Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ Ν.Υ: ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΡΣΕΖΕ ΑΛΛΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΛΑΝ

01 Δεκεμβρίου 2023
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1352 φορές

Οι κριτικοί ης Νέας Υόρκης έκαναν την επιλογή τους, κι όπως θα δούμε τα μοίρασαν. Κι έχει πολύ ενδιαφέρον για το θα γίνει παρακάτω κι εννοώ στα Oscar.

Εχουν περάσει πολλά χρόνια που η ένωση αυτή έπαψε να είναι καθοριστικός παράγοντας για τις οσκαρικές εξελίξεις ενώ μέχρι τη δεκαετία 90 έπαιζε σε πρώτο πλάνο. Σήμερα, η Ακαδημία στα προ-οσκαρικά της, δεν την «παίζει» την Ενωση ως καθοριστικής σημασίας, , τα κύρια της είναι οι «Χρυσές Σφαίρες» για το γκλαμ και την τηλεθεαση, τα BAFTA για την..εκλεκτική συγγένεια και τη γνώμη των Αγγλων και η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ για τα ευρωπαϊκα της μια κι η οσκαρική έχει μεταβληθεί σε Παγκόσμια , εξού κι αλλάζει ημερομηνία απονομήςη Ευρωπαϊκή  από τον μεθεπόμενο χρόνο  διότι της το ζητησε η Ακαδημία των Oscar για τα προεόρτια της.

Ωστόσο, ως Ενωση Κριτικών και στα πλαίσια πάντα του πως βλέπουν τα φιλμ οι κριτικοί, η εν λογω Ενωση κρατα τα σκήπτρα. Και μέσα από τις επιλογές της όλο και κάτι μπορεί να διαφανεί είτε σε φιλμ είτε σε ηθοποιό.

«ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ» (Killers of the flower moon) του ΜΑΡΤΙΝ ΣΚΡΣΕΖΕ ήταν το καλύτερο φιλμ του έτους για τους εν λόγω Κριτικούς, ωστόσο την σκηνοθεσία την πήρε ο ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ για τον «OPPENHEIMER»

Από την ταινία του Σκορσέζε βράβευσαν και την  ΛΙΛΥ ΓΚΛΑΝΤΣΤΟΟΥΝ για την ερμηνεία της, αναγνωρίζοντας την ως πρωταγωνίστρια ενω από το φιλμ του Νόλαν βράβευσαν και την Φωτογραφία.

Στν Α΄ανδρικό το  βραβείο δεν ΄ήρθε για κανένα από τα δυο φιλμ αλλά πήγε στoν ΦΡΑΝΤΣ ΡΟΓΚΟΒΣΚΙ για τα «Περάσματα» (Passages) στο ρόλο του gay που ερωτεύεται κοπέλα και τινάζει στον αέρα την έγγαμη σχέση του. .

Στη ΔΙΕΘΝΗ ταινία, οι Κριτικοί της Νέας Υόρκης βράβευσαν την γαλλική «ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ» κι η κούρσα με αφορμή αυτή την κατηγορία κλιμακώνει το ενδιαφέρον. Διότι αν και πήρε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες, η αρμόδια επιτροπή της Γαλλίας, υπέβαλε στα Οσκαρ για λογαριασμό της χώρας το «Στη φωτιά». Και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ακαδημία απέκλεισε το «στη φωτιά» και πρότεινε στις μεγάλες κατηγορίες την «Ανατομία».. Μένει να δουμε στις 9 Δεκεμβρίου τα Ευρωπαικά που θα καταλήξουν, βεβαίως και με ποιά από τις δυο γαλλικές θα συνταχθούν τα γαλλικά «Σεζάρ», ωστόσο στα Oscar μπορεί να δούμε συνύπαρξη, το μεν «Στη φωτιά» να μπαίνει στή διεθνή 5άδα, η δε «Ανατομία..» αν έχει πράγματι ρεύμα εντός των κινηματογραφιστών (κι όχι των κριτικών ή των Φεστιβάλ) τότε μπορεί να μπει στις μεγάλες κατηγορίες των Oscar κι ας μην είναι σταλμένη από τη χωρα της στη Διεθνή Κατηγορία. Αυτός είναι κι ο λόγος που η Αμερικανική  Ακαδημία θέλει και τη γνώμη της Ευρωπαϊκής.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Best Film: Killers of the Flower Moon
Best Director: Christopher Nolan, Oppenheimer
Best Actor: Franz Rogowski, Passages
Best Actress: Lily Gladstone, Killers of the Flower Moon
Best Screenplay: May December
Best Supporting Actor: Charles Melton, May December
Best Supporting Actress: Da’Vine Joy Randolph, The Holdovers
Best Animated Film: The Boy and the Heron
Best Cinematography: Oppenheimer
Best First Film: Past Lives
Best International Film: Anatomy of a Fall
Best Nonfiction Film: Menus-Plaisirs — Les Troisgros
Special Award: Karen Cooper for her five decades of creative leadership as director of Film Forum

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo