Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

«Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ» (1971-72): ΕΔΩ Η ΑΛΙΚΗ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΈΝΑΝ…

02 Ιουνίου 2023
Κατηγορία Κριτικές
Διαβάστηκε 2565 φορές

Και κάνει ακριβώς τα αντίθετα από ό,τι στο «Ταξίδι». Όμως, όχι μονο εκείνη αλλά κι ο Ντίνος Δημοπουλος. Ο οποίος αυτή τη φορά δεν καταφέρνει να της επιβληθεί, ίσως και να κουράστηκε, ίσως και να μην το προσπάθησε καν.. Πάντως εδώ έληξε η συνεργασία τους, η οποία ουσιαστικά είχε λήξει στο «Η νεράιδα και το παλικάρι». Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Ελεγε η Αλίκη ότι ζητούσε από το Φίνο να της φέρνει καλύτερους συντελεστές, καλύτερης αισθητικής, κι ανέφερε χαρακτηριστικά τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ ή τον ΣΠΥΡΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, με τον οποίο υπήρχε σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και λατρείας. Και στο θέατρο είχαν κανει πολλές δουλειές μαζί. Κι ότι την προσπάθεια την σαμποτάριζαν ,κατά την Αλίκη, παρασκηνιακοί παράγοντες εντός εταιρίας.

Εκείνη τη φορά, όμως, ο Φίνος, με την Αλίκη πανίσχυρη ύστερα από του θριαμβους και το ρεκόρ της «Νατάσσας» της έκανε όλα τα χατίρια. Και πραγματι της πήρε για ενδυματολόγο τον ΣΠΥΡΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ- σκηνικά υπογράφει κι εδώ ο ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ.. Αποτέλεσμα: Χειρότερα κοστούμια δεν έχει φορέσει η Αλίκη στη Φίνος Φιλμ. Εκείνο το πορτοκαλί του κάμπου, που τη στενεύει κιόλας, και πάει να τρέξει στην αρχή της ταινίας κι η κίνηση δεν ήταν γενικώς από τα φόρτε της, τώρα και με ένα μακρύ φόρεμα δεν μπορεί να ελέγξει την κίνηση της.. Κι όταν δεν μπορεί ο ηθοποιός να τρέξει, να αισθανθεί ελεύθερο το σώμα του, επηρεάζεται κι η έκφραση του. Κι όμως κρατήθηκε η σκηνή…Και παρακάτω , όλα όσα φορεί. Αρα, εδώ δεν μπόρεσε ούτε ο Σπύρος Βασιλείου να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Κι ερχόμαστε λοιπόν ξανά στο ότι το σινεμά είναι συνολική Τέχνη και πρέπει όλοι μαζί. Όταν κάτι πάει στραβά εξ αρχής, πάει στραβά ως το τέλος/

Ο Ντίνος Δημόπουλος είχε αποφασίσει ότι μετά τη «Νεράιδα και το παλικάρι» δεν θα ξανάκανε ταινία μαζί της. Εφυγε μάλιστα και πήγε στην Καραγιαννης Καρατζόπουλος, για μια σαιζόν, για να συνδράμει την Τζένη. Τον υποχρέωσαν όμως να κάνει και κάποιες κωμωδίες, βάσει συμβολαίων προφανώς κι ο Δημόπουλος όταν ολοκλήρωσε, ξαναγύρισε στου Φίνου. Εχοντας μαζί του ένα σενάριο που το είχε γράψει ο ίδιος. Και το σενάριο ήταν συναρπαστικό.

Πως ακριβως τον έπεισε ο Φίνος να ξανασυνεργαστεί με την Αλίκη είναι αίνιγμα άλυτο.  Διότι εδώ είναι ολοφάνερο, καλλιτεχνικά ολοφάνερο, όχι κουτσομπολίστικα, ο σκηνοθέτης έχει απώλεια ελέγχου, ότι δεν επιβάλλεται στη σταρ κι η σταρ κάνει ό,τι θέλει. Σαν να παίζεται ένα παιχνίδι του ποιος είναι ο πιο ισχυρός. Και φυσικα σε αυτή τη βάση ο ισχυρός είναι η Αλίκη. Τωρα  πως κι ο Φίνος τον έπεισε και πως αυτος δεν εξεμάνη, η απορία παραμένει και θα παραμείνει σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Προφανώς κι η Αλίκη  ενημερώθηκε για το σενάριο κι ήθελε να το κάνει. Ηθελε να κάνει ένα δικό της «Χωμα βάφτηκε κόκκινο» με Θεσσαλία, τσιφλικάδες και 1910, όπως τότε ήθελε να κάνει ένα δικό της «συνοικία το όνειρο» κι έκανε το «Ταξίδι». Διότι παρακολουθούσε , είχε αισθητήριο, και της άρεσαν τα καλά έργα κι ήθελε ένα δικό της σε κάτι που της άρεσε. Μόνο που το ήθελε με τους δικούς της όρους. Άλλη κινηματογραφική εξήγηση δεν υπάρχει. Ποια ανάγκη έκανε τον Δημόπουλο να υποχωρήσει, είναι επίσης μια απορία.

Απλως, άρεσε και στους δυο το έργο κι ειπαν να δεχθούν την «ανίερη» συνεργασία.

Διόι το σενάριο έχει πολύ ψωμί. Εχει εξαιρετικό σασπένς, έχει δράση, έχει ερωτική παρεξήγηση, έχει ερωτική προδοσία που δεν είναι αληθινή, έχει αντιζηλία, έχει αντιπαλότητα, έχει κοινωνικές συγκρούσεις με κολλήγους κι αφεντάδες, έχει το Φίνο να τα ρίχνει χοντρα και να τρέχουν στις Κωπαίδες με μια εξαιρετική διανομή κι έχει και την Αλίκη να μην μπορεί προφανως να της επιβληθεί, να θελει κι ο ίδιος να της κάνει το χατίρι, έστω και με βαριά διάθεση.

Η Αλίκη κάνει καθαρό star performance. Μόνο που αυτή τη φορά σχεδόν..αυτοσκηνοθετείται. ΚΙ επαναφέρει μια άποψη του Σακελλάριου για αυτήν «είναι από τις πιο ταλαντούχες που υπάρχουν, προσωπικά από όλους τους ηθοποιούς που έχω συνεργαστεί, δηλαδή με όλο το θέατρο, τη θεωρώ έναν από τα τρία μεγαλύτερα ταλέντα-τα αλλα δύο είναι ο Λογοθετίδης κι ο Κιμούλης- αλλά….ΘΕΛΕΙ ΧΑΛΙΝΑΡΙ. Διότι είναι έτοιμη ανα πάσα στιγμή να ξεφύγει. Κι εδώ ξεφεύγει σε όλα.

Ελα όμως που είναι ωραία παραγωγή. Ελα όμως που το σενάριο έχει του κόσμου τις εμπλοκές και σε κρατάει. Ελα που η ίδια είναι φωτεινή και λαμπερή ως εκεί που δεν πάει άλλο. Ελα που γοητεύει απεριόριστα.. Ελα που διεθυντης φωτογραφίας είναι ο δικός της αγαπημένος και δικής της επιλογής ΔΗΜΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ που της κάνει κάτι πορτραιτα, μα τι πορτραίτα..Ελα που ακόμα κι όταν υπερβάλει, στο κοινό της γίνεται αγαπητότατη- οι άλλοι δεν την ενδιαφέρουν. Ελα που δεν της λείπουν κι οι σκηνές που κάνει τα ωραια δραματικά της και τα απολαμβάνει.Και τελικά μέσα από όλα αυτά βγαίνει ένα έργο που το βλέπεις και το ξαναβλέπεις. Αν κι ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ αποδεικνύεται μη συμβατός για παρτενέρ της, σε αντίθεση με τον ΝΙΚΟ ΓΑΛΑΝΌ που αν και στο ρόλο του κακού, είναι αυτός που δίπλα στο Αλίκη το έχει περισσότερο. Φυσικά είναι κι ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ως σταθερή αξία, φυσικά κι η σταθερή θιασάρα της Φίνος Φιλμ, εκπληκτικές ως σασπένς οι σκηνές της παράκαμψης μέσα από το τούρκικο, η σκηνή της βροχής εξαιρετική, και στο θίασο έχει προστεθεί κι η ΝΟΝΙΚΑ ΓΑΛΗΝΕΑ σε μια από τις τρεις ταινίες που πρόλαβε να κάνει στο Φίνο-εδώ είναι η αντίζηλος της Αλίκης. Κι ο ρόλος της κομβικός στην πλοκή του σεναρίου. Κι ο ΠΛΕΣΣΑΣ βέβαια που τον ήθελε κι αυτόν η Αλίκη ως καταγωγή από «Το χώμα βλαφτηκε κοκκινο».

Κι ερχόμαστε στην ουσία. Στην κατά Αλίκη ουσία. Στο «Ταξίδι» που υπάκουσε 100 ο/ο στο Δημόπουλο, ήρθε 7η στον εισπρακτικό πίνακα και η ίδια το βίωσε ως αποτυχία κι έφτιαξε κι ένα ολόκληρο μύθο γύρω από αυτό. Στην «Κόρη του ηλιου» που δεν άκουσε το Δημόπουλο, ο οποίος είχε να λέει πως στο ¨Ταξίδι» της είχε δείξει το δρόμο, κι έκανε εδώ απολύτως τα δικά της, ήλθε και πάλι 7η.  Κοιτάτε σύμπτωση και μήνυμα που της έστειλε το Σύμπαν. Κι αυτό δεν το βίωσε ως αποτυχία ταμειακή. Ούτε αυτή ούτε ούτε ο Φίνος αλλά ούτε κι ο Δημόπουλος παρόλο ότι δεν είναι από τις ταινίες για τις οποιες ήθελε να μιλάει αν κι αναγνώριζε ότι είχε γράψει καλό σενάριο. Ποιος ήταν ο λόγος; Το φιλμ βγήκε την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς όπου από «απέναντι» η Καραγιάννης -Καρατζόπουλος έβγαζε την «Μαντώ Μαυρογένους» με την Καρέζη. Η ταινία της Αλίκης στο Φίνο τερμάτισε 7η , η ταινία της Τζένης στου Καρατζόπουλου τερμάτισε 20ή!!

Και στο μεταξύ, ήταν η πρώτη χρονιά που τα εισιτήρια στις ελληνικές ταινίες έπεσαν ΑΠΟΤΟΜΑ και ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ. Την πρωτιά την πήρε ο ΒΕΓΓΟΣ με το «ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑΝΑΣΗ;»  με 600 τόσες χιλιάδες εισιτήρια μόνο στην Αθήνα και την είχαν χαρακτηρίσει τότε ως «εξαίρεση» και «13αρι του Προ-Πό».

Η Αλίκη ερχόταν δεύτερη με το «Σ’αγαπώ» με μόλις 200 χιλιάδες εισιτήρια και κάτι.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ.

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo