Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΗΘΟΠΟΙΩΝ 2021

05 Φεβρουαρίου 2021
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1372 φορές

Με τις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε στο νόημα του ξεκαθαρίσματος, στη φετινή αγκυλωμένη από κινηματογραφική άποψη (κι όχι μόνο κινηματογραφική, που πάνω της καθρεφτίζονται οι συνολικότερες επιπτώσεις της πανδημίας) χρονιάς.

Να υπενθυμίσω στους παλαιότερους αναγνώστες και να διασαφηνίσω κι αποσαφηνίσω στους καινούργιους, ότι τα βραβεία κι οι υποψηφιότητες απηχούν τα κριτήρια του ΦΟΡΕΑ που τα δίνει. Με βάση τον φορέα και το τι πρεσβεύει εξετάζουμε τα βραβεία και μορφωνόμαστε κινηματογραφικά, αν θέλουμε να μαθαίνουμε και κάτι παραπάνω κυρίως επί της ουσίας , να γινόμαστε πιο καταρτισμένοι θεατές.

Τα βραβεία των κριτικών ενώσεων απηχούν τις αναζητήσεις της κριτικής. Η κριτική (στο καλό σενάριο-όχι στην αμορφωσιά) δείχνει τι αναζητούν οι κριτικοί από τις ταινίες και κυρίως στρέφονται προς τη θεωρία του auteur….Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η ματιά τους. Είναι όμως μια ματιά.

Τα βραβεία των Σωματείων, που έπονται, ξεκαθαρίζουν ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ, τι ο εκάστοτε  Σωματειακός κλάδος αναγνώρισε ως ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ. Στα Σωματεία βέβαια μπαίνει ενίοτε κι ένα συντεχνιακό στοιχείο στο κριτήριο-αναπόφευκτα! Καθότι και πολλές χιλιάδες τα μέλη των Σωματείων.

Στην Ακαδημία, που έρχεται ως τελικός στόχος σε τούτη τη διαδρομή (το ίδιο ισχύει ΓΙΑ ΟΛΕΣ τις Κινηματογραφικές Ακαδημίες, και για τα «Σεζάρ» των Γάλλων και για τα «David di Donatello» των Ιταλών και για τα «Goya» των Ισπανών , και για τα «BAFTA» των Βρετανών- αν κι εδώ υπάρχει μια «παρέκκλιση» που θα την αναφέρουμε όταν έρθει η ώρα τους) αναζητούνται οι ΚΑΝΟΝΕΣ, η εφαρμογή των Κανόνων, μια κι όπως έχουμε πει, οι Ακαδημίες, κι όχι μόνο οι Κινηματογραφικές, αλλά ΟΛΕΣ οι Ακαδημίες!, είναι οι θεματοφύλακες των Κανόνων- Μην μπερδεύουμε τη λέξη και την έννοια «Κανόνας» με τη λέξη «Κανονισμός». Άλλο ο Κανόνας που διέπει την Τέχνη κι άλλο ο κανονισμός ενός καταστατικού.

Γι αυτό και λέμε ότι οι ¨Χρυσές Σφαίρες» επί της ουσίας δεν σημαίνουν τίποτα διότι ποιός είναι ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ όρος «Foreign Press», που κινηματογραφικά δεν σημαίνει τίποτα

Χτες, λοιπόν, ανακοινώθηκαν οι ΥΠΟΨΗΦΙΌΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΗΘΟΠΟΙΩΝ κι αρχίζουν και βάζουν μια τάξη στη δημοσιότητα, μια και φέτος, ταινίες δεν έχουμε δει, ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ- παρά μόνο στη «ζούλα»…..

Οι ΥΠΟΨΗΦΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ έχουν κάποιες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις

Πρώτον, για τους θαυμαστές της Γκλεν Κλόουζ αναφτερώνουν τις ελπίδες μήπως και τελικά κερδίσει το πολυπόθητο Οσκαρ, καθότι είδαμε το Σωματείο να έχει αποκλείσει υποτιθέμενες επικίνδυνες αντιπάλους της όπως την Ελεν Μπέρστυν ή την Αμάντα Σέυφριντ, ο αποκλεισμός των οποίων ξάφνιασε τα δημοσιεύματα . Τα δημοσιεύματα, όχι την ουσία. Θα δούμε βέβαια στην Ακαδημία αν τα μέλη του Σωματείου που είναι και μέλη της Ακαδημίας πλειοψηφούν αναλόγως μια κι οι αποκλίσεις είναι λογικό κι ετήσιο φαινόμενο.

Σε αντίθεση με την Γκλέν Κλόουζ, επικρατεί απογοήτευση στο μέτωπο των θαυμαστών της Σοφία(ς) Λόρεν, ένα φόβο που εξέφρασα γραπτώς προ καιρού, ότι δηλαδή φέτος με τα όσα συμβαίνουν θα κυριαρχήσουν, όπως δείχνει, οι νέες ερμηνευτικές προτάσεις και το «κλασικό» μπορεί να θεωρηθεί και «passe». Τα έχω γράψει αυτά, οι αναγνώστες του PANTIMO.GR το γνωρίζουν και μπορούν να τα βρουν.. Είχα αναφέρει αυτόν τον συλλογισμό, στην κριτική για την ταινία ¨»Τα θραύσματα μιας γυναίκας» (για όποιον θέλει να τον ξαναδιαβάσει)

Τρίτον, ο αποκλεισμός του πολυδιαφημισμένου «Nomadland» από την κατηγορία του ENSEMBLE, που μπορεί αυτολεξεί να εννοεί την ομαδική ερμηνεία αλλά στα κριτήρια του Σωματείου Ηθοποιών εκφράζει και την αποδοχή των Ηθοποιών, είναι κάτι σαν βραβείο καλύτερης ταινίας για τον κλάδο. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις αποκλεισμού που είχαν να κάνουν με τους περιορισμένους αριθμητικά ρόλους, όπως συνέβαινε με το «Πράσινο βιβλίο» ή με το «La La Land», άρα δεν υπήρχε η έννοια «ομαδική ερμηνεία», υπάρχουν όμως κι οι άλλες που ανέφερα. Της ίδιας μη αποδοχής «απολαμβάνει» και το «Mank» όπου για το Σωματείο είναι Γκάρυ Ολντμαν και μόνο…

Και βέβαια, υπάρχουν κι όλα τα άλλα που θα διαβάσετε παρακάτω, όπου στο αντίθετο άκρο, της πλήρους αποδοχής είναι το κορεάτικο «MINARI», που οι Ηθοποιοί το πρόκριναν τόσο για το Ensemble, όσο και για επιμέρους ερμηνείες .

Αυτές είναι οι ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ από τις προτάσεις του Σωματείου Ηθοποιών, τα βραβεία των οποίων θα ανακοινωθούν στις 4 Απριλίου 2021

Ακολουθούν οι ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Cast in a Motion Picture
“Da 5 Bloods”
“Ma Rainey’s Black Bottom”
“Minari”
“One Night In Miami”
“Trial of the Chicago 7”

 

Male Actor in a Leading Role in a Motion Picture
Riz Ahmed (“Sound of Metal”)
Chadwick Boseman (“Ma Rainey’s Black Bottom”)
Anthony Hopkins (“The Father”)
Gary Oldman (“Mank”)
Steven Yeun (“Minari”)

 

Female Actor in a Leading Role in a Motion Picture
Amy Adams (“Hillbilly Elegy”)
Viola Davis (“Ma Rainey’s Black Bottom”)
Vanessa Kirby (“Pieces of a Woman”)
Frances McDormand (“Nomadland”)
Carey Mulligan (“Promising Young Woman”)

 

Male Actor in a Supporting Role in a Motion Picture
Sacha Baron Cohen (“The Trial of the Chicago 7”)
Chadwick Boseman (“Da 5 Bloods”)
Daniel Kaluuya (“Judas and the Black Messiah”)
Jared Leto (“The Little Things”)
Leslie Odom, Jr. (“One Night in Miami”)

 

Female Actor in a Supporting Role in a Motion Picture
Maria Bakalova (“Borat Subsequent Moviefilm”)
Glenn Close (“Hillbilly Elegy”)
Olivia Colman (“The Father”)
Youn Yuh-Jung (“Minari”)
Helena Zengel (“News of the World”)

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo