Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2023- ΑΝΑΛΥΣΗ 4: ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΦΕ

03 Φεβρουαρίου 2023
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1379 φορές

Καλή χρονιά για τα Οπτικα Εφφε θα λέγαμε ότι ήταν κι η φετινή μια κι η κατεξοχήν κατηγορία των blockbusters στήριξε ταινίες και στηρίχτηκαν σε αυτή την ειδικότητα κι οι σκηνοθέτες τους. Βάσισαν τη σκηνοθεσία τους σε αυτά, στα εφφέ, κι ακριβώς αυτό εννοώ - η σκηνοθεσία πέρασε γύρω τους και μέσα τους

Θα τα δούμε πιο κάτω αναλυτικά και θα καταλάβουμε καλύτερα τη φετινή 5άδα.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  1. ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ (Im Westen nichts  neues) (All quiet on the western front)- Φρανκ Πέτσολντ, Βίκτωρ Μύλερ, Μαρκους Φρανκ, Καμίλ Τζαφάρ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Πρώτη υποψηφιότητα και για τους τέσσερις των οπτικών εφφέ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: H συμμετοχή της Ευρώπης στην κατηγορία αυτή – θα πουν μερικοί. Μόνο που οι Γερμανοί των οπτικών της συγκεκριμμένης γερμανικής παραγωγής εργάζονται στο Χόλυγουντ κι έχουν στήσει τα εφφε σε μεγάλα blockbuster. Διότι το σινεμά είναι παγκοσμιοποιημένο, δεν είναι αυτό που νομίζουν κάποια δημοσιεύματα… Αλλωστε, όπως έχω γράψει πολλές φορές, τα blockbuster του Χόλυγουντ τα κάνουν ως επι το πλείστον Ευρωπαίοι που τα σπουδάζουν είτε στις σχολές της Αμερικής είτε της Ευρώπης. Το επίτευγμα των οπτικών εφφέ στη συγκεκριμένη ταινία είναι η αίσθηση του ρεαλισμού, αυτό ήταν και το ζητούμενο. Η αίσθηση μιάς ρεαλιστικής αναπαράστασης των μαχών στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως τα διηγείται το βιβλίο του Εριχ Μαρία Ρέμαρκ κι εδώ τα οπτικά εφφέ συνεργάζονται στενά με τη Φωτογραφία: Οι λήψεις, τα καδραρίσματα κι οι φωτισμοί είναι έτσι ώστε να χωρέσουν και τα οπτικά εφφέ που θα διογκώσουν το δράμα χωρίς να χάσει από την αληθοφάνεια του.

  1. AVATAR : THE WAY OF WATER – Τζο Λέτερι, Ρίτσαρντ Μπάινεχαμ, Ερικ Σάιντον,  Ντάνιελ Μπάρετ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: 4άκις ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ ο ΤΖΟ ΛΕΤΕΡΙ, έχει ΠΑΡΕΙ OSCAR το 2003για το «Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙΩΝ: ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ», το 2004 για το «Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙΩΝ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ» (που είχε συνοδευτεί και από ένα ειδικό Οσκαρ , κάτι σαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τρόπο χρήσης κάποιων υλικών στα εφφέ), το 2006 για τον «KING KONG» και το 2010 για το «AVATAR». Η φετινή είναι η 11η υποψηφιότητα του.

ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ κι ο ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΜΠΑΪΝΕΧΑΜ-, επίσης για το πρώτο «AVATAR» το 2010, η φετινή είναι η 2η υποψηφιότητα του

3η υποψηφιότητα για τον Ερικ Σάιντον, χωρίς νίκη για την ώρα…

4η υποψηφιότητα, επίσης χωρίς νίκη, για τν Ντάνιελ Μπάρετ- αυτός προέρχεται από την ομάδα της τριλογίας του «Πλανήτη των πιθήκων» που έπαιρνε τα βραβεία του αρμόδιου Σωματείου αλλά έχανε τα Oscar

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε «Τα Εφφέ του Νερού» αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο. Βεβαίως κι οι σκηνές του νερού εντυπωσιάζουν, σε ταξιδεύουν , σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι κολυμπάς κι εσύ σαν δελφίνι ‘η ότι υπερίπτασαι των υδάτων σαν άλλος Ικαρος ή Δαίδαλος.. αλλά εδώ έχουμε ένα μέγιστο κινηματογραφικό επίτευγμα: Ενας ευφάνταστος κι εμπνευσμένος σκηνοθέτης κι άξιος μάστορας όπως ο Τζέημς Κάμερον, στη φιλόδοξη ταινία του να περνά ΟΛΗ τη ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ από τα ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΦΕ. Τα οποία εδώ είναι ΟΛΗ Η ΤΑΙΝΙΑ. Ολη η ταινία έχει γίνει για αυτά, η φαντασία του Κάμερον πέφτει όλη πάνω τους και παίρνει τους καλύτερους του είδους και δεν ξαφνιάζει που εν γνώσει του θα συνέβαινε, να μην προταθεί για Οσκαρ η Σκηνοθεσία και να προταθούν αντ΄αυτής τα οπτικά εφφέ. Ηταν και το στοίχημα το οποίο θα περιμένει τη βραδιά της απονομής για να θεωρηθεί απολύτως κερδισμένο…

  1. THE BATMAN-Νταν Λέμον, Ράσελ Ερλ, Αντερς Λάνγκλαντς, Ντόμινικ Τουοχύ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR:  ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ ο ΝΤΑΝ ΛΕΜΟΝ, κέρδισε το OSCAR το 2017 για «ΤΟ ΒΒΛΙΟ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ». Η φετινή είναι η 5η υποψηφιότητα του.

Ο ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΤΟΥΟΧΥ είναι ο δεύτερος ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ της ομάδας, αυτός κέρδισε το 2020 για το «1917» κι αυτή είναι η 4η υποψηφιότητα του.

6η υποψηφιότητα για τον Ράσελ Ερλ, χωρίς νίκη, αυτός έρχεται από τους «Εκδικητές» ως επι το πλείστον..αλλά κι από «Star Trek» κλπ

3η υποψηφιότητα για τον Αντερς Λάνγκλαντς

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Τα εφφέ, με την πλήρη «κάλυψη» του διευθυντή φωτογραφίας, συνέβαλαν στην εικόνα του πιο «γήινου» Batman που έχουμε δει ως τώρα, όπου κι εδώ ο ας τον πούμε «ρεαλισμός» κυριάρχησε, όσο κι αν ακούγεται αστείο ρεαλισμός πάνω στο είδος. Όμως η φωτογραφία είναι πολύ σκοτεινή, πολύ 70ς και σε αυτό έπρεπε να ανταποκριθούν και τα εφφέ, τα οποία κράτησαν την »αποθέωση» για τις εκρήξεις του φινάλε. Ενδιαμέσως δεν τα παίρνεις χαμπάρι, όπως συμβαίνει και με το μακιγιάζ από την ίδια ταινία, όπου το «ρίμελ» με το οποίο βάφει τα μάτια του ο πρωταγωνιστής, ο ήρωας δηλαδή, έρχεται και κάνει τη διαφορά. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα εφφε κι έχουν να κάνουν κι εδώ με σκηνοθετική επιλογή κι όχι με φασαριόζικο blockbuster.

  1. BLACK PANTHER: WAKANDA FOREVER – Τζεφρυ Μπάουμαν, Κραιγκ Χάμακ, Κρίστοφερ Γουάιτ, Νταν Σουντικ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: 1η υποψηφιότητα για τον Τζέφρυ Μπάουμαν, 2η για τον Κραιγκ Χλαμακ, 3η για τον Κρίστοφερ Γουάιτ και 13η για τον Νταν Σούντικ- όλοι χωρίς νίκη

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Εδώ έχουμε τα εφφε της τεχνολογίας, μια διαφορετική προσέγγιση από την ανάλογη του «Avatar».Η έμπνευση είναι ομαδική και δουλεύει ομαδα για τα εφφέ, ομάδα εξειδικευμένη που δίνει στο φιλμ την υπογραφή της ποιότητας εφφέ σε παραμύθι και βέβαια την περίοπτη θέση που διαθέτει η Marvel ως εγγύηση για το είδος.

  1. TOP GUN: MAVERICK-Ραιαν Ταντχοπ, Σεθ Χιλ, Μπράιαν Λίτσεν, Σκοτ Ρ.Φίσερ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: O ΣΚΟΤ Ρ.ΦΙΣΕΡ είναι ο ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ της ομάδας. Ερχεται από το team του Κρίστοφερ Νόλαν κι έχει ΠΑΡΕΙ OSCAR δυο φορές, το 2015 για το «INTERSTELLAR» και το 2021 για το «ΤΕΝΕΤ». Η φετινή είναι η 3η υποψηφιότητα του. Για τους άλλους τρεις είναι η παρθενική.

TAYTOTHTA KATHΓΟΡΙΑΣ: Τα εφφέ των αεροπορικών λήψεων κι ο συνδυασμός τους με τον Ηχο. Εδώ κρύβεται το επίτευγμα των οπτικών εφφέ στο καινούργιο Top Gun με το όνομα του ήρωα Maverick, στο ότι οι αεροπορικές λήψεις είναι αληθινές κι όχι κατασκευασμένες στο κομπιούτερ.. Ωστόσο, το οπτικό εφφέ παρεμβαίνει για να τους δώσει τη μυθικη διάσταση και να τις βγάλει  από την ψυχρή λογική του σκέτου ρεαλισμού. Οπότε το κομπιούτερ έρδεται για να .."σενιάρει" Τα εφφε, χωρίς να φαίνονται διευρύνουν τη μαγεία των αεροπορικών σκηνών και των ήχων τους.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Το «Avatar»με τον όγκο δουλειάς που έχει και με τη μαγεία που ασκούν τα οπτικά εφφέ λόγω της σκηνοθετικής επένδυσης σε αυτά, δείχνουν ότι θα συγκινήσουν πολλούς κλάδους κινηματογραφιστών- συμπεριλαμβανομένων  και των ηθοποιών. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός πως στο γερμανικό «Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον» τα οπτικά εφφέ, μαζί με το μακιγιάζ, ήταν οι μόνοι τομείς που είχαν πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας η οποία συνολικώς το φιλμ δεν το εκτίμησε ούτε το ωφέλησε. Στην διεθνή όμως αμερικανική Ακαδημία θα εξεταστεί διαφορετικά. Περισσότερο ως εφφε καθαυτο κι όχι ως επίτευγμα των Ευρωπαίων, των Γερμανων συγκεκριμένα, που κατάφεραν κι έκαναν δουλειά σαν τους Αμερικάνους αφού ανθρώπους από το Χόλυγουντ πήραν για τα οπτικα εφφέ.

Τροποποιήθηκε Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 15:03
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo