Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ENAΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΑΡΘΑ.. ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΟΝ ΝΙΚΗΣΕ..

17 Σεπτεμβρίου 2023
Κατηγορία ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
Διαβάστηκε 2399 φορές

Και σε αυτό οφείλεται μια ευγνωμοσύνη, τόσο από τη ΜΑΡΘΑ, τη ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, σε αυτήν αφιερώνω, όσο κι από τους θαυμαστές και το ελληνικό κοινό προς τον Γιάννη Δαλιανίδη ο οποίος είχε δει κάτι που οι άλλοι δεν έβλεπαν κι η Μάρθα ούτε που το υποπτευόταν: Να την κάνει κάποια στιγμή κωμικό.

Όταν έφυγε η Ρένα Βλαχοπούλου από του Φίνου για να πάει στον Καρατζόπουλο, έστω και για μικρό διάστημα, η Φίνος Φιλμ ξέμεινε από γυναίκα κωμικό. Δοκίμασαν την Μαίρη Αρώνη, ύστερα από τον θρίαμβο της ως Πάστα Φλώρα στο «Μια τρελή, τρελή οικογένεια» αλλά ήταν κάτι συγκεκριμένο, δεν ήταν κάτι που μπορούσε να γενικευθεί όπως αποδείχτηκε, ήταν κάτι πολύ αστικό. .Κι έψαχναν για γυναίκα κωμικό και βασικά για το ποια θα αναλαμβανε αυτό το ρόλο στα μιούζικαλ του Δαλιανίδη. Στα οποία το κωμικό στοιχείο ήταν εξίσου απαραίτητο με το χορευτικό ή με το τραγουδιστικό. Και τότε ο Δαλιανίδης είπε του Φίνου «δεν χρειαζόμαστε να ψάξουμε για γυναίκα κωμικό, έχουμε τη Μάρθα». Ο Φίνος τα έχασε διότι ως εκείνη την ωρα την είχε στη δούλεψη του για τα μιούζικαλ, για τις ποδάρες, για το χορό στον οποίο ήταν άφθαστη,  την είχε και για  παρτενερ του εκάστοτε κωμικού πρωταγωνιστή. Είτε λεγόταν Βουτσάς είτε Ηλιόπουλος είτε Χατζηχρήστος..

Ο Δαλιανίδης τα είχε δει όλα αυτά διότι το να μπορείς να συντονίζεσαι με τέτοιου μεγέθους κωμικούς και να είσαι η παρτενέρ τους με τον διαφορετικό τρόπο που παίζει την κωμωδία ο καθένας, σημαίνει πως το κωμικό το έχεις. Απλά, σε λήθαργο. Κάτι που δεν συνέβη με άλλες που έπαιξαν με κωμικούς , διότι δεν τις αγάπησαν αρμοδίως όπως αγάπησε καλλιτεχνικά ο Δαλιανίδης τη Μάρθα.  Κι ανέλαβε να την κάνει καθεαυτού κωμική, ,να της γράψει ξεκάθαρο κωμικό ρόλο κι η Μάρθα …δυσαρεστήθηκε!. Μεσα στην ανασφάλεια που χαρακτηρίζει τους καλλιτέχνες, κι όχι μόνο, έχω κι εγω ανάλογο προσωπικό περιστατικό και θα μου επιτραπεί να το αναφέρω πιο κάτω εν συντομία….. Η Μάρθα λοιπόν δυσαρεστήθηκε , θεώρησε ότι την υποτιμά ο Δαλιανίδης, ότι το κάνει για να προωθήσει κι άλλο τη Ζωή, τη Λάσκαρη, και τότε ο Δαλιανίδης γύρισε και της είπε την ιστορική φράση: «ΕΓΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΩ, ΣΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΩ ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ»

Και το προσωπικό μου περιστατικό είναι ανάλογο, στα χρόνια του ¨Ταχυδρόμου», με είχε κάνει κριτικό κινηματογράφου ο Νίκος Κυριαζίδης, πολύ νεαρό, η ΡΟΥΛΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ το στηριζε όλο αυτό ως τότε αρχισυντάκτρια, Με είχαν, όμως, να τρέχω και σε όλα τα καλλιτεχνικά και μενα αυτό μου άρεσε. . Κάποια στιγμή φευγει ο Κυριαζίδης,η Μητροπουλου γίνεται διευθύντρια και..με σταματάει από όλες τις δραστηριότητες και μου λεει «εσύ θα γράφεις μόνο τα σινεμά». Δυσαρεστήθηκα, παράπονα, πωπω παράπονα,ότι με υποτιμά, με θίγει, πωπω γκρίνια  και καποια ωρα γυρίζει η Μητροπούλου και μου λέει «Εγώ αυτή τη στιγμή σου εξασφαλίζω ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ.  Κάποια στιγμή, στο μελλον, θα καταλάβεις, τι σημαίνει εξασφαλιση ειδικότητας, είναι ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, κι αυτή δεν θα στην πειράζει κανένας, θα έχεις δουλειά που σου εξασφαλίζει η ταυτοτητα από την ειδικότητα. « ..» Μου είπε και μερικά ακόμα κι έφυγε. Την ευγνωμονώ αιωνίως, της το εχω πει απειρες φορες, σε κουραστικό βαθμό. Νομιζα κι εγω, σαν την Μάρθα ότι θελει να με υποβαθμίσει. Ενώ αυτή ήθελε να με εξασφαλίσει. Ανασφάλειες 22άρη, σαν κι εκείνες της Μάρθας κι άλλων πολλών….

Όταν συνέβη αυτό στη Μάρθας ήταν και νεα και γκομενάρα και με το πόδι-το δεξί συνήθως-να το σηκώνει και να φτάνει μεχρι το  αφτί, οπότε να. Αλλά η επιτυχία στο «ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΟΙ ΧΑΝΤΡΕΣ» που παίζει για πρώτη φορά καθαρόαιμο κωμικό ρόλο, τη βάζει σε σκέψεις. Και σιγά , σιγά,  η Μάρθα γίνεται κωμικός, αποδεικνύει ότι είχε ξεχωριστό κωμικό ταλέντο, Και θα παραμείνει η κωμικός των μιούζικαλ κι όταν επιστρέψει η Βλαχοπούλου στη Φίνος Φιλμ, η οποία θα βγει από το «θίασο» και θα της κάνουν δικές της ταινίες, η κωμικός των μιούζικαλ πλέον θα είναι η Μάρθα. Στο κωμικό παρέμεινε κι όταν μεγάλωνε και κάπως δεν υπάκουε το σώμα, η Μάρθα Καραγιάννη ήταν πια ΘΙΑΣΑΡΧΙΣ κι ανεβαζε κωμωδίες. Κι Ελλήνων συγγραφέων και Τσιφόρους και  Ψαθάδες κι ουγγαρέζικες του Φερεντς Μολναρ  και ιταλικές του Μίνο Μπέλει κλπ, κλπ….Δεν θα τις αναφέρω όλες. Θα σταθω μόνο στο ότι αφού πλέον  είχε καταλάβει την αποδοχή ως κωμικός ήθελε να κάνει και την υπέρβαση της καρατερίστα. Κι έκαναν τότε με τη Γιουλάκη το «ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΔΑΝΤΕΛΑ», όπως είχαν κάνει κάποια αρκετά χρόνια πριν με τη Ζωή το «ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΞΑΝΘΕΣ» και το φχαριστιόταν κι ονειρευόταν από τοτε την καρατερίστα να την αξιώσει το μέλλον…

Μεχρι τέλους δεν έπαψε να δουλευει. Φυσικά. Αφού ο άλλος της είχε εξασφαλίσει ψωμί για τα γεράματα. Και θέατρα και τηλεοράσεις και περιοδείες…Μια χαρά η Μαρθούλα. Πολύ μια χαρά΄.

Φυσικά, δεν θα τα φανταζόταν όταν έβλεπε τον εαυτό της  αλα Συντ Τσαρίς σε εκείνο το εκπληκτικό χορευτικό νούμερο στο «Κάτι να καίει» στη σκηνή της φαντασίας ή στο «ένα κορίτσι για δυο» στο χορευτικό στο κλαμπ με τις ποδάρες να φέρουν βόλτα τις καρέκλες στον αέρα.

Να, είπα το «Ένα κορίτσι για δύο» και τι θυμήθηκα. Από πότε ο Δαλιανίδης την έβλεπε παράλληλα κι ως κάτι άλλο κι η Μάρθα δεν το είχε αντιληφθεί ούτε και κανένας. Ρόλο φιλολόγου γραμματέως της έχει δώσει εκεί  με χοντρά γυαλιά, όχι όμως, καρικατούρα αλλά κανονική. Με ένα σουλούπι γεροντοκορίστικο.  Και ξαφνικά την εμφανίζει στη σκηνή του κλαμπ, με ένα χορευτικό από τα καλύτερα της, που της ανατρέπει όλο το προηγούμενο και…και.. ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: Ηταν αυτή στην οποία βασίστηκε όταν θέλησε να κάνει την ανατροπή στη διασκευή της θεατρικής κωμωδίας των Τσιφόρου-Βασιλειάδη «Ερωτευθείτε παρακαλώ» που θεωρούσε ότι όπως ηταν γραμμένη  δεν λειτουργούσε. Ενώ στο θεατρικό η γεροντοκορίζουσα γραμματέας παντρεύεται τελικά τον καθηγητή και το άλλο ζευγάρι, το νεανικό παραμένει ως έχει, ο Δαλιανίδης το αλλάζει όλο αυτο και του δίνει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Κι όπως μου είχε πει, σε δύο πρόσωπα βασίστηκα για αυτή την ανατροπή: Εδωσα το ρόλο του καθηγητή στον Αλεξανδρακη κι έβαλα τη Μάρθα στο κλαμπ να είναι εκείνη που θα ξελογιάσει τον Βουτσα , και να φτιαχτεί νέο ζευγάρι. . Πως θα το πετύχαινε; Με ένα χορευτικό με τις ποδάρες της που θα τον ξάφνιαζε έναντι της εικόνας που εκείνος είχε για αυτήν ως γεροντοκόρη γραμματέα του αδελφού του. Από τότε ο Δαλιανίδης είχε δει ότι η Μάρθα ήταν για πολλά περισσότερα. Κι όχι μόνο για την κορμάρα και το χορό που ήταν κι ο λόγος για τον οποίο την ανέλαβε. «Όταν ξεκίνησα τα μιούζικαλ, χρειαζόμουν ωραία αγόρια, ωραία κορίτσια, κάποιους κωμικούς για να λειτουργούν ως μουσικές κωμωδίες και  ΦΥΣΙΚΑ ΤΗ ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΔΙΟΤΙ Η ΜΑΡΘΑ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΕ!. Πως να κάνεις μιούζικαλ χωρίς να έχεις μία σταθερή που να  χορεύει, στην οποία θα βασίζεσαι για τις πιο περίτεχνες χορογραφίες»

Και τελικά , κοιτάτε τι καριέρα έκανε η Μάρθα ! Εφυγε δημοφιλέστατη και στις επόμενες γενιές που θα τη βλέπουν μεσα από τις ταινίες της θα είναι μια υπέροχη κωμικός, που χόρευε μοναδικά, πάνεμορφη και σέξυ μελαχρινή και που δοκίμασε και δράμα με το «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα» κι ήταν πολύ καλή και κρίμα που δεν το συνέχισε». Αυτά θα λένε, αυτό θα έχει μείνει από τη Μάρθα.

Από την ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

 

Τροποποιήθηκε Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 18:55
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo