Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

Ο ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΜΟΔΙΣΤΡΑΣ

25 Σεπτεμβρίου 2023
Κατηγορία ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
Διαβάστηκε 2141 φορές

Κάτι από τις «Αγριες Μέλισσες»…… Του 2021..

Aπο χτες μονοπωλεί τη σκέψη μου. Ούτε ο Τάκαρος που φευγει, ούτε η Δρόσω που καρφώνει, ούτε ο Βοσκαρης που απειλεί, ούτε η Ελένη που μάχεται, ούτε η Ασημίνα με το παιδί.

Το μυαλό μου κόλλησε στο ΜΟΝΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΜΟΔΙΣΤΡΑΣ.

Και ξέρετε γιατί; Διότι είναι αυτές οι λεπτομέρειες που δείχνουν πόσο ΜΕΓΑΛΟ είναι ένα ΣΕΝΑΡΙΟ. Και δεν μιλώ για πινελιές. Μιλώ για αυτό που διδάσκονται εξω , κι ΕΥΓΝΩΜΩΝΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ, που βρέθηκα εκεί, ουκ ολίγες φορές, πως καλείσαι να φτιάχνεις πολυεπίπεδους χαρακτήρες ώστε μέσα από το καθένα κάποια στιγμή να αντλήσεις πλοκή "Η έμπνευση..'Η μια ολοκλήρωση. 'Η μια κορύφωση.

Μέσα από τον πλήρη χαρακτήρα της Ουρανίας, χτες έφτασαν στην υπέρβαση. Μίλησαν για τη Μοδίστρα, για την έννοια Μοδίστρα, για το υποκειμενικό της Μοδίστρας.. Και της έφτιαξαν ένα μονόλογο που δεν έχει ξαναγραφτεί, χώρια που ήταν και σύντομος κι ως εκ τουτου ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Ομως δείτε αυτόν τον χαρακτήρα, όπως και τους υπόλοιπους, πως τον εξέλιξαν, πως τον σμίλεψαν μέσα από τα χρόνια, πως μέσα από την προσωπική του διαδρομή τον έφτασαν στο 1966, πως της έφτιαξαν συζυγική ωρίμανση αλλά κι αυτογνωσία, και πως την έβαλαν να μιλήσει για το τι σημαίνει Μοδίστρα και τι σημαίνει η Ραπτομηχανή για την Μοδίστρα.

Κι αυτά πότε; Οταν έφτασαν στο 1966, πόσο περίτεχνα προηγήθηκε η σεναριακή αφορμή, και πως κατέληξε να δώσει την κλωτσιά στο συμβιβασμό που ετοίμαζε για τον εαυτό της με ζόρι η Ουρανία. Τότε, που ξεκίναγε η εκβιομηχάνιση (ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΥΧΟΥ), σιγά σιγά στήνονταν βιοτεχνίες και που θα στηρίζονταν ; Στις μοδίστρες;.. Σε δυο χρόνια, το 1968, κι έκρηξη το1969, είχαν πλέον ανθίσει τα ετοιματζίδικα και το επάγγελμα της Μοδίστρας όπως την ξέραμε, θα πέρναγε σιγα σιγα στο περιθώριο.

Θυμηθείτε και τη Βλαχοπούλου στην "Παριζιάνα", που γυρίστηκε καλοκαίρι του 1969, να το λέει αυτό, ότι όλες στρέφονται στα ετοιματζίδικα κι η παραδοσιακή μοδίστρα να περιορίζεται στη γειτονιά, στη συνοικία. Μέχρι να ανοίξουν κι εκεί τα ετοιματζίδικα.. Μέσα από το μονόλογο της Ουρανίας βγήκαν όλα αυτά, με τόσο προσεκτικά χρησιμοποιημένες φράσεις- και λέξεις ακόμα. Και φτιάχτηκε μία σκηνή που συνδέεται έμμεσα με τον κεντρικό κορμό αλλά δίνει στον χαρακτήρα την απόλυτη εκτόξευση μέσω ενός μονολόγου. Σε χαρακτήρα αλλά και σε κοινωνική αναφορά και σε θέση της γυναίκας στο σπίτι ή στην παραγωγή κι όλα αυτά όχι ως ξένο σώμα αλλά καθώς κυλάει η υπόθεση

"ΕΜΜΥ" , μια κι είναι τηλεοπτικό, ΟΣΚΑΡ στο δικό μου λεξιλόγιο, για την ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΒΑΛΗ για το πως έπαιξε το ΟΣΚΑΡ ΣΕΝΑΡΙΟΥ και ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ. ' Η τα ΕΜΜΥ Σεναρίου και Σκηνοθεσίας, αν θέλετε,

Πραγματικά είναι ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ. Για το πως γράφεται ένα σενάριο και για το πως αναπτύσσεται και για το πως φτιάχνει διόδους και ατραπούς

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Και μετά από αυτό ,προχωράμε στο ωρολόγιο πρόγραμμα της μέρας

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo