Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2024- ΑΝΑΛΥΣΗ 2 : ΗΧΟΣ

28 Ιανουαρίου 2024
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 3077 φορές

Ο ΗΧΟΣ με τις πάμπολλες επιμέρους «υποδιαιρέσεις» του, αν ρίχνει κανείς μια ματιά κάθε χρόνο στις Σωματειακές υποψηφιότητες, ειδικά εκεί που ανήκει το Ηχητικό Μοντάζ. Το γεγονός ότι είναι ξεχωριστό Σωματείο οι Ηχολήπτες της μείξης με τους άλλους του Ηχητικου Μοντάζ, κάτι πολύ σοβαρό σημαίνει. Το γεγονός επίσης ότι στο Σωματείο των Μοντέρ Ηχου, υπάρχουν «τρελές» ειδικότητες, αν θέλει κάποιος να μορφωθεί στα περί του Ηχου..Μέχρι για τους διαλόγους, ή για τις μουσικές, χώρια τα εφέ του ήχου κι όλων των λοιπών λογιών τα ευρήματα.. Εξού κι ο Ήχος πλέον κατεβαίνει ως κάτι ενιαίο στην Ακαδημία κι από κει πέρα, τα επιμέρους τα αναλαμβάνουν τα Σωματείο.

Ο συγκεκριμένος πρόλογος δεν γράφεται μόνο για τα εισαγωγικά , κατατοπιστικά περί Ηχου, έχει να κάνει και με το φετινό μενού. Όπου στρέφω την προσοχή στο που εστιάζει ηχητικά το κάθε επίτευγμα, έχουμε και τους ήχους των εφέ, έχουμε τους ήχους της ορχήστρας, έχουμε τους ήχους του διαλόγου και θα το δούμε παρακάτω, όπως και τα υπόλοιπα άλλωστε, έχουμε και τον Ηχο που είναι η απόλυτη σκηνοθεσία, όπου το επίτευγμα συνάδει και προέρχεται με μια συγκεκριμένη εντολή της Σκηνοθεσίας.

Πάμε να τα δούμε

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  1. TH CREATOR  (O Δημιουργός) -Ιαν Βόιτ, Ερικ Αανταχλ, Ηθαν Βαν Ντερ Ρυν, Τομ Οζανιτς, Ντην Ζουπανσις.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Δις ΟΣΚΑΡΟΥΧΟΣ ο ΗΘΑΝ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΡΥΝ, αυτός είναι Μοντέρ Ηχου, και τα δυο Oscar του ήταν για Ηχητικό Μοντάζ τότε που υπήρχε ως κατηγορία: Το 2003 για το «Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙΩΝ- ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ» και το 2006 για τον «KING KONG».Κι οι υπόλοιπες υποψηφιότητες του ήταν για το ηχητικό μοντάζ, η φετινή είναι η πρώτη στην οποία διαγωνίζεται ως ηχητικός μοντέρ στον ενιαίο Ηχο κι είναι συνολικά η 7η υποψηφιότητα του.

 4η υποψηφιότητα για τον Σουηδό ηχολήπτη Ερικ Ααντχλ, χωρίς νίκη ως τώρα. 4 υποψηφιότητες έχει κι ο Τομ Οζανιτς, η φετινή είναι διπλή, τον έχουμε και στο «Maestro».Διπλή υποψηφιότητα , για τις ίδιες ταινίες έχει κι ο Ντην Ζουπάνσις, ο οποίος αριθμεί τις 5 συνολικά στην ως τώρα καριέρα του.

Παρθενική για τον Ιαν Βόιτ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: O Ηχος των Οπτικών Εφφε, της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ολη η ταινία κεντράρει πάνω σε αυτό, στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα εφφέ έχουν στηθεί πάνω σε αυτήν και γύρω από αυτήν κι η εντολή για τον Ηχο ήταν να αποδοθεί ακριβώς αυτό, ο ήχος της. Τα πολλά ονόματα που συνυπογράφουν τον ηχο, προέρχονται από όλους τους κλάδους του και σίγουρα η εργασία εκείνων που στάθηκαν στα ηχητικά εφέ και στο ηχητικό μοντάζ ήταν η πρωτεύουσα δύναμη για το σύνολο της Παραγωγής του Ηχου.

  1. MAESTRO – Στίβεν Μόροου,  Ριτσαρντ Κινγκ, Τζέησoν Ρούντερ, Τομ Οζανιτς, Ντην Ζουπάνσις

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Κάτοχος 4 OSCAR είναι ο ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΚΙΝΓΚ. Και τα  4 για Ηχητικό μοντάζ για το «ΜASTER AND CΟMMANDER» το 2004, το «ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ» το 2009, το «INCEPTION» το 2011 και την «ΔΟΥΝΚΕΡΚΗ» το 2018. Η φετινή είναι η 8η υποψηφιότητα του. Ας σημειωθεί ότι περιλαμβάνεται κι η άλλη φετινή του υποψηφιότητα , στο «Oppenheimer»

 4η υποψηφιότητα για τον Στήβεν Μόροου, χωρίς νίκη

2η υποψηφιότητα για τον Τζέησον Ρούντερ..

Για τους Τομ Οζανιτς και Ντην Ζουπάνσις δειτε στο «The creator»

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Εδώ υπάρχουν δύο καίρια ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ στον Ηχο, κι αφορούν σε ειδικότητες του Ηχητικού Μοντάζ, Το ένα έχει να κάνει με τους music editors, στο πως γίνεται η ηχητική δουλειά στην απόδοση της Μουσικής  , και σε αυτή την ταινία είναι πρωταρχικής σημασίας διότι αφορά στην ιστορία  ενός μαέστρου συμφωνικής ορχήστρας.  Το άλλο ηχητικό επίτευγμα είναι στο διάλογο, στο πως επιτυγχάνεται η καθαρότητα του ήχου στον διάλογο , στις συνομιλίες, στην υπογράμμιση και την καθαρότητα της άρθρωσης, κι εδώ συμβάλλει τα μέγιστα η μείξη του Ηχου στο πως παντρεύει αλλά και ταυτοχρόνως πως απομονώνει .Είτε την ορχήστρα με την καθαρότητα των οργάνων της είτε το διάλογο. .. Οι άνθρωποι της , έχουν μελετήσει, προφανώς και ήταν αίτημα του σκηνοθέτη, ή μπορεί και των ίδιων των ηχοληπτών προς τον σκηνοθέτη  ό οποίος και το υιοθέτησε κι η μελέτη είναι τα μιούζικαλ των δεκαετιών 40 και 50 με τις μεγάλες ορχήστρες και τα υψηλά τους επιτεύγματα που κατέληγαν στο συγκεκριμένο Oscar ή στην υποψηφιότητα του.

  1. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ- ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ (Mission Impossible :Dead Reckoning Part One)- Κρις Μούνρο, Τζέημς Μέηδερ, Κρίς Μπάρντον, Μαρκ Τέυλορ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Κάτοχος 2 OSCAR ο ΚΡΙΣ ΜΟΥΝΡΟ, το 2002 για το «ΜΑΥΡΟ ΓΕΡΑΚΙ Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ» και το 2014 για το «GRAVITY». Η φετινή είναι η 5η του υποψηφιότητα. Ο ΤΖΕΗΜΣ ΜΕΗΔΕΡ έρχεται με OSCAR από την περσινή συνεργασία του με τον Τομ Κρουζ, το «TOP GUN: MAVERICK»- η φετινή είναι η 3η υποψηφιότητα. Από την ίδια συνεργασία με τον Τομ Κρουζ που χάρισε OSCAR στον ΗΧΟ, έρχεται κι ο άλλος οσκαρουχος της παρέας, ο ΚΡΙΣ ΜΠΑΡΝΤΟΝ, η φετεινή είναι η 3η υποψηφιότητα.

Με δύο OSCAR έρχεται κι ο ΜΑΡΚ ΤΕΫΛΟΡ, επίσης για το περσινό «TOP GUN : MAVERICK»κι ένα πρωτύτερο, το 2020 για το «1917». Αυτή είναι η 6η υποψηφιότητα

Με απλά λόγια, ΚΑΙ ΟΙ 4 Ηχολήπτες του Τομ Κρουζ είναι Ολοι τους Οσκαρουχο. Σπάνια συναντιέται κάτι τέτοιο στις ομαδικές υποψηφιότητες

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Κι εδώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουμε τον ηχο των οπτικών εφέ, όμως υπάρχει μια διαφοροποίηση από τον «creator». Ότι στο «Mission Impossible» ο Ηχος είναι περιπέτειας δράσης  κι ας επιτυγχάνεται αυτή δια των εφέ. Δεν παύει όμως να έχει ως αντικείμενο τη δράση, με αποθέωση τη σεκάνς του τραίνου, του Οριάν Εξπρές , στο τελευταίο κομμάτι της ταινίας όπου εκεί καταλαβαίνουμε την κατεύθυνση πάνω στην οποία δούλεψαν οι Ηχολήπτες.  Στη σκηνή αυτή, όπως και στο κυνηγητό στη Ρώμη, ο ήχος κάνει θαύματα , πάνω στη λογική της περιπέτειας. Κι έχει σημασία αυτό. Δεν είναι ήχος ρομπότ κι αντικειμένων μιας ταινίας φαντασίας που στηρίζεται στα οπτικά εφέ. Συνεπώς , δηλώνει πως η όλη δουλειά έχει στηριχτεί πολύ πάνω του, ήχος περιπέτειας στην οποία θα βασιστούν και τα οπτικά εφέ.  

  1. OPPENHEIMER – Γουίλυ Μπάρτον, Ρίτσαρντ Κινγκ, Γκάρι Ριτσο, Κέβιν Ο’ Κόνελ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: 4 Οscar ο ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΚΙΝΓΚ, διαβάστε πιο πάνω στο «Maestro», κατεβαίνει με διπλή υποψηφιότητα.

 2 0SCAR για τον ΓΟΥΙΛΥ ΜΠΑΡΤΟΝ, στο «BIRD» του Κλιντ Ηστγουντ το 1989 και στο «DREAMGIRLS» το 2007- η φετινή είναι η 8η υποψηφιότητα του.

2 OSCAR και για τον ΓΚΑΡΙ ΡΙΤΣΟ, το 2011 για το «ΙNCEPTION» και το 2018 για τη «ΔΟΥΝΚΕΡΚΗ». Αυτή είναι η 6η του υποψηφιότητα.

Ο ΚΕΒΙΝ Ο’ ΚΟΝΕΛ είναι ο ταλαίπωρος ηχολήπτης που κατάφερε να πάρει το OSCAR με την 21η υποψηφιότητα του, το 2017 για το «ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ» του Μελ Γκίμπσον, που θα πρέπει να του ανάβει λαμπάδα. Από τη νίκη του και μετά δεν ξαναπροτάθηκε ίσαμε φέτος που παίρνει την 22η υποψηφιότητα αλλά ως οσκαρουχος πιά

Τελικά, δεν είναι μόνο ο Τομ Κρουζ που και οι 4 ηχολήπτες του είναι οσκαρούχοι, είναι κι ο Κριστοφερ Νόλαν στο ίδιο club

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. Και στην περίπτωση του Νολαν, όπως άλλωστε και στου Τομ Κρουζ, που έχουν επιλεγεί  οσκαρούχοι στο ακέραιο, φαίνεται η σημασία στον Ηχο. Στην ταινία του Νόλαν, έχουμε ένα ήχο που θα συνοδεύει την ταινία διαρκώς, διότι είναι η προετοιμασία αλλά κι η απειλή της Βόμβας ,πότε στιγμιαία εκκωφαντικός, πότε υπόγειος, ακόμα όμως κι όταν γίνεται εκκωφαντικός, έρχεται απαλός, δεν τρομάζει, η σκηνοθετική γραμμή της ταινίας είναι διαφορετική κι εδώ ο Ηχος είναι σε συνάρτηση με τη διεύθυνση φωτογραφίας η οποία με τους φωτισμούς της υποκαθιστά τα οπτικά εφέ. Ο Ηχος που θα υπονοήσει ότι διαπράχτηκε έγκλημα στη Χιροσίμα στις σκηνές με, και γύρω από, τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας..

  1. ΖΩΝΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (Zone of interest)- Ταρν Γουίλερς, Τζόνι Μπερν

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ OSCAR: Πρώτη υποψηφιότητα και για τους δύο. Σημειώστε ότι ο Τζονι Μπερν είναι ο ηχολήπτης και του «Poor things» αλλά για εκείνο δεν προτάθηκε

ΤΑΥΤΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Εδώ έχουμε την πιο παράξενη περίπτωση της έννοιας Ήχος. Καταρχάς, δεν έχει σχέση με την έννοια την πολυχρησιμοποιημένη. Κατά δεύτερον λόγο δηλώνει την παρέμβαση αλλά και καθοδήγηση τους σκηνοθέτη στον Ήχο, της εξήγησης του πως θα χρησιμοποιήσει τον Ήχο στην Ταινία. Κι ο Ήχος εδώ είναι Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ. Είναι ένας ήχος που έρχεται από μακριά, σαν απόηχος περίπου, έρχεται σε ένα ήρεμο, γαλήνιο περιβάλλον που ζει μέσα στη φύση, στην ηρεμία της εξοχής, μια πολύ καθώς πρέπει οικογένεια. Κι ο ήχος έρχεται από τη διπλανή περιοχή, όχι για να διαταράξει τη γαλήνη των μελών αλλά ως γεγονός που συμβαίνει  κάπου μακριά και το υποκειμενικό, όπως λέμε στο σινεμά, των ανθρώπων της οικογένειας, ίσια ίσα που τον ακούει  και δεν του δίνει σημασία. Ο ήχος αυτός ο ξεθυμασμένος είναι ο ήχος από το στρατόπεδο του Αουσβιτς, αυτό είναι το ακριβώς διπλανό μέρος, κι η γαλήνια οικογένεια είναι του αρχιεγκληματία των Ναζί Ρούντολφ Χες, που διέταξε τους μαζικούς αφανισμούς του Αουσβιτς. Ο σκηνοθέτης αυτό όλο το σκεπτικό της ταινίας και της σκηνοθεσίας επιλέγει να το περάσει μέσα από τον τρόπο χρήσης του ήχου.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Το Oscar στο «Ζώνη Ενδιαφέροντος» που είναι ό,τι πιο ιδιαίτερο στην κατηγορία του Ήχου, αν δοθεί, θα είναι άραγε ένα Oscar Hχου ή ένα Oscar Σκηνοθεσίας. Αν δοθεί στον ήχο, σίγουρα παίρνει μερτικό κι η σκηνοθεσία που επίσης είναι υποψήφια.  Λογικά, λοιπόν, οι Σκηνοθέτες θα είναι με αυτή την ταινία. Θα είναι όμως; ‘Η μήπως η δουλειά που θα ήθελαν στον ήχο σε δικές τους ταινίες να είναι σαν κι αυτή του «Oppenheimer» ; Ετσι όπως συνοδεύει και χαρακτηρίζει όλη την ταινία. Για Ηθοποιούς δεν το συζητάω πως ο ήχος του «Maestro» είναι ακριβώς ο ιδεώδης. Ετσι όπως ακούγονται οι φωνές , η ευκρίνεια, ούτε λόγος. Όχι όμως μόνο για ηθοποιούς αλλά και για μουσικούς και μακιγιέρ και μην πω και για Ηχολήπτες  στο πως θα έχουν γουστάρει την ηχητική απόδοση κυρίως της μεγάλης ορχήστρας.. Φέτος επειδή, λόγω πολλαπλών υποψηφιοτήτων, συναντάμε κάποιες ίδιες ταινίες στις 5άδες, θα παίξει ρόλο κι η συνολική έγκριση προς την ταινία της εκάστοτε κατηγορίας.  Με τον ίδιο τρόπο, όμως, θα γίνονται κι οι διαρροές σε ταινίες που έχουν μία ή δυο υποψηφιότητες αλλά στον τομέα που τις πήραν μπορεί να έχουν και την απόλυτη πλειοψηφία Το «Mission Impossible» είναι μια τέτοια περίπτωση  κι έχει προσόντα να ενισχυθεί από παντού.

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo