Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR- ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΒΡΑΒΕΙΟ CASTING. ΑΠΟ ΤΟ 2026

09 Φεβρουαρίου 2024
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1608 φορές

Χρόνια το πάλευαν οι casting directors, οι υπεύθυνοι διανομής: Να αντιπροσωπευθούν με ΒΡΑΒΕΙΟ.

Γίνονταν μέλη της Ακαδημίας, ψήφιζαν στις υποψηφιότητες μόνο για τις καλύτερες ταινίες αφού ο δικός τους κλάδος δεν εκπροσωπείτο, ψήφιζαν και στα βραβεία, εκεί για όλες τις κατηγορίες όπως κάνουν όλα τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου με δικαίωμα ψήφου. Για δικό τους Oscar όμως, δεν γινόταν λόγος, ή μάλλον όταν γινόταν λόγος συναντούσε προσκόμματα. Κυρίως από τους Σκηνοθέτες. Και σε αυτό το ζήτημα έμπαινε πάντα ένα θέμα, το οποίο στα 21 χρόνια που θήτευσα εκεί, το είδα και το άκουσα να συζητιέται ξανά και ξανά και να υπάρχουν αντεγκλήσεις σοβαρού προβληματισμού. Η επικρατούσα άποψη ήταν πως η διανομή, το cast, είναι υπόθεση Σκηνοθεσίας, ότι ο Υπεύθυνος Διανομής, ο casting director εισηγείται, αλλά ο σκηνοθέτης κάνει την επιλογή άρα τον υπογράφει. Οι Σκηνοθέτες δίνουν μεγάλο βάρος στη διανομή, πολλοί , όπως ο Δαλιανίδης στην Ελλάδα που το είχε ως δόγμα και ιδεολογία «η διανομή είναι η μισή σκηνοθεσία».

Κάπως έτσι, έχουν καταργηθεί δυο Oscar του παρελθόντος, το ένα άπνω στην ίδια λογική, το άλλο εντελώς.. άδικα. Το πρώτο, της ίδια λογικής  ήταν το Oscar  Βοηθών Σκηνοθετών, των assistant directors, το οποίο δινόταν κυρίως σε ταινίες με σκηνές ομαδικής δράσης, μαχών κλπ, που είναι γνωστό ότι αυτές τις σκηνές τις διηύθυναν οι βοηθοί, οι assistant directors. Οι Σκηνοθέτες με τις πιέσεις τους βρήκαν τρόπο και το κατάργησαν. Το έτερο βραβείο που καταργήθηκε με τον ίδιο τρόπο ήταν της ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ. Κι αφορούσε στους σκηνοθέτες των μιούζικαλ που θεωρούσαν τη χορογραφία μέρος της Σκηνοθεσίας. Αυτό καταργήθηκε γρήγορα παρόλο ότι πήρε στο λαιμό του και χορογραφίες για μη μιούζικαλ. Όπως υπάρχει Οscar Τραγουδιού να υπάρχει και Oscar Χορογραφίας. Ο Ρομπερτ Γουάιζ , ως πανέξυπνος σκηνοθέτης και με μυαλό παραγωγού, στον χορογράφο Τζέρομ Ρόμπινς για το «West Side Story» είχε την εντιμότητα να του δώσει credit συν-σκηνοθέτη. Ώστε να του στήσει τη χορογραφία και εκείνος πάνω της να κάνει τη σκηνοθεσία. Ο ρόλος του Τζωρτζ Τσακίρης , που κατέληξε με Oscar ως ιδιαίτερος και σπάνιος χορευτικός ρόλος , ήταν υπόθεση του χορογράφου και πως διαμόρφωσε τον χορευτή σε ρόλο . Κάτι που στο remake του Σπήλμπεργκ , χάθηκε. Η σπάνια φορά που χορογράφος πήρε Oscar , μετά την κατάργηση του βραβείου, ήταν η Βρετανή ΟΝΑ ΓΟΥΑΪΤ, που πήρε Oscar Χορογραφίας για το μιούζικαλ «ΟΛΙΒΕΡ» ως special Oscar- πάντως καταμετρήθηκε κανονικά στα Oscar της ταινίας.

Οι casting directors , όμως, για να επανέλθουμε στο θέμα μας, επέμεναν, το δήλωναν , με βάση την αναγνώριση τους ως μέλη από την Ακαδημία, η πρώτη που το έσπασε το φράγμα ήταν η Βρετανική και τους έδωσε πάτημα στην διεκδίκηση, από το 2013 οι πιέσεις έγιναν πιο οργανωμένα και τελικά Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΝΙΚΑ, οι φίλοι μου οι casting directors στο Λος Αντζελες πανηγυρίζουν που από το 2026 θα έχουν το δικό τους βραβείο.

Οι ταινίες του 2025 θ ξεκινήσουν το χορό και θα έχουν δικαίωμα υποψηφιότητας για τη νέα κατηγορία στα Oscar του 2026.

Καθοριστική χρονιά το 2026 σε αλλαγές, και νεκρή ζωνη το 2025, συνδέω άμεσα την καινοτομία της Ακαδημίας της αμερικάνικης με την απόφαση της Ευρωπαϊκής να αλλάξει τα καταστατικά της και τις ημερομηνίες της κι από το 2026 να αποτελεί κι αυτή τμήμα του προ-οσκαρικού γίγνεσθαι, θυσιάζοντας το 2025 ως μη χρονιά, μη βραβείων…. Κι επειδή ο δυο Ακαδημίες είναι σε ανοιχτή συνεννόηση, δεν αποκλείεται κάποια ώρα να δούμε και στην ημέτερη Ευρωπαϊκή την κατηγορία casting director να εκπροσωπείται με βραβείο.

Τωρα, αναμένονται κι άλλες κρούσεις μια και το Oscar εχει δίνει διεθνής ρυθμιστής, όλο και περισσότεροι θέλουν κάτι από την προικα του. Ένα πρώτο επόμενο είναι αν θα διαχωριστούν σε ξεχωριστά βραβεία το ΜΑΚΙΓΙΑΖ κι οι ΚΟΜΜΩΣΕΙ. Όπως γίνεται στην Ιταλία.

Το δεύτερο και λίαν σημαντικό, για τους fan είναι μια άλλη κατηγορία που έχει συζητηθεί από παλιά, οι άνθρωποι της γίνονται μέλη στην Ακαδημία αλλά κάπου εκεί σταματά διότι ενπάση περιπτώσει τι θα κάνουν κι αυτοί οι έρημοι οι σκηνοθέτες Είναι το βραβείο τίτλων. Υπάρχουν ταινίες που το κομμάτι των τίτλων τους είναι για ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ. Αν πιάσουμε του Χίτσκοκ τα περισσότερα αλλά και «Τα καλύτερα μας χρόνια» (The way we were) του Σύντνεϋ Πόλλακ που οι τίτλοι συνοδεία του οσκαρικού τραγουδιού δίνουν όλη την προϊστορία.. Κι άπειρα άλλα.

Επίσης, υπάρχει συζήτηση με εκείνους που κάνουν τις ΑΦΙΣΕΣ των ταινιών οι οποίοι εργάζονται στο p.r department ,κι είναι μέρος του προωθητικού σχεδίου των ταινιών που γίνονται κι αυτοί μέλη.

Και βέβαια υπάρχουν και δυο κατηγορίες στις οποίες θα μπουν οι ηθοποιοί δυναμικά. Στη ένα με ζήλο και θέρμη , κι αυτό είναι οι ΦΩΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΣ , κυρίως για κινούμενα σχέδια, και το άλλο είναι οι ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ.. Οι τελευταίοι, πάντως, έχουν περάσει στο Σωματείο Ηθοποιών, ως ειδική κατηγορία μελών κι εκπροσωπούνται με βραβεία στα συντεχνιακά του Σωματείου τους, στα SAG awards.

Ολοι το Oscar θέλουν…

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo