Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΘΕΑΤΡΟ..ΑΠ' ΤΑ ΠΑΛΙΑ (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019): ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

04 Μαΐου 2020
Κατηγορία Blog
Διαβάστηκε 1449 φορές

Είπα να μεταφέρω στο PANTIMO.GR μια κριτική που είχα γράψει  στο face book για την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ στο έργο του ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΙΠΙΑΝΙΤΗ " Η ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ". Τον Δεκέμβριο του 2019

 

Συνιστώ να δείτε την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ στο θεατρικό έργο "Η ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ" του ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΙΠΙΑΝΙΤΗ στο θέατρο "ΚΟΡΟΝΕΤ" στο Παγκράτι (Φρύνης 11) (Δευτέρες στις 20.00, Τρίτες στις 21.00)
ΣΥΝΙΣΤΩ, διότι το έργο παίζεται καιρό, καθυστέρησα να πάρω την απόφαση επειδή δεν αντέχω τα έργα μονολόγων και μάλιστα 1,5 ώρα χωρίς διάλειμμα. Πήρα, όμως, την απόφαση και πήγα μετά από διασταυρούμενες πληροφορίες, θετικότατες.
Αυτό που είδα ήταν ΠΕΡΑΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ.
Ηταν ΑΥΤΗ! Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ.
Η οποία, με το παίξιμο της και με την παρουσία της πάνω στη Σκηνή με έκανε να μην καταλάβω το χρόνο που πέρασε, που έτρεξε το έργο.."σφεντόνα".
Ηταν τα "χρώματα" που έβαζε, ήταν η σκηνική της παρουσία, ήταν ότι δεν άφησε συναίσθημα για συναίσθημα της ηρωίδας (της χήρας ενός μπάτσου που κάνει απολογισμό ζωής επιστρέφοντας από την κηδεία του) ασχολίαστο, ήταν η άνεση με το πως περνούσε από το κωμικό στο δραματικό σαν να περνούσε από τη μία κάμαρη του σπιτιού της στην άλλη..
Μα πάνω από όλα , αυτό που με κατέπληξε και που σπάνια το συναντώ, ήταν ο ΡΥΘΜΟΣ της!!!
Ο ΡΥΘΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ.
Σε αυτόν αποδίδω το μεγαλύτερο κομμάτι της επιτυχίας της!
Κι επειδή την έχω δει ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ σε γαλλική ταινία, και μάλιστα όχι όποιου κι όποιου, αλλά του ΕΡΙΚ ΡΟΜΕΡ, το "Ο ΤΡΙΠΛΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ" , το οποίο ήταν όλο πάνω της, άσχετο αν εδώ δεν της δόθηκε δημοσιότητα ενώ δίνεται σε κάθε τυχαίο που λέει ότι πάει στο..Χόλυγουντ αλλά έργο δεν βλέπουμε, στη Διδασκάλου είχε δοθεί ο κύριος ρόλος από τον Ερίκ Ρομέρ..Αυτό, ως ΑΠΟΔΕΙΞΗ της εντρύφησης της στη γαλλική, όπου έτσι κι αλλιώς έχει σχέσεις με Γαλλία.
Σε αυτή τη σχέση με Γαλλία αποδίδω το επίτευγμα της. Ο ΡΥΘΜΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ είναι το χαρακτηριστικό των Γάλλων ηθοποιών, το χαρακτηριστικό του Γαλλικού Θεάτρου. Στο συγκεκριμμένο, στο ΡΥΘΜΟ επαναλαμβάνω , ο ΓΑΛΛΟΙ είναι ΑΠΑΙΚΤΟΙ. Ακόμα και στο σινεμά μπορείς και το βλέπεις, το ρυθμό με τον οποίο παίζουν και συντονίζονται μεταξύ τους και το μοντάζ δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αποτυπώνει και να εκτυπώνει το ρυθμό τους στο σελλυλόιντ.
Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ παίζει με ρυθμό Γαλλίδας Ηθοποιού, Πρωταγωνίστριας του Γαλλικού Θεάτρου. Η φινέτσα της, ο αέρας της, η καλαισθησία της αλλά κι ο τρόπος εναλλαγής των συναισθημάτων της επί Σκηνής, είναι ένα μάθημα ΡΥΘΜΟΥ. Ενα ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ρυθμού.
Είναι μια Λαμπερή, Εκτυφλωτική, Σκηνική παρουσία, μια Γαλλίδα πρωταγωνίστρια.
Ομως, έχει και ΚΕΙΜΕΝΟ στο οποίο πατάει κι εδώ δράττομαι της ευκαιρίας να μεταφέρω και μια άλλου τύπου συγκίνηση.
Για τον Συγγραφέα ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΙΠΙΑΝΙΤΗ, που δουλέψαμε κάποια χρόνια μαζί, στο "Down Town", σε πλαϊνά γραφεία και τον έβλεπα σκυμμένο στα δικά του, να δουλεύει για το "μεροκάματο" και μέσα του να βράζει σιωπηλά ως Σκορπιός, για να έρθει και να μας αποκαλύψει κάτι τέτοιο, με τα χρόνια, σαν το "Η ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ". Εχει γράψει ένα εξαιρετικό κείμενο, που είναι έργο κανονικό, με γνώση των κανόνων της Σκηνής, με ουσία και σχόλιο, με ρυθμό γραφής κι αυτός, για να βρεί στο πρόσωπο της Κατερίνας, τον ιδεώδη ενσαρκωτή.
ΑΝΤΩΝΗ, με συγκίνησες
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ,τα σέβη μου

Τροποποιήθηκε Τρίτη, 05 Μαΐου 2020 18:59
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo