Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2021- ΑΝΑΛΥΣΗ 11- ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

04 Απριλίου 2021
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1752 φορές

Η φετινή πεντάδα που προκρίθηκε δείχνει μια υποχώρηση των πειραματισμών πάνω στο είδος που λέγεται «κινούμενο Σχέδιο» και μια επικράτηση παραδοσιακών καταστάσεων αλλά εκμοντερνισμένων.

Παραδοσιακές καταστάσεις εννοώ το ΚΙΝΟΥΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ως ΕΙΔΟΣ της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ, απόρροια ενός προβληματισμού που επικρατεί εδώ και χρόνια. Γίνεται αντικείμενο συζητήσεων, ακόμα και …συνεδρίων.

Η φετινή εικόνα μπορεί να είναι και ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΗ, να συνέπεσε με το είδος των ταινιών που ξεχώρισαν, σε μια χρονιά που δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη μας την ιδιαιτερότητα των συνθηκών. Αν δύο κατηγορίες φέτος το δείχνουν έκτυπα αυτό που συνέβη είναι του ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ και των ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΦΕ.

Κι οι υπόλοιπες το δείχνουν αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο, με το ότι παρατηρείται μια ανανέωση στα σενάρια, στη μυθοπλασία κι από εκεί χαράσσονται νέες πορείες οι οποίες θα δούμε που θα οδηγήσουν.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα 5 ΦΙΛΜ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ που ξεχώρισαν οι Καλλιτέχνες του Είδους, οι ANIMATORS. Και τα παρέδωσαν στην Κοινή Θέα, όλων των υπολοίπων προς κρίση.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  1. ΦΥΓΑΜΕ (Onward)- Νταν Σκάνλον, Κόρι Ρέη

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα και για τους δύο

ΤΟ ΦΙΛΜ: Δύο αδέλφια, δύο «ξωτικά», αποφασίζουν να πάνε να βρουν τον πατέρα τους που τον έχασαν σε πρώιμη παιδική ηλικία. Και μεταχειρίζονται ξόρκια, κόλπα και μεταφυσικές προκειμένου να φτάσουν ως το.. Επέκεινα να και τον φέρουν πίσω…

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. Καθαρά οικογενειακό ψυχαγωγικό φιλμ κινουμένου σχεδίου, μεταχειρίζεται τα ευρήματα με τα ξόρκια και τα σχετικά  κι όλα αυτά τα κάνει δια της ψυχαγωγικής οδού που περιλαμβάνει και την συγκίνηση, έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι παιδικές ψυχαγωγικές ταινίες. Στα «σχέδια» υπάρχει πρωτοτυπία κι αναζήτηση.

  1. ΦΕΓΓΑΡΙ ΣΟΥ’ΡΧΟΜΑΙ (Over the moon)- Γκλεν Κην, Τζένι Ριμ, Πέιλιν Τσου

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ ο ΓΚΛΕΝ ΚΙΝ στην Κατηγορία ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (με το «Dear basketball),, αυτή είναι η 1η υποψηφιότητα του στη Μεγάλου Μήκους.

Για τους άλλους δυο είναι η πρώτη υποψηφιότητα.

ΤΟ ΦΙΛΜ: Παραμύθι μιούζικαλ, κινέζικης έμπνευσης, με ηρωίδα ένα κοριτσάκι που κατασκευάζει ένα διαστημόπλοιο προκειμένου να εκτοξευθεί στο Φεγγάρι και να αναζητήσει η Μυθική Θεά του Φεγγαριού για την οποία της μιλούσε η μαμά της, που την έχασε όταν ήταν μικρούλα. Και στην ουσία αυτήν αναζητά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. Με καθαρώς ψυχαγωγικού όρους είναι ένα πολύ διασκεδαστικό φιλμ, όπου εκτός των άλλων το βοηθούν και τα τραγούδια τα οποία είναι καμωμένα απολύτως στη σχολή «μιούζικαλ». Δεν λείπουν κι οι συγκινήσεις ούτε το παιδικής αντίληψης σενάριο και στο ποια είναι η κατάσταση της μικρούλας κι αυτό που ζει και το πως παίρνει τη μεγάλη απόφαση αλλά και το ποιους συμπαρασύρει στο μυθικό της ταξίδι. Χρώματα, τραγούδια, συναίσθημα και δράση

  1. ΣΩΝ ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ:ΦΑΡΜΑΓΕΔΩΝ (A shaun the sheep movie:Farmageddon)- Ριτσαρντ Φέλαν, Γουίλ Μπέτσερ, Πωλ Κιούλεη

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα και για τους τρεις

ΤΟ ΦΙΛΜ: Ένα UFO προσγειώνεται στη φάρμα που είχαμε γνωρίσει την προηγούμενη ταινία, της οποίας η τωρινή αποτελεί συνέχεια αλλά με διαφορετική ιστορία, κι ο Σον το πρόβατο, επιστρατεύει τους «συντρόφους» του για να βοηθήσουν τη μικρή Εξωγηινη που ξέμεινε πριν τη συλλάβουν οι…..Αρχες

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Η ανανέωση της ομάδας (εξού κι όλοι είναι υποψήφιοι για πρώτη φορά στα Οσκαρ) έφερε και την ανανέωση της ταινίας. Και πράγματι το τωρινό φιλμ πηγαίνει αρκετά πιο πέρα απ΄εκεί που το άφησε το πρώτο, είναι απόλυτα διασκεδαστικό κι ευρηματικό και κυρίως εκεί που ΑΡΙΣΤΕΥΕΙ είναι στο ότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου διάλογος, μόνο που και που, κάποιες άναρθρες κραυγές. Ολη η υπόθεση εξηγείται κι επιτυγχάνεται μέσα από την Τέχνη του Κινουμένου Σχεδίου και καταφέρνει να βγάζει ένα φιλμ του είδους, με υπόθεση και δράση, την οποία καταλαβαίνουμε μόνο από την εικόνα. Αυτό είναι επίτευγμα, που δεν μπορεί να αφήσει την πλειονότητα αδιάφορη.

  1. SOUL- Πητ Ντόκτερ, Ντάνα Μάρεη

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ ο ΠΗΤ ΝΤΟΚΤΕΡ, κορυφαίος του ΕΙΔΟΥΣ,  έχει πάρει ΔΥΟ ΟΣΚΑΡ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, το 2010 για το «UP»(ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ) και το 2016 για «ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΣ» (INSIDE OUT). Εχει υποψηφιότητες για Οσκαρ Κινουμένου Σχεδίου με το «Μπαμπούλας ΑΕ» (2002), επίσης για μικρού μήκους κι έχει και Υποψηφιότητες για Οσκαρ Σεναρίου που ήταν όλες από φιλμ Κινουμένων Σχεδίων κι οι οποίες είναι για τα φιλμ: «Toy Story» (1996), «Wall-E» (2009), «Ψηλά στον ουρανό» (2010), «Τα μυαλά που κουβαλάς» (2016)

Για την Ντάνα Μάρεη είναι η πρώτη υποψηφιότητα στην κατηγορία Μεγάλου Μήκους, έχει προταθεί μια φορά στο μικρού μήκους, χωρίς να κερδίσει.

ΤΟ ΦΙΛΜ: Ενας πιανίστας της τζαζ βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα στην πραγματική ζωή και στη Μεταθανάτια, όπου οι Ψυχές κανονίζουν σε ποια σώματα θα πάνε να ..χωθούν.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Ευρηματικό κι αποτελεσματικό, προέρχεται από τον άνθρωπο που έκανε εκείνο το μοναδικό «Τα μυαλά που κουβαλάς» και πάνω κάτω παίζει με παρόμοιο τρόπο όπου απ΄τα όργανα του ανθρώπινου σώματος μεταφέρεται στις Ψυχές. Μπορεί στο σενάριο να θυμίζει και προφανώς αυτός είναι κι ο λόγος που εδώ δεν έχει υποψηφιότητα για Οσκαρ σεναρίου (ενώ στα «Μυαλά που κουβαλάς» ΕΙΧΕ) όμως εδώ το εμπλουτίζει με διαφορετικό κι απόλυτα δημιουργικό έως και ¨φευγάτο» κινηματογραφικό τρόπο: Με την προσθήκη της τζαζ η οποία δεν είναι μια απλή μουσική χρήση αλλά μια καλλιτεχνική παρέμβαση στο κινούμενο σχέδιο που το κάνει διαφορετικό και να ξεχωρίζει.

  1. WOLFWALKERS- Τομ Μουρ, Ρος Στιούαρτ, Πωλ Γιάνγκ, Στεφάν Ροελάν

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Για τον Τομ Μουρ είναι η 3η υποψηφιότητα. Είχε προταθεί για το «Secret of Kells» (2010) και για το «Song of the sea»( 2015). 2η υποψηφιότητα για τον Πωλ Γιανγκ , είχε προταθεί κι αυτός το 2015 στο «Song of the sea» ενώ για τον Ρος Στιούαρτ και τον Βέλγο ντοκυμαντερίστα Στεφάν Ροελάν που μεταπήδησε στο κινούμενο σχέδιο, είναι η πρώτη.

ΤΟ ΦΙΛΜ: Ένα μικρό κορίτσι, που μαθητεύει στο να γίνει κυνηγός, πηγαίνει με τον μπαμπά κάπου στην Ιρλανδία, σώζει ένα κορίτσι που ανήκει σε μια παράξενη φυλή κι αυτό το κορίτσι θα τη φέρει σε επαφή με τον κόσμο των Λύκων όπου «Κοκκινοσκουφίτσα» και «Λύκος» μπορούν να αλληλοεκτιμηθούν και να γίνουν ένα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Το πιο απειλητικό για το «SOUL».Προίκα του τα ίδια τα κινούμενα σχέδια που είναι ένα αριστούργημα ζωγραφικής, παιδικής ζωγραφικής, όχι όμως ερασιτεχνικής ιχνογραφίας, και μέσα σε αυτή την πανδαισία των κινουμένων σχεδίων μπορεί και παρεισφρέει η τεχνολογία, ο ίδιος ο κινηματογράφος με φωτισμούς, εφφε και τρυκ που κάνουν μια θεσπέσια εικόνα και συγχρόνως το παραμύθι προσφέρει κι ένα νόημα.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Το «Εν Κατακλείδι» εδώ δεν έχει να πει πολλά διότι το κύριο θέμα του κινουμένου σχεδίου περί της ταυτότητα του, που είναι η ψυχαγωγία του παιδιού, φέτος, αυτή η 5άδα το έχει λυμένο. Το προεόρτια δείχνουν «Soul» και συμβάλει η κινηματογραφική ενίσχυση κυρίως από τη Μουσική. Από την άλλη η απουσία του Σεναρίου στις υποψηφιότητες, επειδή προηγήθηκε το «Τα μυαλά που κουβαλάς» μπορεί να σηματοδοτεί κι απώλειες. Αν θέλουμε να του αναζητήσουμε αντίπαλο από τον οποίο να κινδυνέψει , αυτός είναι το «Wolfwalkers», που, ναι μεν, δεν έχει παρουσία στο σενάριο, έχει όμως μια άλλη πρωτοτυπία, μια ανανέωση με κινηματογραφικούς όρους της κινούμενης εικόνας, των ωραίων σχεδίων.

 

 

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo