Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΟΙ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΙ «ΠΛΑΤΟ» (Set decorators) ΨΗΦΙΖΟΥΝ «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ» -ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Ο «ELVIS»…

15 Φεβρουαρίου 2023
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 620 φορές

Δίνουν και κάτι «ψιλούλι» στην «TAR» και στο «TOP GUN :MAVERICK»

Ο Σύνδεσμος Σκηνογράφων Πλατό, οι set decorators δηλαδή, απένειμαν τα ετήσια κλαδικά βραβεία τους κι ο εν λόγω σύνδεσμος έχει μια ιδιαιτερότητα, Στα βραβεία του δεν ψηφίζει μόνο τις κατηγορίες της ειδικότητας του, μαζί με αυτές ψηφίζει και καλύτερη ταινία.

Επίσης στα Oscar δεν αντιπροσωπεύεται από μεμονωμένο, δικό του βραβείο αλλά ανήκει στην ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, όπου πάνε μαζί ο υπεύθυνος σκηνογραφίας, ο εφ’ όλης της ύλης, ο production designer δηλαδή  με τον set decorator από δίπλα. Στα Oscar δηλαδή κατεβαίνουν ως ενιαίοι. Ως Σωματεία, όμως, είναι διαχωρισμένα.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η φετινή επιλογή τους ανήκει σε φιλμ που δεν έχει προταθεί για Oscar στη δική τους κατηγορία. Το «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ» είναι υποψήφιο για 11 Oscar, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η Σκηνογραφική Διεύθυνση. Και τιμήθηκε όχι μόνο με κάποια επιμέρους βραβεία, όπως για παράδειγμα για τον εσωτερικό διάκοσμο σε ΕΡΓΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ αλλά  είναι αυτή που πήρε και το βραβείο της ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ από μεριάς συγκεκριμένου Σωματείου. Θα πρέπει να περιμένουμε και τα βραβεία του Σωματείου των Art directors (production Designer)την Κυριακή ώστε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Αν δηλαδή οι υπεύθυνοι σκηνογραφίας είναι αυτοί που δεν το ενέκριναν πλειοψηφικά ώστε να μπει στην οσκαρική 5άδα της κατηγορίας.

Και το «TAR» , επίσης, που πήρε ένα μικρό, έστω, «μεζέ», δεν έχει προταθεί στα Oscar στην κατηγορία της Σκηνογραφικής Διεύθυνσης (στην οποία ψηφίζουν οι set decorators), την Οψη της ταινίας την έχει πιστωθεί αποκλειστικά η Φωτογραφία. Το ίδιο ισχύει και για την ταινία που μοιράστηκε με την «TAR» το βραβείο για διάκοσμο εσωτερικό σε έργο σύγχρονο, κι είναι το «TOP GUN: MAVERICK»

Αρα, διαπιστώνεται μια διάσταση μεταξύ μελών Σωματείου και μελών αυτού που είναι μέλη και στην Ακαδημία, οπότε για το αν ευνοούνται στα Oscar αυτές οι ταινίες από τον κλάδο δεν ορίζεται φέτος ως ασφαλές.

Αυτό που βγαίνει ως ενισχυμένο από το συγκεκριμένο Σωματείο σε σχέση με την τύχη του στα Oscar είναι ο «ELVIS». Παίρνει εδώ το βραβείο εσωτερικού διάκοσμου για έργο εποχής (ΕΡΓΑ ΕΠΟΧΗΣ ορίζονται εκείνα που διαδραματίζονται σε 50ετία κι άνω) κι είναι το μόνο από τα βραβευμένα που έχει υποψηφιότητα στα Oscar για ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΚ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Ακολουθεί η λίστα των Νικητών

BEST PICTURE

Everything Everywhere All at Once – Set Decoration by Kelsi Ephraim, SDSA with Production Design by Jason Kisvarday

BEST ACHIEVEMENT IN DÉCOR/DESIGN OF A PERIOD FEATURE FILM

Elvis – Set Decoration by Bev Dunn, SDSA with Production Design by Catherine Martin & Karen Murphy

BEST ACHIEVEMENT IN DÉCOR/DESIGN OF A CONTEMPORARY FEATURE FILM

(Tie)

Tár – Set Decoration by Ernestine Hipper, SDSA with Production Design by Marco Bittner Rosser

and

Top Gun: Maverick – Set Decoration by Jan Pascale, SDSA with Production Design by Jeremy Hindle

BEST ACHIEVEMENT IN DÉCOR/DESIGN OF A MUSICAL OR COMEDY FEATURE FILM

(Tie)

Roald Dahl’s Matilda the Musical – Set Decoration by Anna Lynch-Robinson With Production Design by David Hindle and Christian Huband

and

The Unbearable Weight of Massive Talent – Set Decoration by Letizia Santucci, SDSA with Production Design by Kevin Kavanaugh

BEST ACHIEVEMENT IN DÉCOR/DESIGN OF A SCIENCE FICTION OR FEATURE FILM

Everything Everywhere All at Once – Set Decoration by Kelsi Ephraim, SDSA with Production Design by Jason Kisvarday

 



Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo