Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2024- AΝΑΛΥΣΗ 1: ΜΑΚΙΓΙΑΖ – ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ

25 Ιανουαρίου 2024
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1650 φορές

Καλή μας αρχή. Ξεκινάμε τα ετήσια αφιερώματα οσκαρικών αναλύσεων ΟΛΩΝ των κατηγοριών ταινιών ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ , που το PANTIMO.GR το έχει μεταβάλει σε Θεσμό.

Φέτος θα ξεκινήσουμε παραδοσιακά με το ΜΑΚΙΓΙΑΖ και τις ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ , ωστόσο θα ήθελα εξαρχής να επισημάνω κάτι: Ότι στις 5άδες φέτος έχουμε πολλές «σταθερές». Ταινίες δηλαδή που θα συναντάμε συχνά, σχεδόν σε κάθε κατηγορία. Κι αυτό επειδή οι τρεις βασικές, το «Oppenheimer», το «Poor things» και το «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» είναι σε πολλαπλές κατηγορίες, 13, 11 και 10 κατηγορίες αντίστοιχα.

Το λέω αυτό επειδή θα υπάρχει μια γενικότερη θεώρηση κι αυτό λέγεται Σκηνοθεσία, που καθορίζει το σύνολο και μέσα από εκεί ξεπετιέται και ο εκάστοτε επίτευγμα και θα έχει ενδιαφέρον, το ποιο είναι εκείνο που συμπληρώνει την κάθε 5άδα, χωρίς να προέρχεται από ταινία πολλαπλών υποψηφιοτήτων. Αν κι από το σημερινό, λείπουν « οι δολοφονοι..», είναι η μείον ένα

Αυτό είναι το φετινό χαρακτηριστικό.

Πάμε λοιπόν

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  1. GOLDA – Κάρεν Χάρτλεϋ Τόμας, Σούζυ Μπάτερσμπυ, Ασρα Κέλλυ - Μπλού

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Πρώτη υποψηφιότητα και για τις 3 καλλιτέχνιδες.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Το μακιγιάζ που δίνει ερμηνευτική κατεύθυνση στην πρωταγωνίστρια. Οι τρεις καλλιτέχνιδες έχουν φτιάξει σχεδόν πλήρες «ομοίωμα» για την Γκόλντα Μέιρ, την Πρωθυπουργό του Ισραήλ στη δύσκολη περίοδο του Πολέμου του 1973, γνωστό κι ως Πόλεμο του Γιουμ Κιπουρ, όταν το Ισραήλ δέχτηκε αιφνιδιαστική επίθεση από Αίγυπτο και Συρία  κι η Πρωθυπουργός βρέθηκε μεταξύ σφύρας και άκμονος διότι υπήρχαν αντιδράσεις και στο εσωτερικό της και σύμμαχοι αρχικά απρόθυμοι. Το μακιγιάζ βοηθά την Ελεν Μίρεν να αποδώσει τις λεπτομέρειες της  Γκόλντα, εκείνες που δεν έχει δώσει το σενάριο κι η ηθοποιός μελετά την ηρωίδα της πάνω στις συνθήκες του μακιγιάζ. Το ότι το μακιγιαζ-κομμώσεις είναι η μόνη υποψηφιότητα που παίρνει η ταινία δηλώνει και την σημαντικότητα του καθαυτού επιτεύγματος , που είναι η οπτική αποτύπωση της Γκόλντα Μέιρ

  1. MAESTRO- Κάζου Χίρο, Κέη Γεωργίου, Λόρι ΜακΚόι-Μπελ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Δις ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ ο ΚΑΖΟΥ ΧΙΡΟ, το 2018 για τη μεταμόρφωση του Γκάρυ Ολντμαν σε Ουίνστον Τσώρτσιλ στο «Η ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΩΡΑ» και το 2020 στη συνολική αποτύπωση μιας σύγχρονης εποχής , των bombshell του Fox Channel  στη «ΒΟΜΒΑ» . Η φετινή είναι η 5η του υποψηφιότητα.

2η υποψηφιότητα για την Κέη Γεωργίου που ήταν και στο «Joker» το 2020 και το είχε χάσει από τον τωρινό συνεργάτης Κάζου Χίρο στη «Βόμβα».

Πρώτη για την Λόρι ΜακΚόι-Μπελ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Το μακιγιάζ που πιάνει το πνεύμα της σκηνοθεσίας. Η σκηνοθεσία υποδεικνύει τον μαέστρο Λέναρντ Μπέρνστάιν, σε αντίθεση με την «Golda» δεν τον αναπαριστά πλήρως . Μεταβάλει τον Μπράντλεϋ Κούπερ σε Μπερνστάιν, όπως τον θέλει ο σκηνοθέτης που είναι και πρωταγωνιστής κι έτσι ακριβώς τον παίζει . Τη σκηνοθεσία του την αντελήφθησαν απολύτως οι μακιγιέρ. Παρόμοια δουλειά έχει γίνει και στο πρόσωπο της πρωταγωνίστριας , της Κάρει Μάλιγκαν, απλώς η ηρωίδα της δεν είναι τόσο γνωστή ως δημόσιο πρόσωπο.

  1. OPPENHEIMER – Λουίζα Είμπελ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Πρώτη υποψηφιότητα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Μακιγιάζ επικών διαστάσεων- με ποια έννοια; Ότι καλείται να μακιγιάρει εποχή, εξέλιξη εποχής. Κι είναι ακριβώς πάνω στην ακριβολογία της σκηνοθεσίας. Η οποία, επίσης κοιτά την υπόδειξη κι όχι την απόλυτη εξωτερική ομοιότητα ηθοποιών και φυσικών προσώπων , στον Αϊνστάιν είναι που περισσότερο μοιάζει να θέλει την υπογράμμιση, επειδή ο σκηνοθέτης τον χρησιμοποιεί σε περάσματα και πρέπει να έχει τη σημασία του. Η δουλειά είναι εξαιρετικά δύσκολη κι ογκώδης διότι τους παρακολουθεί όλους σε εξέλιξη εποχής και με πολύ διακριτικά περάσματα του Χρόνου από πρόσωπα κι από κεφάλια.  Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο μακιγιάζ του «Maestro» και του «Oppenheimer», ως προς τη σκηνοθεσία, είναι ότι στη μεν περίπτωση μαέστρου, το μακιγιάζ συλλαμβάνει το πνεύμα της σκηνοθεσίας και την αποτυπώνει, στη δε περίπτωση πυρηνικού επιστήμονα ακολουθεί επακριβώς τη σκηνοθεσία, καθοδηγείται, γίνεται μέρος της ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ.

  1. POOR THINGS- Νάντια Στέησυ, Μαρκ Κούλιερ, Τζόζεφ Γουέστον

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Δις ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ ο ΜΑΡΚ ΚΟΥΛΙΕΡ, το ήρε το 2012 για την «ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ» όπου μετέτρεψε την Μέρυλ Στρηπ σε Μάργκαρετ Θάτσερ και της καθόρισε και φωνή με εκείνο το μακιγιάζ  και το 2015 για το «GRAND BUDAPEST HOTEL», σε αποθέωση του γκροτέσκο. Η φετινή είναι η 5η του υποψηφιότητα.

2η υποψηφιότητα για τη Νάντια Στέησυ , είχε προταθεί, χωρίς νίκη, στην «Cruella», παρθενική υποψηφιότητα για τον Τζόζεφ Γουέστον

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Το μακιγιάζ της απόλυτης φαντασίας. Ο τρόπος, που μας έχουν αποκαλύψει πολλοί συνεργάτες του, ότι δουλεύει ο Γιώργος Λάνθιμος. Τους  δίνει το σενάριο και μετα τους αφήνει πρωτοβουλίες, να φανταστούν και να δημιουργήσουν. Οι μακιγιέρ -κομμωτές που έχει πάρει για αυτή την ταινία έχουν πολλαπλή προϊστορία, ο Κούλιερ έχει προταθεί και για τον ιταλικό «Πινόκιο» αλλά και για τον «Elvis» κι άμα καθίσουμε και τα βάλουμε σε μια σειρά θα δούμε με τι τρόπο η σκηνοθεσία του Λάνθιμου σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη ταινία εχει εγκολπωθεί και το μακιγιάζ, στη φαντασία που πατάει όμως και στον εξπρεσιονισμό και στο γκροτέσκο, πως παρεμβαίνει στα πρόσωπα, πως εμπνέεται για να κάνει παζλ τη μούρη του αλα Φρανκεστάιν Νταφόου, με τι τρόπο αφήνει αναγνωρίσιμη μεν  την Εμα Στόουν   αλλά της κάνει χτένισμα που να βοηθά τις αλα μαριονέτα κινήσεις της ,πως «ορίζει» τον χαρακτήρα του Ράφαλο, πως περνά από την κρησάρα της φαντασίας όλο μα όλο το cast.

  1. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ (La Sociedad de la nieve) (Society of the snow) – Ανα Λόπεζ Πουιγκσερβερ, Ντάβιντ Μαρτί, Μόντσε Ριμπέ .

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: O NTABINT MAΡΤΙ κι η ΜΟΝΤΣΕ ΡΙΜΠΕ είναι από παλιά συνεργάτες, Καταλανοί,  ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΙ κι οι δύο, στην ίδια ταινία , «Ο ΛΑΒΥΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑ» του 2007. Αυτή είναι η δευτερη υποψηφιότητα τους.

Για την Ανα Λόπεζ Πουιγκσερβερ είναι η πρώτη υποψηφιότητα, αν κι ανήκε σε team ταινίας ισπανικής που είχε υποψηφιότητα για Οσκαρ Μακιγιάζ αλλά ήταν βοηθητική, δεν συμπεριλαμβανόταν στην υποψηφιότητα του «Η θάλασσα μέσα μου»

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Η επιβίωση ως μακιγιάζ. Κανονικοί άνθρωποι, χωρίς τίποτε το ιδιαίτερο πάνω τους, πως διαμορφώνονται οι φυσιογνωμίες σταδιακά καθώς αγωνίζονται να επιζήσουν στη χιονισμένη κορυφή των Άνδεων συνεπεία αεροπορικού δυστυχήματος σε διάστημα αρκετών μηνών. Ένα μακιγιάζ που προέρχεται από Διεθνή Ταινία, η οποία έχει προταθεί και για Διεθνές Oscar ως εκπρόσωπος της ΙΣΠΑΝΙΑΣ,  κι  οι μακιγιέρ -κομμωτές κι όλη η ομάδα , προέρχονται από οσκαρικές ταινίες της πατρίδας τους είτε έγιναν στην Ισπανία είτε στο Μεξικό. Από αυτό καταλαβαίνουμε και την επένδυσης του σκηνοθέτη Χουάν Αντόνιο Μπαγυονά στο μακιγιάζ. Ηδη η ταινία έρχεται με το βραβείο Μακιγιαζ από τα Ευρωπαϊκα Βραβεία όπου εκεί επισημάνθηκε επισήμως το Επίτευγμα.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Δεν ευλογώ γένια, είμαι ταγμένος ΕΡΓΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ. Αν όμως μας ζητήσουν να καταλάβουμε μια σκηνοθεσία από το μακιγιάζ της (και φέτος το μενού είναι κάπως έτσι), τότε χωρίς δευτερη σκέψη αυτή είναι το «Poor things”.  Αν όμως τεθεί διαφορετικά το ερώτημα, σε ποια ταινία το μακιγιάζ συμβάλει στην όλη αντίληψη τότε εκεί θα μπουν στη μέση πυρηνικοί φυσικοί και μαέστροι  κι επιζώντες ,θα ζητησει κι η «Golda» την πιστοτητα που διεκδικεί έναντι όλων των όλων και τότε θα αρχίσει ο ένας να κλέβει ψήφους από τον άλλο.  Η φαντασία, πάντως, είναι με το «Poor Things»

 

 

 

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo