Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΟΣΚΑΡ 2022 - ΑΝΑΛΥΣΗ 1: ΜΑΚΙΓΙΑΖ – ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ

10 Φεβρουαρίου 2022
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 2835 φορές

Με το ΜΑΚΙΓΙΑΖ και τις ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ ξεκινάμε τη φετινή διαδρομή μας, μια κατηγορία που μας βάζει ήπια στη διεξαγωγή της κούρσας αυτής.

ΜΑΚΙΓΙΑΖ και ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ πλέον φέρουν κι επισήμως τον τίτλο, στο Σωματείο τους οι ειδικότητες διαχωρίζονται, στην Ακαδημία όχι ακόμα, με μόνη εξαίρεση την ιταλική που τα βλέπει ως δύο κι ανεξάρτητα μεταξύ τους.. Δεν μας ξαφνιάζει η ξεχωριστή σημασία των Ιταλών στη συγκεκριμένη κατηγορία, στις διαφορετικές εξειδικεύσεις.

Το φετινού μενού της «δικής μας» Ακαδημίας, έχει πρωταγωνιστική σημασία  στη συγκεκριμένη κατηγορία και καθόλου συμπληρωματική, πλην μίας περίπτωσης. Θα προχωρήσουμε απευθείας  στις αναλύσεις ώστε να γίνει απτό κι αντιληπτό.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  1. COMING 2 AMERICA (O Πρίγκηπας της Ζαμούντα 2)- Μάικ Μαρίνο, Στέησυ Μόρις, Κάρλα Φάρμερ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα και για τους τρεις

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. Η ταινία αυτή είναι μια παράξενη συνύπαρξη, remake και sequel. Είναι που ο Εντυ Μέρφυ , ως Πρίγκηπας της υποθετικής Ζαμούντα, μαθαίνει πως έχει εξωγαμο γιό κάπου στην Αμερική . Αρα και διάδοχο του θρόνου. Και πάει να τον αναζητήσει, με τα ίδια ακριβώς τερτίπια με τα οποία είχε πάει κι ό ιδιος, στην ηλικία που βρίσκεται σήμερα ο γιός, στην παλιά ταινία που ήταν υποψήφια το 1989 για το Οσκαρ Μακιγιάζ. Εκείνη ήταν και για των κοστουμιών , ετούτη είναι μόνο στο μακιγιάζ, στο οποίο έχει πέσει το βάρος. Κι η δουλειά των τριών μακιγιέρ είναι ακριβώς πάνω στη δουλειά που είχε κάνει στο παλιό φιλμ ο μέγιστος των μεγίστων, ο μέγας δάσκαλος του Μακιγιάζ και των μεταμορφώσεων, ο ΡΙΚ ΜΠΕΪΚΕΡ με τα 7 Οσκαρ αν και στα 7 δεν περιλαμβανόταν «Ο πρίγκηπας της Ζαμούντα»-μόνο η υποψηφιότητα. Το μακιγιάζ κι εδώ επικεντρώνεται κυρίως στις μορφές που αλλάζει ο Εντυ Μέρφυ, και βασικά όταν βρισκόμαστε στην Αμερική όπου παίζει ταυτοχρόνως πολλούς ρόλους, στους οποίους δεν φαίνεται ότι είναι ο ίδιος, ένα εύρημα της παλιάς ταινίας που επανέρχεται.

  1. CRUELLA- Νάντια Στέισυ, Νάομι Ντον, Τζούλια Βέρνον

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Για τη Νάομι Ντον είναι η 2η υποψηφιότητα, είχε προταθεί και το 2020 για το μακιγιάζ του «1917». Οι άλλες δύο είναι πρωτοεμφανιζόμενες στα Οσκαρ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: ΤΟ μακιγιάζ στην «Cruella» έρχεται να συμπληρώσει αλλά και να «ανατρέψει» ως ένα βαθμό, το κοστούμια. Τα κοστούμια στο Σωματείο των Ενδυματολόγων κατατάσσουν την «Cruella» στα έργα «εποχής». Το μακιγιάζ την αποδεσμεύει, είναι μακιγιάζ υπέρβασης και παραμυθιού, οι δε κομμώσεις ειδικά στις σκηνές επίδειξης μόδας είναι οι απολύτως υπερβατικές. Βέβαια, το βάρος του μακιγιάζ πέφτει στο πρόσωπο της Εμμα Στόουν για να την κάνει «αγνώριστη», έτσι όπως το ορίζει η συγκεκριμμένη σύμβαση. Σκεφτείτε, όμως, κι αυτή η Νάομι Ντον, τι καλλιτέχνης του μακιγιάζ είναι. Τι γκάμα ανάμεσα στο «1917» και στο «Cruella».

  1. DUNE- Ντόναλντ Μόουατ, Λαβ Λάρσον, Εβα Φον Μπαρ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Για το ζεύγος των Σουηδών, του Λαβ Λάρσον και της Εβα Φον Μπαρ είναι η 3η υποψηφιότητα καθώς κουβαλούν τις υποψηφιότητες μακιγιάζ σε δύο σουηδικές ταινίες, το «Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο κι εξαφανίστηκε» το 2016 και το «Ο κύριος Οβε» το 2017, που ήταν υποψήφιο και για ξενόγλωσση ταινία. Για τον  Καναδό Ντόναλντ Μόουατ είναι η παρθενική.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Είναι η περίπτωση της 5αδας όπου το μακιγιάζ φαίνεται σαν συμπληρωματική υπόθεση κι όχι πρωταγωνιστική…Κι όμως πρόκειται περί…οφθαλμαπάτης…Εχουν να διαχειριστούν πλήθος, σε έργο φαντασίας  και φαίνονται ως κανονικοί οι λογής λογής αγνώριστοι. Από τον Στέλαν Σκάργκαρντ ως την Σαρλότ Ράμπλινγκ , ημι-αγνώριστος ο Χαβιέ Μπαρδέμ που σε κάνει να υποψιάζεσαι ότι είναι αυτός και τελικά στο επιβεβαιώνει η φωνή αλλά και τα μάτια του- τα ζυγωματικά του είναι ενίοτε κι αυτά δυσδιάκριτα, , η παρέμβαση επί του Τζέησον Μόμοα , οι διακριτικές πινελιές «στιγματοποίησης» επί της Ρεμπέκα Φέργκυσον κι όλο το σύνολο, το πλήθος, η Ζεντάγια, ολοι αυτοί που μακιγιάρονται ανάλογα και με το κοστούμι που φορούν ή με το ντεκόρ που τους πλαισιώνει- ας πούμε τα μακιγιάζ στην έρημο, όταν επιτίθεται η άμμος…..

  1. ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΑΜΜΥ ΦΑΙΗ (The eyes of Tammy Faye)- Λίντα Ντάουτς, Στέφανι Ινγκραμ, Τζάστιν Ράιλυ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα όλων

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Το μακιγιάζ πρωταγωνίστριας που της αλλάζει τη φυσιογνωμία προκειμένου να την κάνει να μοιάζει με το αληθινό πρόσωπο που υποδύεται, να τη φέρει κι εμφανισιακά κοντά. Δεν ισχύει μόνο για την πρωταγωνίστρια, την Τζέσικα Τσαστέιν αλλά και για τον παρτενέρ της Αντριου Γκάρφηλντ, που παίζουν ένα αληθινό ζεύγος , ένα ζεύγος Ευαγγελιστών με εκπομπή στην τηλεόραση οι οποίοι  είχαν κάνει μεγάλο σουξέ στις δεκαετίες ’70 και ’80, μέχρι που ξεκίνησε ο ανταγωνισμός που έφερε το διασυρμό κι ο διασυρμός την πτώση. Το τρίο των μακιγιέρ  έχει να ασχοληθεί με τα πρόσωπα τους , επικεντρώνεται στη γυναίκα κι η Τζέσικα Τσαστέιν ακολουθεί την ερμηνευτική γραμμή που της υπαγορεύει το μακιγιάζ ,κυρίως οι κομμώσεις της, τη βοηθά να έρθει πιο κοντά στην ηρωίδα που υποδύεται και να προταθεί για το Οσκαρ ηθοποιίας.

  1. Ο ΟΙΚΟΣ GUCCI (House of Gucci)- Γκέραν Λούντστρεμ, Αννα Καρν Λοκ, Φρέντερικ Ασπίρας

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: 2η υποψηφιότητα για τον Γκέραν Λούνστρεμ που είχε προταθεί το 2019 για το «Σύνορο» της Σουηδίας. Όπως βλέπουμε κι από το «Dune» κι από τον «Οίκο Gucci», στη Σουηδία υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη της Τέχνης του Μακιγιάζ, τη διδάσκονται επιμελώς στις πανεπιστημιακές , κινηματογραφικές και θεατρικές σχολές του. Και φτάνουν μέχρι τα Οσκαρ.  Κι η Αννα Καρν Λοκ είναι Σουηδή και παίρνει την πρώτη της υποψηφιότητα, την πρώτη παίρνει κι ο Φιλιππινέζος Ασπίρας, ο οποίος είναι προσωπικός κομμωτής της Λαίδη Γκάγκα, την είχε χτενίσει και στο «Ένα αστέρι γεννιέται» χωρίς να έχει εκεί υποψηφιότητα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Τελικά η μόνη κατηγορία στην οποία βρήκε «κατάλυμα» στα Οσκαρ ο «Οίκος Gucci» ήταν το μακιγιάζ. Από τις κομμώσεις εποχής της Λαίδη Γκάγκα ως την πλήρη μεταμόρφωση του Τζάρεντ Λέτο και τις «ηλικιακές» παρεμβάσεις στον Αλ Πατσίνο και περισσότερο στον Τζέρεμυ Αιρονς από τους βετεράνους μια κι είχαν οι μακιγιέρ να επισημάνουν την εύθραυστη υγεία του.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Η δουλειά στο «Dune» έχει να ελκύσει πολλούς κλάδους κινηματογραφιστών για το πως βλέπουν το μακιγιάζ. Οι Ηθοποιοί είναι μια άλλη κατηγορία, έχουν να εξετάσουν πρόσωπα, όπως της Τζέσικα Τσαστέιν και για το αν θα το δουν ότι της προσφέρει ή της «αφαιρεί» (το συγκεκριμένο όχι μόνο ηθοποιοί)  όπως και το πρωταγωνιστικό μακιγιάζ της Εμμα Στόοουν ή τις κομμώσεις της Εμμα Τόμσον στην «Cruella», όμως και στο «Dune» υπάρχουν ηθοποιοί…Οι ενδυματολόγοι συγγενεύουν περισσότερο με τον κλάδο του μακιγιάζ  και το βάρος τους θα πέσει μοιρασμένο σε «Cruella» πρωτίστως και δευτερευόντως σε «Dune» διότι κι εκεί υπάρχουν κοστούμια με το μακιγιαζ ως προέκταση.. Ενώ το "Coming 2 America" θα εξετασθεί ως όγκος δουλειάς υπο των αρμοδίων

 

 

Τροποποιήθηκε Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 17:43
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo