Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΗΘΟΠΟΙΩΝ 2021: «ΜΑ ΡΕΪΝΥ», «ΣΙΚΑΓΟ», ΚΟΡΕΑΤΙΣΣΑ ΓΙΑΓΙΑ…

05 Απριλίου 2021
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1055 φορές

Απονεμήθηκαν τα ΒΡΑΒΕΙΑ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΗΘΟΠΟΙΩΝ σε μια συντομότατη, διάρκειας 1 ώρας, διαδικτυακή «τελετή», και θα πούμε στο κείμενο τις λεπτομέρειες μια και τα βραβεία αυτά θεωρούνται  πολύ κοντά στα Οσκαρ, καταρχάς της Ηθοποιίας.. Κι είναι λογικό ως προς το ότι οι Ηθοποιοί είναι ο πολυπληθέστερος κλάδος στην Ακαδημία μια και σε ένα φιλμ απασχολούνται πολλοί ηθοποιοί ενώ σκηνοθέτης φερειεπειν ένας..

Ισχύει αυτό σε μεγάλο βαθμό αλλά όχι στην απολυτότητα. Διότι το κάθε Σωματείο δείχνει τη δική του προτίμηση στα επιτεύγματα του κλάδου του αλλά τόσο τα βραβεία του όσο και τις υποψηφιότητες των Οσκαρ που τις βγάζουν τα εντός Ακαδημίας μέλη του, στην ουσία τα παραδίδουν στην ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ. Όχι μόνο οι Ηθοποιοί αλλά κι υπόλοιποι κλάδοι στα δικά τους.

Τα βραβεία λοιπόν των Ηθοποιών εκδηλώνουν τις προτιμήσεις των Ηθοποιών ΑΛΛΑ….αλλά… δεν είναι βέβαιο ότι τις ίδιες προτιμήσεις επί της Ηθοποιίας έχουν κι οι άλλοι κλάδοι. Οπως έχω εξηγήσει πολλές φορές, διαφορετικά εξετάζει την ηθοποιία ένας μοντέρ, εντελώς αλλιώτικα την αξιολογεί ένας σκηνοθέτης, από άλλη σκοπιά ένας διευθυντής φωτογραφίας και με δικό του τρόπο ένας συγγραφέας που κοιτά το ρόλο ή ένας ενδυματολόγος που κοιτά άλλα πράγματα..

Αυτή είναι κι η έννοια Ακαδημία, «αριστοτελικά» ορμώμενη..

Οπότε, όλοι οι νικητές πήραν γερό προβάδισμα αλλά έχουν να περάσουν κι από άλλους ΕΛΕΓΧΟΥΣ.

Στα πρωταγωνιστικά βραβεία, ενισχυμένη βγήκε «Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΜΑ ΡΕΪΝΥ» όπου τόσο στον Α’ ΑΝΔΡΙΚΟ όσο και στον Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ , οι νικητές ήταν δικά της παιδιά: Ο ΤΣΑΝΤΓΟΥΙΚ ΜΠΟΖΕΜΑΝ κι η ΒΑΪΟΛΑ ΝΤΕΗΒΙΣ.

Στον Β’ ΑΝΔΡΙΚΟ ΡΟΛΟ , το πάθος κι ο παλμός του ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΑΛΟΥΓΙΑ σε συνδυασμό με τα εξαίρετα κοντινά πλάνα που του το πρόβαλαν όλο αυτό, τον κατέστησαν ΝΙΚΗΤΗ του Σωματείου για το «Ο ΙΟΥΔΑΣ ΚΙ Ο ΜΑΥΡΟΣ ΜΕΣΣΙΑΣ»

Στον Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ η «αυθεντική γιαγιά» (όπως είχα γράψει στην ΑΝΑΛΥΣΗ του PANTIMO.GR περί Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ) νίκησε την γιαγιά του μακιγιάζ Γκλεν Κλόουζ, από πλευράς προτίμησης  Ηθοποιών. Για την ταινία «ΜΙΝΑΡΙ». Η ΓΙΟΥ ΤΖΟΥΝΓΚ ΓΙΟΥΝ γράφει Ιστορία στα Βραβεία του  Σωματείου Ηθοποιών ως η πρώτη Ασιάτισσα που το κερδίζει. Ωστόσο, αν επαναλάβει τη νίκη της και στα ΟΣΚΑΡ, εκεί δεν θα είναι η πρώτη, έχει προηγηθεί από το 1958 (!!!!!) η Ιαπωνίδα ΜΙΓΙΟΖΙ ΟΥΜΕΚΙ στην ταινία «ΣΑΓΙΟΝΑΡΑ». Απλώς τότε δεν είχαν ακόμα θεσπιστεί τα βραβεία του Σωματείου.

Τέλος, στο ENSEMBLE CAST, που στη γλώσσα του Σωματείου Ηθοποιών δεν σημαίνει μόνο «ομαδική ερμηνεία» αλλά έχει θέση προτίμησης ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, νίκησε «Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ 7 ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ». Κι έτσι ξέρουμε ποια είναι η φετινή ταινία ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ.

ΥΓ Αν και δεν ασχολούμαι με τα βραβεία τηλεόρασης, θέλω να επισημάνω κάτι για τη σειρά «ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ» που  νίκησε στο ENSEMBLE CAST,κι αυτό τη δηλώνει ως τηλεοπτική σειρά Προτίμησης των Ηθοποιών, νίκησε όμως και στην ΕΡΜΗΝΕΙΑ. Σε πιά Ερμηνεία; Της ΤΖΙΛΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΟΝ ως «Μάργκαρετ Θάτσερ». Η επιβράβευση της Αντερσον από το Σωματείο των ΗΘΟΠΟΙΩΝ υποδεικνύει δύο πράγματα. Κάτι που είχα γράψει στην κριτική για τον 4ο κύκλο στο PANTIMO.GR , ότι ο κύκλος αυτός εντοπιζόταν στην Θάτσερ και στη σχέση της με την βασίλισσα Ελισάβετ, άρα αυτή ήταν ο μοχλός του Κύκλου . Και το σπουδαιότερο, ως προς το καθαρά ερμηνευτικό της, είναι πως οι Ηθοποιοί, της αναγνώρισαν ερμηνευτική ταυτότητα κι απομάκρυναν κάθε υπόνοια περί «μίμησης» της Μέρυλ Στρηπ. Ότι ακόμα κι αν δανείστηκε στοιχεία από το πρότυπο, τα επεξεργάστηκε με δικό της τρόπο και τα ενσωμάτωσε σε ερμηνεία καθαρά δική της.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ

Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture

“The Trial of the Chicago 7” (Netflix) (Winner)

 

Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role

Chadwick Boseman (“Ma Rainey’s Black Bottom”) (Winner)

 

Outstanding Performance by a Female Actor in a Leading Role

Viola Davis (“Ma Rainey’s Black Bottom”) (Winner)

 

Outstanding Performance by a Male Actor in a Supporting Role

Daniel Kaluuya (“Judas and the Black Messiah”) (Winner)

 

Outstanding Performance by a Female Actor in a Supporting Role

Youn Yuh-Jung (“Minari”) (Winner)

 

 

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo