Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

BAFTA…FRONT: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ «ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ» ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ.

20 Φεβρουαρίου 2023
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 905 φορές

Κυριολεκτικά σαρωτική ήταν η επιτυχία της γερμανικής ταινίας «ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ» στα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου-Τηλεόρασης, τα γνωστά ως BAFTA.

Και τα συμπεράσματα είναι συναρπαστικά για το πως παίζεται το παιχνίδι της Βρετανικής Ηγεμονίας, όπως αλλού έτσι κι εδώ.

Διότι για τη Βρετανική Ακαδημία, τα έχω γράψει πολλές φορές, σχεδόν κάθε χρόνο ότι αντι να κοιτάνε το δικό τους κινηματογράφο , τρέχουν πίσω από τα Οσκαρ. Είναι η μόνη Εθνική Ακαδημία (η Αμερικανικη είναι  ΔΙΕΘΝΗΣ) που δεν ασχολείται με τα έργα της δικής της παραγωγής αλλά με εκείνα που πάνε στα Οσκαρ. Αυτό σαφώς έχει να κάνει με τη βρετανική νοοτροπία που δεν θα ξεπεράσει ποτέ τη «Θαλασσοκράτειρα», που φέρει τον Ηγεμονισμό εντός της. Ασχολείται λοιπόν με τα έργα των Οσκαρ, επειδή αυτά έχουν την παγκόσμια δύναμη και θέλει να πει το δικό της λόγο πάνω σε αυτά, θέλει το μερτικό της δηλαδή.. Τα δικά της, τα βάζει ως ειδική κατηγορία, «Καλύτερη βρετανική ταινία», σαν να λέμε καλύτερο μονταζ, καλύτερη μουσική κλπ, τα κατηγοριοποιεί .

Το παιχνίδι όμως του Ηγεμονισμού απέναντι στα Οσκαρ, το παίζει μπροστά στον καθρέφτη της πολύ ωραία.

Και πάμε λοιπόν να δουμε τα ενδιαφέροντα μηνύματα που οι Βρετανοί στέλνουν στους Αμερικάνους. Κι όχι μόνο στους Αμερικάνους. Τωρα, αν θα τους ακούσουν είναι μια άλλη υποθεση…

Ξεκινάμε από το γερμανικό φιλμ, που είναι και  του NETFLIX, το «ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ». Remake της προπολεμικής αριστουργηματικής ταινίας του ΛΟΥΙΣ ΜΑΙΛΣΤΟΟΥΝ που είχε πάρει τα Οσκαρ Ταινίας και Σκηνοθεσίας τη σαιζόν 1930-31, από το βιβλίο του ΕΡΙΧ ΜΑΡΙΑ ΡΕΜΑΡΚ. Ένα φιλμ που η «γερμανοκρατούμενη» Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου είχε απορρίψει σχεδόν τελείως, του είχε κρατήσει μόνο το μακιγιάζ και τα εφφέ. Κι ήρθε η Αμερικανική και το πρότεινε για 9 Οσκαρ , κι ως ταινία κι ως ξενόγλωσση κι ενδιάμεσα για εφτά επι μέρους επιτεύγματα, όμως όχι για τη Σκηνοθεσία.

Χτες λοιπόν οι Εγγλέζοι δήλωσαν ότι το υιοθετούν πλήρως , ακόμα και για τη Σκηνοθεσία του ΕΝΤΒΑΡΝΤ ΜΠΕΡΓΚΕΡ που δεν τον έχουν προτείνει οι Σκηνοθέτες της Ακαδημίας στα Οσκαρ, όπως δεν τον είχε υποψήφιο ούτε το Σωματείο Σκηνοθετών Αμερικής.

Οι Εγγλέζοι του πρόσφεραν του φιλμ, 7:Την Καλύτερη Ταινία, τη Σκηνοθεσία, το Εκ Διασκευής Σενάριο, τη Φωτογραφία, τη Μουσική, τον Ηχο και τη Διεθνή ταινία.  Στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα προς την αμερικανική, στο τι δηλαδή στηρίζουν οι Βρετανοί ψηφοφόροι της αλλά και μια απόλυτη περιφρόνηση προς την….bloody continent, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία δηλαδή, που αν και γερμανικό το είχε «φτύσει»

Το δεύτερο ενδιαφέρον των Βρετανών και του καθρέφτη τους ήταν πως φέτος είχαν τη δυνατότητα να προβάλλουν δικό τους φιλμ με πλήρη σάρωση, για το οποίο όχι δεν θα τους έλεγε κανείς τίποτα , ότι δηλαδή το βράβευσαν επειδή είναι εγγλέζικο, αλλά θα είχαν και την αποδοχή των πολλών θαυμαστών του: «ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΙΣΕΡΙΝ». Το ξεκίνησαν καλά, δίνοντας του τα βραβεία των Β’ ρόλων, ΑΝΔΡΙΚΟΥ για τον ΜΠΑΡΥ ΚΕΟΓΚΑΝ, ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ για την ΚΕΡΥ ΚΟΝΤΟΝ, και φυσικά του ΣΕΝΑΡΙΟΥ  του ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ στον ΜΑΡΤΙΝ ΜΑΚ ΝΤΟΝΑ. Κι άφησαν την ψευδαίσθηση ότι το πήγαιναν για σάρωμα. Λάθος. Μόλις είδα ότι κερδίζει το βραβείο της Καλύτερης «ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ» εκεί μου μπήκαν ψύλλοι. Κι όταν έχασε τη Σκηνοθεσία, αναρωτήθηκα, σε ποια θα δώσουν το βραβείο της καλύτερης Ταινίας. Στην καλύτερη «Βρετανική» ,δηλαδή στα «Πνεύματα του Ινισέριν» ή στην καλύτερη «Διεθνή» δηλαδή στο «Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον» που του είχαν δώσει και τη σκηνοθεσία, και δεν την είχαν δώσει στον δικό τους Μακ Ντόνα - ενώ στην αμερικάνικη είναι έξω ο Γερμανός Μπέργκερ κι εντός ο Μακ Ντόνα.. Κι οι Εγγλέζοι αντι για την ντόπια παραγωγή προτίμησαν την διεθνή επιβολή: ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ στα BAFTA όχι η «Βρετανική» αλλά η «ΔΙΕΘΝΗΣ»: ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ.

Κι έτσι καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει Ηγεμονισμός και τι σημαίνει όταν λέμε ότι στα ΒΑFTA ψηφίζουν με «βρετανικά» κριτήρια. Κι αυτά δεν είναι η αγγλική παραγωγή, τη στιγμή που την έχουν σε ειδικό…κλουβί, ως ειδική κατηγορία.

Το άλλο μήνυμα που έστειλαν οι Εγγλέζοι, αυτή τη φορά στην Ακαδημία την αμερικανική και προς τα Κινηματογραφικά Σωματεία τα Αμερικάνικα ήταν το απόλυτο σνομπάρισμα της πολύ, συζητημένης ταινίας που τη βραβεύουν όλα τα αμερικανικά Σωματεία, το «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ». Μοναδική εξαίρεση το ΜΟΝΤΑΖ. Όλα τα υπόλοιπα..to the dogs. Οπερ μεθερμηνευόμενον , δεν υπάρχει περίπτωση από Βρετανούς μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας- κι έχει μπόλικους- να περιμένει ψήφο η ταινία των Ντάνιελς, Κουάν και Σάινερτ.

Στην άλλη ταινία που έχει διχάσει , το «TAR», υπήρξαν απολύτως ενισχυτικοί ως προς την ΚΕΗΤ ΜΠΛΑΝΣΕΤ και τη έδωσαν ένα επι πλέον στήριγμα για να σιγουρέψει τη νίκη της στα Οσκαρ. Προσωπικό της.

Ενισχυτικοί και με τον «ELVIS». Προσπέρασαν τον Κόλιν Φάρελ του «Ινισέριν» που νομίζαμε και προσγειώθηκαν στον έξοχο Αυστραλό ερμηνευτή, τον ΩΣΤΙΝ ΜΠΑΤΛΕΡ, ανεβάζοντας κι αυτού τις μετοχές, ότι δηλαδή τα βρετανικά μέλη της Ακαδημίας των Οσκαρ, θα του δώσουν τον οβολόν τους.. Με τον Μπάτλερ λοιπόν κι όχι με τον Μπρένταν Φρεηζερ της «Φαλαινας» οι Εγγλέζοι.

Υπερ του «ΕLVIS» πήραν θέση και στα ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ και στο ΜΑΚΙΓΙΑΖ αλλά και στο casting που το εχουν εκεί ως κατηγορία. Τα σκηνικά τα έδωσαν στο «BABYLON», τα οπτικά εφφέ στο «AVATAR:THE WAY OF WATER»

Κι έτσι ολοκληρώθηκε η βρετανική , προεκλογική οσκαρολογία

ΥΓ Τα BAFTA τελούν υπο την αιγίδα του Μπάκιγχαμ , της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Εξου κι η παρουσία του πρίγκηπα Ουίλιαμ και της συζυγου του Κέητ Μίντλετον. Μια φορά που είχα πάει , το 1984, ήταν εκεί ως εποπτεύουσα Αρχή η Πριγκίπισσα Αννα. Κι είχε πολλά χαριεντίσματα  με την Ωντρεϋ Χέπμπορν που είχε έρθει ως παρουσιάστρια, ήταν συνέχεια μαζί.

ΥΓ 2 Και στα BAFTA έγινε χτες ένα μπάχαλο, διαβάστηκε άλλο όνομα. Συγκεκριμμένα στον β γυναικείο ρόλο ανακοινώθηκε το όνομα της Κάρεϋ Μάλιγκαν και  μετά διορθώθηκε κι ειpώθηκε το σωστό της ΚΕΡΥ ΚΟΝΤΟΝ. Αν είχε γίνει στα OSCAR θα είχε χαλάσει κόσμος. Εδώ δεν το π΄ραν καν είδηση. Αυτό δείχνει και ποιό βραβείο έχει μεγαλύτερη σημασία kαι συγκεντρώνει τα βλέμmατα πάνω του. Αιτία ηταν ο "μεταφραστής" της νοηματικής προς τον παρουσιαστή Τρόυ Κότσερ, περσινό νικητή του Oscar και των BAFTA Σκεφθείτε, αυτό  να είχε γίνει στα Oscar. 

 

Τροποποιήθηκε Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 20:40
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo