Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

BΡABEYETAI O ΛΑΝΘΙΜΟΣ ‘Η Η ΕΜΜΑ ΣΤΟΟΥΝ; Α’ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

18 Ιανουαρίου 2024
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1746 φορές

Λίγες μέρες μένουν για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Oscar.

To κείμενο αυτό είναι ένας πρώτος απολογισμός των δεδομένων πριν από τις υποψηφιότητες.

Μετά από αυτές, θα ακολουθήσει δεύτερος απολογισμός, ενόψει των βραβείων πλέον , παράλληλα, φυσικά με τις ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων-κατηγοριών, πατροπαράδοτο του PANTIMO.GR

Πρώτος λοιπόν απολογισμός σε σχέση με το  τι έχει βραβευτεί ή προταθεί ως τώρα, σέ σχέση με τον δικό μας, τον Γιώργο Λάνθιμο δηλαδή, και την ταινία του «POOR THINGS» είναι αν βραβεύεται αυτός ή η ταινία. ‘η , κατεπέκταση ποιος αρχίζει και παίρνει πάνω του την ταινία.

Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι μπορεί να λέμε «Λάνθιμος» κάθε φορά που η ταινία « Poor things»παίρνει κάποιο βραβείο ή προτείνεται σε έναν ακόμα τομέα, όμως ο Λάνθιμος, ο ίδιος, για την ώρα, δεν παίρνει κανένα προσωπικό βραβείο. Κι όπου πήρε η ταινία βραβείο καλύτερης, δηλαδή στις «Χρυσές Σφαίρες» όπου εκεί βραβεύουν δύο φιλμ, ένα «δράμα» και μία «κωμωδία» (το «Poor things» ανήκε στην δεύτερη κατηγορία), δεν παίρνει ο ίδιος προσωπικό βραβείο, δηλαδή βραβείο σκηνοθεσίας. Η «καλύτερη ταινία» πηγαίνει στους παραγωγούς κι αν είναι μέσα ο Λάνθιμος στην παραγωγή, με αυτό τον τρόπο παίρνει κι αυτός. Εδώ δεν είναι Φεστιβάλ ώστε το Α’ Βραβείο να το παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης.

Στη Σκηνοθεσία, αυτός που παίρνει σταθερά, μαζί με την «καλύτερη ταινία» που κερδίζει σχεδόν παντού, είναι ο ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ. Με τον “OPPENHEEIMER», ο οποίος, επίσης σταθερά, βραβεύεται από τις ενώσεις και για Καλύτερη Ταινία.

Βέβαια αυτές οι ενώσεις δεν έχουν συμμετοχή ψηφοφορίας στα Oscar. Για αυτό και μιλάμε για α’ απολογισμό, για πρώτες ενδείξεις που δεν είναι βέβαιο ότι θα φτάσουν ως το τέρμα. Όμως ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, κι επ αυτών κάνουμε τον α’ απολογισμό.

Ο Νόλαν δείχνει ξεκάθαρη υπεροχή κι αφήνει πίσω του και τον Σκορσέζε, ο οποίος δεν δείχνει να κερδίζει παρά κάτι ελάχιστα. Και μάλιστα στη Νεα Υόρκη που κέρδισε την καλύτερη ταινία, το βραβείο σκηνοθεσίας το έδωσαν στον Κριστοφερ Νόλαν.

Σε αντίθεση με τον Λάνθιμο, αυτή που δείχνει να βραβεύεται σχεδόν παντού και σταθερά, είναι η πρωταγωνίστρια της ταινίας του, του «Poor Things», η ΕΜΜΑ ΣΤΟΟΥΝ. Η οποία τείνει να πάρει την ταινία πάνω της.

Κι αφήνει πίσω την Λίλυ Γκλαντστοουν», του Σκορσέζε, στο «Οι δολοφονοι του ανθισμένου φεγγαριού», η οποία δείνχει να είναι αυτή που επικεντρώνει το όλο concept του Σκορσέζε, για το περιεχόμενο της ταινίας , με τους Ινδιάνους της συγκεκριμένης φυλής, κι η Γκλαντστόουν με το λιτό κι αληθινό παίξιμο και τον ιδιαίτερο ρολο να είναι αυτή που θα πάρει το φιλμ πάνω της και στην περίπτωση βραβευσης της θα έχει βραβευτεί κι ο Σκορσέζε αφού ουσιαστικά εκεί το στήριξε. Κι ο Σορσέζε έχει «αβαντάζ» ότι είναι σκηνοθέτης ηθοποιών κι ολοι οι ηθοποιοί θέλουν να κάνουν ταινία μαζί του. Με αυτόν και με τον Γούντυ Αλεν, πριν λίγο καιρό….

Κι έρχεται τώρα ο Λάνθιμος να το αντικρούσει αυτό ΣΤΑ ΙΣΑ. Η δική του ταινία, το «POOR ΤHINGS», είναι αυτή που ξαφνικά επικεντρώνεται στην πρωταγωνίστρια με τον ιδιότυπο ρόλο γυναίκας αλλά και δραματουργίας  κι όλα αυτά βρίσκονται κάτω από μια συγκεκριμένη μπαγκέτα, κι αυτή είναι του Λάνθιμου, κι η πρωταγωνίστρια το παίρνει όλο και το σηκώνει ψηλά. Στην περίπτωση της, όπως και στου Σκορσέζε είναι και σαν σκηνοθετική νίκη του Λάνθιμου, όπως και του Σκορσέζε αντίστοιχα με τη δικιά του, αν νικήσει εκείνη. Ο σκηνοθέτης έχει πάντοτε μερτικό σε επιμέρους νίκες αν πάνω τους έχει στηρίξει τη σκηνοθεσία του. Κι ας το πάρουν οι συντελεστές τους, είναι σαν να το πήρε αυτός!!

Ο Λάνθιμος αυτή τη στιγμή, ακόμα και αν δεν καταλήξει στα χέρια του το αγαλματάκι της Σκηνοθεσίας, έχει υπογράψει μια σοβαρότατη υποθήκη στο σημερινό κινηματογράφο Ότι είναι σκηνοθέτης ηθοποιών, ότι είναι σκηνοθέτης που ΕΠΙΒΛΛΕΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ, σε ρόλους ιδιαίτερους τόσο στη σύλληψη όσο κυρίως στη σκηνοθετική κατεύθυνση εκείνου.

Στην αμέσως προηγούμενη ταινία  είχε βάλει την ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ να παίξει την «Βασίλισσα της Αγγλίας» με στοιχεία κωμικού παράλογου Κι ενώ η Γκλέν Κλόουζ περίμενε για 7η φορά μήπως και της προσγειωθεί το Οσκαρ, αυτό ξεγλύστρισε και πήγε καταπάνω στην Ολίβια Κόλμαν. Μια σύζυγος απέναντι σε βασίλισσα…Πάστα Φλωρα, είτε άμεσα είτε έμμεσα…Πως να τα βγάλεις πέρα;  Εκείνο το Οσκαρ ηθοποιίας ήταν κατα ένα μέρος και Οσκαρ σκηνοθεσίας, ηταν ρόλος στον οποίο θα στηριζόταν καί σκηνοθεσία.

Φέτος, με την Εμμα Στόουν πάει κάτι αναλογο να παιχθεί, να είναι η πρωταγωνίστρια αυτή που θα πάρει την ταινία πάνω της. Και στο ίδιο ακριβώς επίπεδο παλεύει ο Σκορσέζε με τη δική του πρωταγωνίσρια και την ταινία. Περιμένει δηλαδή να δικαιωθεί  η σκηνοθεσία από τη νίκη της πρωταγωνίστριας.

Για τον Λάνθιμο, θα είναι χρονιά καθιέρωσης σκηνοθέτης πρωταγωνιστριών , στην καριέρα του ανοίγει δρομο να τον ζητούν οι μεγαλύτερες να τις σκηνοθετήσει. Αυτό εείναι το σημαντικό που του συνβαινει. Ως αποτελεσμα. Ως απήχηση. Στη μεγαλη κινηματογραφική οικογενεια.

Ο Νόλαν, για την ώρα, μοιαζει σαν να τους χαιρετά από μακριά..

Το τι ακριβώς όμως συμβαίνει εκεί που ψηφίζουν κι όχι στους απέξω, θα είναι το αντικείμενο της παρακολούθησης μας από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Oscar ως την επομένη της απονομής τους. Με τις ενδιάμεσες αναλυσεις όλων των κατηγοριών.

Τροποποιήθηκε Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024 12:03
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo