», στο Τούτσι», στις «Σφαιρες πάνω από το Μπροντγουέι», στις «3 πινακίδες εξω από το Εμπιγκ…», στο «The fighter”, στις «Υπηρέτριες»; Αμαν πιά! με την ασχετίλα . Να πω κι άλλα; "Συνηθισμένοι άνθρωποι, "Σικάγο", " Ιούδας κι ο Μαυρος μεσσίας"... Παραπάει, δεν νομίζετε; Αν δεν τα ξερετε, σταματείστε να γράφετε. Μάθετε πρώτα και τα γράφετε ύστερα  Κι επίσης, ως διευκρίνιση,  δεν ακυρώνει εκείνος  από την ίδια ταινία αλλά ο οποιοσδήποτε συνυποψήφιος που η ερμηνεία του θα προτιμηθεί. Είτε από το ίδιο φιλμ είτε από τρίτο. Επί τη ευκαιρία, υπάρχει περιστατικό και 3 ηθοποιών από την ίδια ταινία όπου το πήρε ο ένας από αυτούς και δεν αλληλο- ακυρώθηκαν: Στο «Νονό μέρος β΄ ο Ντε Νίρο.

 

 

 

Τροποποιήθηκε Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023 08:11
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo