Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ OSCAR 2024: ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

23 Ιανουαρίου 2024
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 6231 φορές

O ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ με το «POOR THINGS» του , ξεπέρασε όλων των ειδών τους σκοπέλους και το στέλνει υποψήφιο για 11 (ΕΝΤΕΚΑ) OSCAR.

O ίδιος προτείνεται για Oscar Σκηνοθεσίας για δεύτερη φορά, όπως και για δεύτερη φορά προτείνεται ο Ελληνας μάγος του ΜΟΝΤΑΖ, Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΨΑΡΙΔΗΣ. Μιλάμε για συγκομιδή σοβαρού επιπέδου, στις καριέρες και των δυο.

Το «POOR THNGS» αντιμετωπίζει πλέον ως βασικό αντίπαλο, τον  «OPPENHEIMER» του ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ, που προτελινεται σε 13 κατηγορίες   κι είναι τα δυο που θα κονταροκτυπηθούν.

Ο ΜΆΡΤΙΝ ΣΚΟΡΣΕΖΕ, στη 10η προσωπική, σκηνοθετική υποψηφιότητα, κι ως ο οσκαρούχος της παρέας,  στέλνει το «ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ»  να διαγωνιστεί σε δέκα κατηγορίες, και τελικά αυτές οι τρείς ταινίες είναι που ξεχώρισαν εξ αρχής. Ο αριθμός 10 για τον Σκορσέζε ως τωρα δεν έχει αποδειχθεί γούρικος. Τόσο «Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης» όσο κι ο «Ιρλανδός» είχαν προταθεί για δέκα και δεν πήραν κανένα.

Μένει να δούμε:

Όπως ακριβως είχα γράψει όταν ανακονώθηκαν οι Υποψηφιότητες του Σωματείου Σκηνοθετών , δύο από τις θέσεις θα τις απειλούσαν ισάριθμοι εκτός Σωματείου, ξένοι. Κι έτσι κι έγινε. Η ΖΥΣΤΙΝ ΤΡΙΕ του «ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ είναι η μία , ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΓΚΛΕΙΖΕΡ του «ΖΩΝΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ είναι ο άλλος που  « εκτόπισαν την Γκρέτα Γκέργουικ για την «Barbie» αλλά και τον Αλεξάντερ Πέην  για «Τα παιδιά του χειμώνα», από την 5άδα της σκηνοθεσίας.

Η »BARBIE», παίρνει 8, οι δυο είναι για τραγούδια, δεν παίρνει σκηνοθεσία, δεν παίρνει και α γυναικείο, παίρνει όμως για δυο β’. Αυτό έχει να κάνει με την αναγνώριση του Σεναρίου  δια υποψηφιότητας. Σε σεναριο και ρόλους να ξέρουμε ότι υπάρχει πάντα μεταξύ τους συσχετισμός .  Ο Πέιν , το φιλμ του Πέιν -για να είμαστε ακριβείς, πάει ναι μεν στην καλύτερη ταινία, ναι και σε δυο ρόλους, ναι και στο Μοντάζ, φυσικά στο σενάριο αλλά οι Σκηνοθέτες δεν συμπεριλαμβάνονται ως κλάδος στους θαυμαστές της ταινίας.

Η «ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΠΤΩΣΗΣ» της Ζυστίν Τριέ είναι ένας θρίαμβος προσωπικός της καλλιτέχνιδος. Παίρνει ακριβώς τις υποψηφιότητες των 5 βραβείων που κέρδισε στην Ευρωπαϊκη Ακαδημία. Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Γυναικεία Ερμηνεία, Μοντάζ. Η σύζευξη των δυο Ακαδημιών Αμερικανικής κι ΕυρωπαΙκής, είναι θ=θαυμαστή. Η μία εκτιμά την άλλη, η πρώτη θέλει τη δεύτερη, η δεύτερη ανταποκρίνεται στα κελεύσματα κι αλλάζει τις ημερομηνίες της, θα χάσει και μια χρονιά προκειμένου να ενταχθεί στο προ-οσκαρικό γίγνεσθαι.

Η «ΖΩΝΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ» κουβαλά από τα Ευρωπαικά το βραβείο ΗΧΟΥ, το οποίο το συναντά και στην αμερικάνικη ως Υποψηφιότητα, μπαίνει στην Καλύτερη  ταινία, τη σκηνοθεσία, τον Εκ Διασκευής Σενάριο και φυσικά στη Διεθνή Ταινία.

Της «Ζωνης νεδιαφέροντος» της ανοίγει ο δρόμος μια και το «Ανατομία μιας πτώσης» δεν διαγωνίζεται εκεί, διότι δεν το ενεκρινε η πατρίδα του,η Γαλλία

Πάντως από ό,τι φαίνεται, η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας θα τρέχει πάλι να ξηλώνει επιτροπές και να διορίζει καινούργιους αφού, την ταινία που επέλεξαν για εκπροσώπηση και να εκτοπίσει την «Ανατομία μιας πτώσης» που είχε επιπρόσθετο προσόν και τον «Χρυσό Φοίνικα» τω Κανών, την είδαν να μένει εκτός 5άδας. Το «Στη φωτιά» του Τραν Ανγκ Χου με τη Ζυλιέτ Μπυνος δεν τα κατάφερε, την ίδια ωρα που το εκτοπισμένο μπαίνει στα Oscar θριαμβικά και πάει για τα μεγάλα. Κι η σκηνοθέτης του φιλμ παίρνει μια τεραστια προσωπική ρεβανς απέναντι στους συμπατριωτες της

Με βραβείο για το Μακιγιαζ από τα Ευρωπαικά περνά στην 5αδα και το ισπανικό «Η κοινωνία του χιονιού« του Χουάν Αντόνιο Μπαγυονα, όπως περνουν και δυο ακόμα που είχαμε υποψηφια στην Ευρωπαϊκη Ακαδημία, το «Στ γραφείο καθηγητών» της Γερμανίας και το»Io capitano» του Ματέο Γκαρόνε- η ΙΤΑΛΙΑ ξανα στα Oscar. Δεν τα  καταφερε η Δανία με τη «Γη της επαγγελίας», το αδύναμο σενάριο της αφαίρεσε ψήφους.

Tην 5η θέση κατέλαβε ο  «Γιαπωνέζος» Βιμ Βεντερς μια κι η ταινία του «PERFECT DAYS» είχε υποβληθεί για εκπροσώπηση από την Ιαπωνία όπου  εκεί είχε κάνει το φιλμ. Κι έτσι , η Γερμανία θα είναι υποψήφια με Τούρκο, Γερμανό πολίτη βέβαια, κι ο Γερμανός Βεντερς θα εκπροσωπεί την Ιαπωνία…

Κι ο «Maestro» του Μπράντλεϋ Κούπερ, έχει πάει αρκετά καλά, έμεινε βέβαια εκτός σκηνοθεσίας αλλά διεκδικεί σε άλλες μεγάλες κι ακόμα και να μην πάρει θα έχει να λέει το ιστορικό του..

Τωρα, πριν κλείσουμε, την ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ, το εισαγωγικό κομμάτι και πριν αρχίσουμε να περνάμε στις αναλύσεις των κατηγοριών ειδικοτήτων , θέλω να εντοπίσω κάτι ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται και που βαδίζουμε.

Οι ενδείξεις δηλώνουν ως πρώτη υπεροχή τον «Oppenheimer» του Νόλαν Βεβαια, μπορεί να έρθουν ανατροπές από τα Σωματειακά Βραβεία, κυρίως των Σκηνοθετών. Για την ωρα στεκόμαστε στις ενδείξεις. Γιατί το λέω αυτό; Διότι εν πρώτοις δηλώνεται ως επικεφαλής-φαβορί.

Ο δικός μας ο Λάνθιμος σε επίπεδο υψηλής αναγνώρισης θα παίξει το εξ αγχιστείας χαρτί, αυτό που θα παίξει κι ο Σκορσεζε. Ποιο θα είναι αυτό; Λανθιμος με Σκορσέζε θα είναι αντίπαλοι στον Α’ Γυναικείο ρόλο όπου μέσα από εκεί θα εισπραχθεί και σκηνοθετικό credit.

O Σκορσέζε είναι πιο αποδυναμωμένος διότι του λείπει υποψηφιότητα σεναρίου- στο Εκ Διασκευής θα έμπαινε. Αυτό σαφέστατα κι επηρεάζει την πρωταγωνίστρια διότι ρόλος  σημαίνει πολλά από Σενάριο. Ισως ετσι δικαιολογείται κι η απουσία του Ντι Κάπριο, ίσως τα «τσακάλια» διέκριναν  μια θολότητα στο κοίταγμα του χαρακτήρα η οποία ήταν σεναριακής αφετηρίας και τελικά την πλήρωσαν κι οι δυο. Της Γκλαντστοουν ο ρόλος είναι ξεκάθαρος κι απανω της παίζει η επένδυση Σκορσέζε.

Όπως πάνω στην Εμμα Στόουν παίζει η επένδυση Λάνθιμου, μόνο που ο Λάνθιμος κι η ταινία του δείχνουν πιο ενδυναμωμένοι.

Την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, θα έχουμε το πρώτο αφιέρωμα στα παραδοσιακά του PANTIMO.GR

 

 

 

Τροποποιήθηκε Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 03:21
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo