Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΤΖΕΗΝ ΚΑΜΠΙΟΝ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ

14 Μαρτίου 2022
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1275 φορές

Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ  βραβεύτηκε κι από τα BAFTA, από την Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου δηλαδή, τόσο ως ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΊΑ όσο κι ως ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Από κει και πέρα, όμως, η ταινία της Τζέην Κάμπιον δεν είχε άλλες επιμέρους διακρίσεις.

Το «DUNE» μπορεί να είχε αριθμητικά τις περισσότερες (φωτογραφία, σκηνικά, μουσική, ήχο, οπτικά εφφέ), όμως το CODA είναι που πήρε δυο μεν αλλά ουσιαστικά: Το ένα είναι του Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ, με τον ΤΡΟΫ ΚΟΤΣΕΡ να κατακτά συνεχώς εδάφη στο δρόμο για το Οσκαρ, το άλλο είναι του ΕΚ ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ που χτύπησε στα ίσα την «Εξουσία του σκύλου»

Στο ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ οι ΒΡΕΤΑΝΟΙ προτίμησαν το αμερικάνικο «ΠΙΤΣΑ ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ» του ΠΩΛ ΤΟΜΑΣ ΑΝΤΕΡΣΟΝ παρά το «δικό τους» (μια η Βόρειος Ιρλανδία θεωρείται βρετανικό έδαφος) «Belfast». Για το φιλμ του Κένεθ Μπράνα επέλεξαν αποκλειστικά το βραβείο της κατηγορίας «Βρετανική Ταινία» αφού κατά την Ακαδημία των Βρετανών η «βρετανική ταινία» είναι «κατηγορία», όπως λέμε ,μονταζ, μουσική κλπ.

Επί τη ευκαιρία για το ΜΟΝΤΑΖ βραβεύτηκε το «ΝΟ ΤΙΜΕ ΤΟ DIE», ως ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ η «CRUELLA», ως ΜΑΚΙΓΙΑΖ «ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΑΜΥ ΦΕΪ»

Ως κινούμενο σχέδιο , βράβευσαν  το «ΕNCANTO» κι ως ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ το ιαπωνικό «DRΙVE MY CAR» του Ρουισούκε Χαμαγκούτσι

Στον Α’ Ανδρικό ρόλο τον ΓΟΥΙΛ ΣΜΙΘ για την ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ», στον Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ την ΑΡΙΑΝΑ ΝΤΕ ΜΠΟΣΕ για το «WEST SIDE STORY»

Οσκαροκαταστάσεις δηλαδή.

Μόνο στον Α’ Γυναικείο «διέλαθαν» της οσκαρικής «υποταγής» κι επέλεξαν την ΤΖΟΑΝΑ ΣΚΑΝΛΑΝ για το «ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ» (After love), ένα «μικρό», δικό τους……

…….ΚΙ ΟΙ MONTEΡ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

Παράλληλα με τα ΒAFTA επέλεγαν τους δικούς τους νικητές κι οι ΜΟΝΤΕΡ ΤΟΥ ΗΧΟΥ

Εδώ περιλαμβάνονται πολλές επι μέρους ειδικότητες πάνω στην Τέχνη του Ηχου και πλέον έχουν πάψει να εκπροσωπούνται στα Οσκαρ ως ξεχωριστό βραβείο περί Ηχητικού Μοντάζ (μια και περιλάμβανε ακριβώς αυτές τις τόσες πολλές εξειδικεύσεις ) κι έχουν ενσωματωθεί στο συνολικό βραβείο περί ΗΧΟΥ. Ωστόσο, ως Σωματείο, τιμούν σε δική τους εκδήλωση τις εξειδικεύσεις, χώρια, να σημειώσουμε, ότι είναι και μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου- απλώς ψηφίζουν για τον Ηχο στις υποψηφιότητες. Άλλωστε, υπενθυμίζω ότι στις Ακαδημίες ψηφίζεται ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ κι όχι Πρόσωπο. Οσο κι αν αυτό δεν το χωρά το μυαλό κάποιων..

Αυτοί, στα ΗΧΗΤΙΚΑ ΕΦΦΕ βράβευσαν το «DUNE»,στον τομέα των music editors το «WEST SIDE STORY», στο μοντάζ διαλόγων το «ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΨΥΧΩΝ», στο ηχητικο μοντάζ κινουμένου σχεδίου το « Η ΡΑΪΑ ΚΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΡΑΚΟΣ»

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo