Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2021- ANAΛΥΣH 10: Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

03 Απριλίου 2021
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1700 φορές

Το πόσο στενά συνδεδεμένες έννοιες μεταξύ τους είναι ΣΕΝΑΡΙΟ κι ΗΘΟΠΟΙΙΑ το δίνει ως παράδειγμα μελέτης η φετινή πεντάδα του Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ. Ότι ΡΟΛΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΕΝΑΡΙΟ και ότι ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΡΟΛΟΣ.

Δεν περιορίζομαι μόνο στο γεγονός ότι κι οι 5 ερμηνείες που προκρίθηκαν βγαίνουν από σενάρια που είναι όλα τους υποψήφιοι για Οσκαρ, κι αυτό φυσικά και κάτι σημαίνει αλλά περισσότερο στέκομαι σε ένα άλλο σημείο, για όποιον θέλει να μυείται στα ΕΡΓΑ και στη Σημασία του ΣΕΝΑΡΙΟΥ και πέραν των Οσκαρ και της 5άδας τους. Το σημείο που στέκομαι στο συγκεκριμένο μενού είναι η θέση που κατέχουν οι ρόλοι μέσα στο σενάριο. Το πως ορίζονται ως «στηρικτικοί». Το πως σηματοδοτούνται  και πως αναλαμβάνουν οι ερμηνευτές τη σκυτάλη. Κι από ποια στοιχεία του ρόλου πιάνονται οι ηθοποιοί και προχωρούν στη διάκριση  

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

  1. ΣΑΣΑ ΜΠΑΡΟΝ ΚΟΕΝ «Η δίκη των 7 του Σικάγου» (The trial of the Chicago 7)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη ερμηνευτική υποψηφιότητα. Εχει και δύο συγγραφικές ως σεναριογράφος, η μία είναι φέτος για το «Borat 2», άρα «κατεβαίνει» με διπλή υποψηφιότητα, η προηγούμενη συγγραφική ήταν για το «Borat 1» το 2007

Ο ΡΟΛΟΣ: Υποδύεται υπαρκτό πρόσωπο, τον Αμπι Χόφμαν, ακτιβιστή, γνωστό ως συνιδρυτή του Κινήματος των «Yippies» , Κινήματος της Νεολαίας των χρόνων του 60, ο οποίος βρέθηκε κατηγορούμενος στη Δίκη με την κατηγορία της υποκίνησης σε Στάση, όταν πήγαν να διαδηλώσουν το 1968, στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος κατά της συνέχισης του Πολέμου στο Βιετνάμ.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Πολλοί ίσως απορήσουν γιατί ο Σάσα Μπάρον Κοέν κι όχι κάποιος από τους άλλους ηθοποιούς που παίρνουν μέρος στη Δίκη; Αν εξετάσει κανείς προσεκτικά τους ρόλους, επειδή πάντα για την oποιαδήποτε απορία καταφεύγουμε στο σενάριο και μόνο, είναι ο ρόλος ο πιο χρωματισμένος σε σχέση με των υπολοίπων.  Επειδή κι ο Αμπι Χόφμαν , τουλάχιστον ο Χόφμαν του σεναρίου, είχε ένα δικό του τρόπο να ειρωνεύεται διακριτικά αλλά και ιοβόλα το Σύστημα. Κι η επιλογή σε αυτό το ρόλο ενός κωμικού ηθοποιού ο οποίος έχει επιδείξει κι άλλες ικανότητες (όπως στο τηλεοπτικό «Spy»), βοηθάει αφενός τον ηθοποιό να κάνει τη δική του υπέρβαση με άλλου τύπου ρόλο κι αφετέρου να δώσει στο ρόλο, χάρη στο κωμικό ταπεραμέντο του, τις λεπτές αποχρώσεις της επαναστατικής ειρωνείας, που το σενάριο απαιτεί. Η πλήρης ανταπόκριση του Σάσα Μπάρον Κοέν σε αυτό, έφερε τη διάκριση.

  1. ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΑΛΟΥΓΙΑ «Ο Ιούδας κι ο Μαύρος Μεσσίας» (Judas and the Black Messiah)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: 2η υποψηφιότητα, είχε προταθεί σε Α’ ρόλο το 2018 για το «Τρέξε»

Ο ΡΟΛΟΣ: Παίζει υπαρκτό πρόσωπο, τον Φρεντ Χάμπτον, επαναστάτη και δεσπόζουσα φυσιογνωμία των «Μαύρων Πανθήρων», που στοχοποιήθηκε από τον Χούβερ του FBI, μέσω ενός ομόχρωμου καταδότη.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Ο ιδεαλισμός αλλά και το πάθος με το οποίο εμπότισε τον Φρεντ Χάμπτον του σεναρίου, επινοώντας τόνους που να συνδυάζουν την αγνότητα με την επαναστατική διάθεση. Ο διευθυντής φωτογραφίας με τα κοντινά πλάνα με τα οποία φώτισε και πρόβαλε  το εκφραστικό πρόσωπο συνέβαλε στην αποτύπωση αυτών των συναισθημάτων. Το προσόν του φακού δεν είναι δεκανίκι για τον ηθοποιό, αντιθέτως είναι σπάνιο χάρισμα για ανάδειξη στον κινηματογράφο. Ο Καλούγια το διαθέτει

  1. ΛΕΣΛΙ ΟΝΤΟΜ τζ «Μια νύχτα στο Μαϊάμι» (One night in Miami)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα αλλά και διπλή διότι είναι υποψήφιος και για το Οσκαρ Τραγουδιού, από την ίδια ταινία, που το έχει γράψει ό ίδιος (μαζί με το συνεργάτη του Σαμ Ασγουορθ)

Ο ΡΟΛΟΣ: Παίζει τον τραγουδιστή σταρ της Μαύρης Αμερικής Σαμ Κουκ σε μια «συγγραφική» συνάντηση του με άλλους θρύλους της Μαύρης Αμερικής.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΙΤΕΥΓΜΑ. Αξίζει εδώ να μελετήσει κανείς το πως επισημαίνεται ο ρόλος που ξεχωρίζει κι αυτό εδώ γίνεται άτυπα από τα κοστούμια, από την  ενδυματολόγο. Ο Σαμ Κουκ του σεναρίου είναι εντελώς ξεχωριστά ντυμένος από τους άλλους, με ρούχο που τον διαφοροποιεί κι επισημαίνει το ξεχωριστό του πράγματος. Πάνω στις θέσεις του απέναντι στο Μαύρο Κίνημα αλλά και στην κριτική που δέχεται από τον Μάλκολμ Χ για το ότι έχει ενδώσει στα λεφτά κι όχι στο να συμβάλλει στο κίνημα. Ο Λέσλι Οντομ τζ δίνει στον δικό του Κουκ ένα αέρα σταρ και μέσα από αυτό τον αέρα φτάνει στη δραματική απόχρωση που ο συγγραφέας ευφυώς έχει επισημάνει, στην αντιπαραβολή του με τον Μπομπ Ντυλαν από τον ίδιο τον Μάλκολμ Χ. Κι ο ηθοποιός που είναι και τραγουδιστής και τραγουδοποιός κι ερμηνευτής θεατρικών μιούζικαλ με «Τονυ» στο ενεργητικό του, κάνει το τραγούδι προέκταση του ρόλου και ξαφνικά αντιλαμβανόμαστε πως ένα τραγούδι αποκρυσταλλώνεται ή επισημαίνεται από τον τρόπο ηθοποιίας . Σημειωτέον ότι δεν εκτελείται το τραγούδι στη διάρκεια της εξισστόρησης αλλά στους τίτλους φινάλε, ως κατάληξη, ως συνέπεια εξ αιτίας του ρόλου.

  1. ΠΩΛ ΡΑΣΙ «Ηχος από μέταλλο» (Sound of metal)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα.

O ΡΟΛΟΣ: Παίζει τον καθοδηγητή στο Ιδρυμα Κωφών, στο οποίο μεταφέρεται ο κεντρικός ήρωας, όταν χάνει την ακοή του. Και με τη στάση του βοηθά τον ήρωα να οδηγηθεί σε βαθύτερα , υπαρξιακά νοήματα της περιπέτειας του.

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ:  Ορισμός της έννοιας «supporting actor», ρόλου που στηρίζει τον κεντρικό χαρακτήρα, έχει σημασία η στιγμή που μπαίνει στην ιστορία, η θέση που κατέχει στο σενάριο κι η επιρροή που ασκεί στις εξελίξεις του ήρωα και κατεπέκταση της ιστορίας. Αυτά όλα τα στοιχεία του ρόλου που επανέλαβα, είναι ένα προς ένα τα σημεία που αξιοποίησε ο ηθοποιός, μέσα από μια λιτότητα αλλά κι από μια γνώση της νοηματικής που κατάφερε να την ενσωματώσει στην ερμηνεία . Στο χαρακτήρα δίνει ένας ύφος «γκουρού» και παίζει ακριβώς στην κόντρα με τον πρωταγωνιστή:  Ο δεύτερος, ο Ριζ Αχμέντ δηλαδή, παίζει με απόλυτο νεύρο, ο Ράσι παίζει με υπέρτατη ηρεμία που εμπεριέχει στον τρόπο της την πειθώ.

  1. ΛΑ-ΚΙΘ ΣΤΑΝΦΗΛΝΤ «Ο Ιούδας κι ο Μαύρος Μεσσίας»(Judas and the Black Messiah)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα

Ο ΡΟΛΟΣ: Παίζει τον Μπιλ Ο’ Νηλ, επίσης υπαρκτό πρόσωπο, Αφρο-Αμερικανό, ο οποίος συνελήφθη για ποινικά αδικήματα και ο Χούβερ του FBI, τον χρησιμοποίησε ως «καρφί» δικό του, για να κατασκοπεύει τις κινήσεις των «Μαύρων Πανθήρων»

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: Το φινάλε της ταινίας, στο οποίο, από αρχεία της εποχής, μιλά ο πραγματικός Μπιλ Ο’ Νηλ, μας κάνει να καταλαβαίνουμε τι στοιχεία ανέσυρε ο ηθοποιός προκειμένου να «πατήσει» πάνω στο ρόλο. Ολο το ρόλο τον παίζει με μια σύμμεικτη έκφραση , που επίσης βοηθιέται κι αυτός, όπως κι ο Ντάνιελ Καλούγια στην ίδια ταινία, από τα κοντινά πλάνα του διευθυντή φωτογραφίας, στην οποία έκφραση συνυπάρχουν η ενοχή κι η μελαγχολία ή αν θέλετε ,κυριαρχεί στις εκφράσεις  η μελαγχολία της ενοχής. Με τον τρόπο του ο ηθοποιός φέρνει τον χαρακτήρα κοντά στους θεατές και τον συναισθάνονται παρόλο ότι οι πράξεις του είναι απεχθείς.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Περιμένουμε να δούμε και τους Ηθοποιούς τι επέλεξαν από το Σωματείο τους, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ό,τι κι αν επιλέξουν, η πεντάδα που επιλέχθηκε από τον κλάδο των ηθοποιών στην Ακαδημία, έχει παραδοθεί στην κοινή θέα. Κι αυτό σημαίνει πως ειδικά στη συγκεκριμένη κατηγορία, έτσι όπως σας τα είπα και στον πρόλογο, σεναριακά κριτήρια θα είναι αυτά που θα καθορίσουν τις προτιμήσεις των μη ηθοποιών μελών. Στη συγκεκριμένη πεντάδα, η επιλογή της ερμηνείας θα έχει πολύ να κάνει με τη σεναριακή προτίμηση του κάθε μέλους, από όποια κινηματογραφική ειδικότητα κι αν προέρχεται. Όπως θα κρίνει από τη δική του μεριά και ματιά της δικής του Τέχνης το σενάριο προτίμησης έτσι θα κρίνει και την ερμηνεία σε αυτήν εδώ την πεντάδα.

 

 

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo