Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

TA «ΣΕΖΑΡ» ΤΑΧΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΜΙΑ»…..

24 Ιανουαρίου 2024 Διαβάστηκε 1114 φορές

Όταν ξαφνιάστηκαν οι πάντες με την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής να επιλέξει να στείλει για τα Oscar το «ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ» ξεκίνησε μια κατάσταση περίεργη, που ταρακούνησε την κινηματογραφική Γαλλία κυρίως με τις επιθέσεις που εξαπέλυσε, τους μύδρους θα λέγαμε , η σκηνoθέτης του «Ανατομία μιας πτώσης» Ζυστίν Τριέ. Η ταινία είχε πάρει το «Χρυσό Φοίνικα» στ Φεστιβάλ Κανών και θεωρείτο σίγουρη η επιλογή για αντιπροσώπευση στα Oscar.

Αντ’αυτού, όμως, επέλεξαν το «Στη φωτιά», που είχε πάρει στις Κάνες το Βραβειο Σκηνοθεσίας

Και ξεκινά από εκείνη τη στιγμή μια σειρά αντεγκλήσεων εντός γαλλικού εδάφους ενώ το εξωτερικό δείχνει αρχικά να υιοθετεί και τις δύο.

Οσο , όμως, προχωρούσε ο καιρός , η «ανατομία…»κέρδιζε πόντους ενώ το άλλο φυλλορροούσε.

Είπα τότε, ότι το ενδιαφέρον θα φανεί στα «Σεζαρ» όπου εκεί η «διαμάχη» θα ξεκαθαριστεί επί γαλλικού εδάφους. Τα «Σεζάρ», η Ακαδημία δηλαδή, είναι ο καθρέφτης κι ο ρυθμιστικός παράγοντας.

Χτες  τα «Σεζάρ» απεφάνθησαν. Ακριβώς ,ετά το θρίαμβο υποψηφιοτήτων στα Oscar του «Ανατομία μιας πτώσης» και της αποτυχία του αντίπαλου φιλμ , του «Στη φωτιά», να μπεί στην οσκαρική διεθνή 5αδα ως Γαλλία. Κι η Γαλλία έμεινε και πάλι εκτός.

Τι απεφάνθησαν; Oτι ο γαλλικός "εμφύλιος" κλείνει με σαρωτική νίκη του "ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ" και συντριπτική ήττα του "ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ"
Αυτό είπαν τα ΓΑΛΛΙΚΑ "ΣΕΖΑΡ". Τα βραβεία της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της γαλλικής παραγωγης
Η "Ανατομία μιας πτώσης" ,αμεσως μετα τις υποψηφιότητες της για τα Οscar σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες, μπήκε θεαματικά και στα "Σεζαρ". Προτάθηκε για 11(ΕΝΤΕΚΑ). Οσα κι ο δικός μας Λάνθιμος στα Oscar με το "Poor things"
Αντιθέτως, η ταινία που η πατρίδα Γαλλία επέλεξε να την εκπροσωπήσει στα Oscar, το "ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ" του Βιετναμέζου Τραν Ανγκ Χου,  δεν κατάφερε να γίνει έστω το επίσημο αντίπαλο της «ανατομίας..» εντος Σεζαρ. Περιορίστηκε σε πενιχρή συγκομιδή, τριών μόλις υποψηφιοτήτων, στη φωτογραφια, στα σκηνικά και στα κοστούμια. Ούτε η Ζυλιέτ Μπυνός ούτε ο Μπενουά Μαζιμέλ κατάφεραν να προταθούν για ερμηνεία από την ταινία. Αντίπαλο  στα «Σεζάρ» ορίστηκε το «ζωικό βασίλειο» , Le Règne animal, του Τομά Καγιέ και μάλιστα με μία υποψηφιότητα παραπάνω από την «ανατομία μιας πτώσης», συνολικά 12.
Αντε πάλι η Υπουργός Πολιτισμού θα τρέχει να αναλάβει
Και σίγουρα, με τις δηλώσεις της η  σκηνοθέτης Ζυστίν Τριέ, όταν την απέκλεισαν οι συμπατριώτες από εκπροσώπηση στα Oscar, είχε αντιδράσει θυμωμένα περί σεξισμού, συντηρητισμού κλπ, βασικά ως προς το περιεχόμενο της ταινίας ως ο λόγος που δεν την πρότειναν. Κι όλες οι αντιδράσεις γυρω από την ταινία είχαν να κάνουν με τη διαφοροποίηση της θέσης της γυναίκας , στη σημερινή εποχή, σε μια υπόθεση διερεύνησης εγκλήματος κι ότι αυτό ήταν γυναικεία ματιά και κατά τη σληνοθέτη αυτό ήταν που τους ενοχλούσε. . Αυτό είχε επικαλεστεί η σκηνοθέτης, σε αφορμές που της δόθηκαν  Δεν υπήρξε τότε κανένας αντίλογος περι ποσοστού χρήσης αγγλικού διαλόγου από τη μεριά των "εκλεκτόρων", εξού κι οι οργισμένες δηλώσεις της καλλιτέχνιδας.

Στο θέμα, παίρνει θέση και το αμερικανικό "Variety" μιλώντας για "ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ" της αρμοδίας γαλλικής επιτροπής και σε αυτή δυσλειτουργία χρεώνει το ότι δεν πήρε το χρίσμα η "ανατομία..", ενώ , όπως τονίζει το "Variety", η ταινία ήταν "eligible", και δεν είχε να κάνει με ποσόστωση γλωσσας.. Κι όπως έμαθα από δημοσιογραφικές, κινηματογραφικές πηγές μου, η εν λόγω επιτροπή της Γαλλίας είναι 7μελής και 4 από τα μέλη  τάχθηκαν υπέρ του "Στη φωτιά" και κατά τπυ άλλου φιλμ επειδή θεωρησαν ότι τα συστατικά της γαλλικής κουζίνας κι η παρουσία της Ζυλιέτ Μπυνός θα είναι πιο προσδοφόρα. Αυτο απευθύνεται και σε όσους από το μυαλό τους νομίζουν κι εξ αγνοίας καταλήγουν στο περί ποσόστωσης γαλλικού διαλόγου. 

Η στάση της Γαλλικής Ακαδημίας και των «Σεζάρ» δηλώνει εναντίωση στην απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, πέρα από καλλιτεχνική αξιολόγηση. Έστειλαν σήμα στην αρμόδια επιτροπή
Η επιτροπή των επιλογών για το Oscar έχει αλλάξει ξανα, και προσφατα πάλι, επειδή η Γαλλία χάνει υποψηφιότητες.. Γι αυτό και λέμε ότι η Υπουργός Πολιτισμού θα τεχει πάλι, διότι φαίεται ότι αυτή η "δυσλειτουργία" χρειάζεται δραστικότερη θεραπεία. 
Τι να πει κι η Ιταλία με τη δική ης επιτροπή, αλλά ευτυχώς φέτς τα κατάφερε με το "Io Capitano" του Ματέο Γκαρόνε

Από τα ξενόγλωσσα , προβάλουν τον «Οπενχάιμερ». Για εκείνους που δεν το γνωρίζουν, τα «Σεζάρ», πριν από τα Oscar, είχαν βραβεύει την «Επιχείρηση Argo» του Μπεν Αφλεκ ως καλύτερη ξενόγλωσση ταινία εκείνης της χρονιάς.  

Η απονομή θα γίνει στις 23 Φεβρουαρίου.

 

 

Τροποποιήθηκε Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 16:40
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo