Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2019: ΑΝΑΛΥΣΗ 18- Α΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

21 Φεβρουαρίου 2019
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 3560 φορές

Το κράτησα για εδώ, περί κεντρικού ήρωα. Βασική αρχή περί Σεναρίου και Ρόλου. Ο θεατής πρέπει να βλέπει την ιστορία μέσα από τον κεντρικό ήρωα, όπως τη ζει αυτός. Αν κάτι ξέρει ο θεατής που δεν γνωρίζει ο ήρωας τότε έχουμε τη λεγόμενη «τραγική ειρωνεία». Αν, όμως δούμε κάτι που δεν γνωρίζει ο ήρωας και δεν υπήρχε λόγος να το δούμε κι εμείς, τότε υπάρχει σεναριακό σφάλμα. Το σενάριο πρέπει να γράφεται από τη ματιά του κεντρικού προσώπου, ακόμα κι αν έχουμε έργο ζευγαριού. Πάντα, ο ένας εκ των δύο θα είναι πιο… πρώτος από τον πρώτο. Στα «καλύτερα μας χρόνια» από πού είναι γραμμένο το σενάριο; Από τη μεριά της Στρέηζαντ ή του Ρέντφορντ; Στο «Love Story» από πού το κοιτάμε; Από τον Ράυαν Ο Νηλ ή από την Αλι ΜακΓκρόου; Στο «Ένα αστέρι γεννιέται;»

Με βάση τα παραπάνω, ελέγχετε ήρωες και σενάρια.

ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ:

  1. ΓΙΑΛΙΤΣΑ ΑΠΑΡΙΣΙΟ «Roma»

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα

Ο ΡΟΛΟΣ: Μια υπηρέτρια στο Μεξικό του 1971 βιώνει το προσωπικό της δράμα αλλά και τη σχέση με τα μέλη της οικογένειας που υπηρετεί καθώς και με εκείνους εκτός οικιακού περιβάλλοντος

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Η αλήθεια του ερασιτέχνη υπό την εποπτεία του σκηνοθέτη. Η ηθοποιός, στο ρεαλιστικών αποχρώσεων έργο αναμνήσεων είναι η απόλυτα αληθινή που το σενάριο κι η σκηνοθετική γραμμή, θα επέλεγαν. Τέλεια φυσιογνωμία, συγκλονιστικές αλήθειες στις γραμμένες σκηνές, στα προσωπικά ξεσπάσματα. Μεγάλη σκηνή της, στο μαιευτήριο.

  1. ΓΚΛΕΝ ΚΛΟΟΥΖ « Η σύζυγος» (The wife)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Εβδομη υποψηφιότητα χωρίς νίκη. Προτάθηκε στα φιλμ: «Ο αλλόκοτος κόσμος του Γκαρπ»( 1983- β’ ρόλου, έχασε από την Τζέσικα Λάνγκ στο «Τούτσι»), «Η μεγάλη ανατριχίλα» (1984-β’ ρόλου, το πήρε η Λίντα Χαντ στα «Επικίνδυνα χρόνια»), «Ο καλύτερος» (1985-β’ ρόλου, νίκησε η Ντέημ Πέγκυ Ασκροφτ στο «Πέρασμα στην Ινδία»), «Ολέθρια σχέση» (1988- α΄ρόλου, ηττήθηκε από την Σερ στο «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού»), «Επικίνδυνες σχέσεις» (1989-α΄ρόλου, έχασε από την Τζόντι Φόστερ στο «Οι κατηγορούμενοι»), «Albert Nobbs» (2012- α΄ρόλου, πήρε η Μέρυλ Στρηπ το τρίτο της Οσκαρ ως «Σιδηρά κυρία»)

Ο  ΡΟΛΟΣ: Η σύζυγος. Η σύζυγος ενός νομπελίστα. Πως βιώνει η σύζυγος την διάκριση του άνδρα της, πως ζει τον κολοφώνα του, τα συναισθήματα της, οι ενδοιασμοί της, ο απολογισμός της ζωής της σε μια τέτοια στιγμή. Η ζωή τους.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Η Γκλεν Κλόουζ παίζει όλες τις πτυχές αυτής της συζύγου σε ένα έργο –ρόλο που γράφτηκε για αυτήν και δηλώνεται ξεκάθαρα και στον τίτλο: «Η σύζυγος», κι όχι «Ο Νομπελίστας». Αν υπήρξαν ενδοιασμοί στο παρελθόν περί καρικατουροποίησης» στην «Ολέθρια σχέση» ή περί τονισμένης έκφρασης στο ξεμακιγιάρισμα των «επικίνδυνων σχέσεων» κι αν ήταν κάτι δύσκολο ή όχι , εδώ η Γκλεν Κλόουζ ερμηνεύει με απόλυτη λιτότητα και πιάνει το βάθος της γυναίκας, ακόμα κι όταν το έργο-ρόλος δεν βαθαίνει και τόσο. Είναι όλο δικό της, το κάνει όλο δικό της.

  1. ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ «Η ευνοούμενη» (The favourite)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα

Ο ΡΟΛΟΣ: Η βασίλισσα Αννα της Αγγλίας του 18ου αιώνα σε μια ιστορία παρασκηνίων, κρεβατοκάμαρας κι απομυθοποίησης, με στοιχεία γκροτέσκο και σουρεαλιστικό υπόβαθρο σε λανθάνουσα μορφή και κατάσταση.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Ο σύνθετος ρόλος. Πρωταγωνιστικός ως κεντρικός άξονας της ιστορίας. Επίτευγμα οι επικίνδυνες ισορροπίες που τις βγάζει πέρα όχι απλώς υποδειγματικά αλλά και μεγαλοπρεπώς ερμηνευτικά, παίζοντας την ακρίβεια της σκηνοθεσίας του Λάνθιμου και σαν να έχει στο μυαλό της το cut του μοντάζ Μαυροψαρίδη, του να σταματήσει στο σημείο που δεν θα ξεφύγει προς τη γελοιοποίηση και θα κρατήσει την τραγικότητα.

  1. ΛΕΪΝΤΥ ΓΚΑΓΚΑ «Ένα αστέρι γεννιέται» ( A star is born)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη ερμηνευτική υποψηφιότητα, έχει προταθεί και δυο φορές στην κατηγορία σύνθεσης τραγουδιού, η μία φέτος για την ίδια ταινία.

Ο ΡΟΛΟΣ: Μια κοπέλα που ανακαλύπτεται ως ροκ τραγουδίστρια με προσόντα μεγατόνων ερωτεύεται τον ροκ σταρ που «κατεβαίνει» καθώς εκείνη «ανεβαίνει» και βιώνει τον πόνο της δικής του αυτοθυσίας για χάρη της.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Η Λέιντυ Γκάγκα βγήκε εδώ ως ηθοποιός και δεν έπαιξε την «Λέιντυ Γκάγκα» , κάτι για τα οποίο είχε κατηγορηθεί η Μπάρμπρα Στρέηζαντ στη δική της Νο 3 βερσιόν του φιλμ. Κι ανταμείφθηκε με τα να μπει υποψήφια για το ρόλο που είχε στείλει στο Οσκαρ τις άλλες ερμηνεύτριες Τζάνετ Γκέυνορ (1938) και Τζούντι Γκάρλαντ (1955)

  1. ΜΕΛΙΣΑ ΜΑΚΚΑΡΘΥ «Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;» (Can you ever forgive me?)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: 2η υποψηφιότητα. Είχε προταθεί τα 2012 για β’ ρόλο στις «Φιλενάδες» κι είχε χάσει από την Οκτάβια Σπένσερ στις «Υπηρέτριες».

Ο ΡΟΛΟΣ: Η συγγραφέας Λη Ισραελ με τον απότομο χαρακτήρα και το σύνδρομο της παραγνωρισμένης αξίας που λοιδόρησαν οι εκδοτικοί οίκοι, εκδικείται με το να πουλάει πλαστογραφημένες επιστολές διασημοτήτων σε πλούσιους συλλέκτες. Και κάποια ώρα ξεσκεπάζεται και ξεσπά τρομερό σκάνδαλο.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ : Είναι η ίδια ηθοποιός με εκείνη την κωμική «χοντρούλα» στις «Φιλενάδες»; Αυτή εδώ θυμίζει την Κάθυ Μπέητς στα καλύτερα της. Τι μεταμόρφωση, τι ελεγχόμενη δραματικότητα, τι ερμηνευτική λιτότητα,τι θράσος , τι ειρωνεία  αλλά και τι αποχρώσεις είναι όλα αυτά που συνθέτουν την «απειλητική» ερμηνεία της.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Η Γκλεν Κλόουζ με ολόδικο της μέτριο έργο παίζει τέλεια κι έχει να τα βάλει με τν Ολίβια Κόλμαν σε έργο συνόλου και πολύ ανώτερο με ρόλο σύνθετο ωστόσο η Γκλεν είναι κι απολύτως αληθινή. Υπάρχει όμως κι η αόρατη απειλή που λέγεται Μελίσα ΜακΚάρθυ κι η οποία δεν ξέρουμε από ποια από τις δύο θα κλέβει ψήφους και πόσες…… Και μέχρι ποιού σημείου….

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo