Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

“PROMISING YOUNG WOMAN” KAI “BORAT 2” ΒΡΑΒΕΥΣΑΝ ΟΙ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΙ

22 Μαρτίου 2021
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 976 φορές

Tο πρώτο Σωματείο που ανοίγει το χορό των βραβεύσεων, από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Οσκαρ και μετά, ήταν οι ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΙ. Είχαν προηγηθεί οι ΜΟΥΣΙΚΟΙ  όταν  , όμως, ακόμα τα Σωματεία δεν είχαν ολοκληρώσει με τις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων τους.

Κι οι ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΙ όρισαν: ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ το «PROMISING YΟUNG WOMAN» της ΕΜΕΡΑΛΝΤ ΦΕΝΕΛ (σενάριο και σκηνοθεσία), ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΚ ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ το «BORAT 2» του ΣΑΣΑ ΜΠΑΡΟΝ ΚΟΕΝ κι ενός…κατεβατού συν-σεναριογράφων, συνεργατών..

Το «PROMISING YOUNG WOMAN» είναι έργο με πολύ «ψωμί», είναι ένα υπόδειγμα γραφής πάνω στο θέμα «εκδίκηση» όπου το σημαντικό του στοιχείο είναι η ΗΘΙΚΗ στην ΕΚΔΙΚΗΣΗ. Εργο απίστευτου ενδιαφέροντος, από τα καλύτερα της χρονιάς και θέτει τον εαυτό του πρώτη γραμμή για το Οσκαρ Σεναρίου. Εχει προταθεί στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Α’ γυναικείου ρόλου (Κάρεϊ Μάλιγκαν), Σκηνοθεσίας, Σεναρίου (πρωτοτύπου) αλλά και Μοντάζ

Αφησε απέξω το «Η δίκη των 7 του Σικάγου» του Ααρον Σόρκιν που τα δημοσιεύματα το ήθελαν φαβορί, ωστόσο, ένα «καμπανάκι» ήλθε κι από τους Σκηνοθέτες που δεν το συμπεριέλαβαν στη δική τους λίστα ως ταινία σεναριογράφου-σκηνοθέτη, ενώ το «Promising Young Woman» το συμπεριέλαβαν κανονικότατα και στις δύο κατηγορίες.

Ενδιαφέρον έχει το ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΕΚ ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ από τους Σεναριογράφους, το οποίο πήγε σε ΚΩΜΩΔΙΑ, στην ανελέητη , δηλητηριώδη σάτιρα «BORAT 2» δίνοντας χώρο και για το Οσκαρ σε ένα είδος που γενικώς δεν βραβεύεται όσο τα δράματα. Η προκατάληψη απέναντι στο είδος «Κωμωδία» περνά και στο απληροφόρητο , προκατειλημμένο κοινό που συνήθως, για λόγους «ασφαλείας», την κωμική ταινία την αντιμετωπίζει σνομπάροντας.

Ωστόσο, ο δρόμος για τα Οσκαρ του «Borat 2» δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα διότι υπάρχουν δύο δράματα , που είναι υποψήφια στην Κατηγορία ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΕΚ ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ, τα οποία δεν συμπεριελήφθησαν στις Υποψηφιότητες του Σωματείου Σεναριογράφων, προσκρούοντας σε μια ιδιαιτερότητα του καταστατικού του Σωματείου, που προτείνει μόνο σενάρια ΜΕΛΩΝ του. Τα δύο αυτά σενάρια που θα δυσκολέψουν τον «Borat 2» στη συγκομιδή ψήφων στα Οσκαρ είναι ο «Πατέρας» των Κρίστοφερ Χάμπτον- Φλοριάν Ζελέρ από το θεατρικό έργο του τελευταίου ο οποίος το έχει σκηνοθετήσεις, και το «Nomadland» μια κι η σεναριογράφος-σκηνοθέτης Κλόε Ζαο, που απολαμβάνει τιμών σε όλα τα άλλα Σωματεία τα οποία δεν έχουν τον περιορισμό του καταστατικού των Σεναριογράφων, κι έχει προταθεί για προσωπικά Οσκαρ στην καλύτερη ταινία, στη σκηνοθεσία, στο σενάριο διασκευής και στο μοντάζ (ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΙΔΙΑ) δεν είναι μέλος του Σωματείου Σεναριογράφων, άρα δεν μπορούσε να διαγωνιστεί.

Κι επισήμως τα ονόματα των νικητων:

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

>>WINNER: “Promising Young Woman” (Focus Features) – Written by Emerald Fennell

 

ΕΚ ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟ

WINNER: “Borat Subsequent Moviefilm” (Amazon Studios) – Screenplay by Sacha Baron Cohen & Anthony Hines & Dan Swimer & Peter Baynham & Erica Rivinoja & Dan Mazer & Jena Friedman & Lee Kern, Story by Sacha Baron Cohen & Anthony Hines & Dan Swimer & Nina Pedrad, Based on Characters Created by Sacha Baron Cohen

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo