Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

“DALLAS BUYERS CLUB” ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ …..

16 Φεβρουαρίου 2024
Κατηγορία Κριτικές
Διαβάστηκε 909 φορές

Όπως για το «MONUMENTS ΜΕΝ» και το «WINTERS TALE»

1. DALLAS BUYERS CLUB.Θεωρήθηκε "εκπληξη" της χρονιάς, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε προσμονή. Κι ήταν πολύ έξυπνος ο τρόπος διαχείρισης από τους p.r. της ταινίας, όπου η "στρατηγική" στηρίχτηκε στο ότι "δεν γράφουμε τίποτα, δεν λέμε τίποτα όσο η ταινία ετοιμάζεται, δεν προιδεάζουμε κανένα, την αφήνουμε να βγει απρόσμενα και τότε θα κάνει μεγαλύτερη αίσθηση"

Και να τα αποτελέσματα.

Αλλοι δεν περίμεναν τέτοια ερμηνεία από τον Μάθιου ΜακΚόνοχι, που τον είχαν ταυτίσει με τους άσαρκους ρόλους που έπαιζε και που τον έκαναν γνωστό χωρίς να του έχουν εξασφαλίσει και την εκτίμηση για την υποκριτική του, άλλοι που παρακολουθούν πιό στενά τα κινηματογραφικά δρώμενα κι είχαν δεί κάποιες τελευταίους κινήσεις ξαφνιάστηκαν ευχάριστα μεν για την εξέλιξη πάντως κι αυτοί ξαφνιάστηκαν, άλλοι , και ίσως να είναι πολλοί, έμειναν άφωνοι με τον Τζάρεντ Λέτο, ακριβώς επειδή δεν είχαν προκυκλοφορήσει ευρέως φωτογραφίες που να τον δείχνουν με το γυναίκείο look, ή με επεξηγηματικά δημοσιεύματα πως θα παίξει ρόλο "τραβεστι"

Ολα αυτά λοιπόν ξάφνιασαν ευχάριστα κι έδειξαν ότι οι p.r. έκαναν πολύ σωστή δουλειά, όμως σας διαβεβαιώ πως τίποτε από αυτά δεν θα είχε αποδώσει αν δεν υπήρχε έργο.

Κι αυτό που έχει ενδιαφέρον τελικά είναι το ίδιο το έργο, αυτό είναι που επιτρέπει στους ηθοποιούς να αναδειχτούν μα κι αυτοί τα δίνουν όλα ώστε να το αναδείξουν και να καταλήξει σε έργο ηθοποιίας.

Κι εδώ υπάρχει θέμα, που χάρη στην σεναριακή επεξεργασία

καταλήγει σε έργο.

Το Aids που δεν έχει πάψει να απειλεί, οι προκαταλήψεις που εξακολουθούν στις μέρες μας να δίνουν το παρόν και να εκφράζουν ανοιχτά την ομοφοβία (το είδαμε και στην Ελλάδα αυτές τις μέρες με αναρτήσεις υπαινιγμών για υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες) κι η επιλογή του κεντρικού ήρωα ο οποίος είναι ομοφοβικός ετεροφυλόφιλος που προσβάλλεται από τον ιό τον οποίο είχε ταυτίσει με αυτούς που σιχαίνεται.Ως εδώ , θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι γνώριμο το έδαφος, έχουμε δει κι άλλα παρόμοια. Ομως ο κεντρικός ήρωας δεν έχει να κάνει μόνο με την αναγκαστική συνύπαρξη με αυτούς που μισεί και με την απόρριψη εκείνων με τους οποίους ως τα χτές μισούσαν παρέα, μα έχει να κάνει και με μιά πολύ ενδιαφέρουσα προέκταση: Τον αγώνα που θα ξεκινήσει, αυτός ο αντιπαθητικός άνθρωπος, το πιό ενδιαφέρον αντιπαθητικό θύμα που έχουμε δει στην πρόσφατη σεναριογραφία αλλά και δραματουργία γενικότερα) κατά του ιατρικού κατεστημένου, της διακίνησης φαρμάκων, θα γίνει λαθρέμπορας και διακινητής....Τόσες συγκρούσεις με τον εαυτό του, με τις καταστάσεις , με το περιβάλλον, πως να μην βγεί ρόλαρος και πως να μην τα δώσει όλα ο Μάθιου μακΚόνοχι, πότε του είχε ξαναδοθεί τέτοια ευκαιρία; Και δεν μιλώ για τα κιλά που έχασε, ούτε για το υποψήφιο για Οσκαρ μακιγιάζ που του τόνισε την Απίσχνανση αλλά για αυτό που κατάφερε, να κυκλοφορεί στην ταινία με βήμα σερνάμενο αρρώστου και συγχρόνως με περήφανο περπάτημα αγωνιστή, τσαμπουκαδόρου. Με μία σκηνή ξεσπάσματος, όλη κι όλη, που είναι κι αυτή τόσο λιτά ερμηνευμένη, τόσο εσωτερική.

Ο Τζάρεντ Λέτο, στο δικό του ρόλο, φτιάχνει την τέλεια μεταμόρφωση, απορείς με το πως μπόρεσε να δώσει στο σώμα τέτοιες οδηγίες ώστε να κινείται σαν να ήταν γυναικείο, προσωπικά πιστεύω ότι η "τριβή" του στη ροκ μουσική τα τελευταία χρόνια, τον βοήθησε να λευτερώσει τα κινητικά του μέσα αλλά δεν μένει εδώ, διότι υπάρχει κι η σκηνή με τον πατέρα, όπου είναι ντυμένος "αντρικά" κι εκεί βλέπουμε λευτέρωμα και των εκφραστικών μέσων.

Ο Καναδός σκηνοθέτης Ζαν Μαρκ Βαλέ επέλεξε να στηριχτεί στους ηθοποιούς και μέσω αυτών να λειτουργήσει η ιστορία. Υπάρχει κι ένα μοντάζ από εκείνα που έχω ξαναπεί και που χωρίς αυτά δεν υπάρχουν ταινίες.

Είναι από τις ταινίες που την δεύτερη φορά μου άρεσαν περισσότερο (ενώ, δυστυχώς, ο "Οδηγός διαπλοκής", που με είχε σχεδόν ενθουσιάσει στην πρώτη επαφή, κατά τη δεύτερη μου φάνηκε πιό υποτονικός)

ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ

ΜΙΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (Winters tale). Είναι καλύτερο από το "μνημείων άνδρες". Εχει ωραίο γράψιμο, υποστηρίζεται το στοιχείο του ρομαντικού παραμυθιού από τον Ακίβα Γκόλντσμαν, σεναριογράφο (από τους καλύτερους διασκευαστές που διαθέτει το σημερινό Χόλυγουντ) και δεν έχει σχέση με τις διάφορες βλακείες που γυρίζουν για τον "Αγιο Βαλεντίνο". Ατό, διαφημίστηκε ως κάτι τέτοιο αλλά ήταν λάθος και μπορεί να του κάνει και ζημιά. Πιό πολύ τείνει προς"μεγάλες προσδοκίες" παρά προς "αγιο-βαλεντινιάτικα". Μια χαρά είναι ο Κόλιν Φάρελ, τι να πεις για το εκτόπισμα του Ράσελ Κρόου, η Τζένιφερ Κόνελι, η βετεράνα Εύα Μαρί Σαιντ, μα κυρίως η διαχείριση της σύμβασης περι ρομαντικού παραμυθιού. Ταινία δίωρης ψυχαγωγίας. Δεν είναι για κάτι παραπάνω

ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΔΡΕΣ (The monuments men). Ο Τζορτζ Κλούνει ήθελε ίσως να κάνει μιά ταινία σαν "Το τραίνο" του Τζον Φρακεχνάιμερ (οι νεώτεροι που δεν το έχετε δεί, ψαξτε το να το βρειτε) με ύφος αλα "Ηρωες με βρώμικα χέρια" (να έχουμε και θέμα, να το κάνουμε και λίγο σατιρικό, να σκηνοθετήσουμε και μιά ταινία στις παραδόσεις του κλασικού Χόλυγουντ και του πολεμικού είδους) αλλά του προέκυψε η πιό αδύναμη από όσες ταινίες σκηνοθέτησε ως τώρα. Διότι έχει μεν θέμα (τη διάσωση των έργων Τέχνης από την αρπάγη των Γερμανών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) αλλά δεν διαθέτει κανενός τύπου επεξεργασία. Θέμα χωρίς story υποχρεώνει να καταφεύγεις σε "δηλώσεις", είτε εντός ταινίας (κάθε τόσο διακόπτεται το έργο για να ονοματιστεί το ζήτημα "αξίζει περισσότερο η διάσωση των έργων ή των ανθρωπίνων ζωών;- μας το λέει μιά, μας το λέει δυό, μας το λέει τρεις αλλά δεν το μετατρέπει σε δράση κι απορώ πως την πάτησε ένας άνθρωπος που ξέρει) είτε εκτός (βλ. δηλώσεις στο junket στο Βερολίνο). Τυχερός, όμως, συνδέθηκε με τα Γλυπτά του Παρθενώνα χάρη σε μιά ερώτηση που του ήρθε ουρανοκατέβατη, οπότε αφήνουμε την ταινία για την οποία δεν αξίζει ο κόπος (όλοι σχεδόν οι ηθοποιοί είναι αναξιοποίητοι ενώ ρόλοι μπαίνουν, ρόλοι βγαίνουν, ωστόσο υπάρχει το σκηνογραφικό μέρος κι η ανάλογη φωτογραφία που υποδηλώνουν καλό κινηματογράφο αλλά μόνο αυτά τα δύο) και τελικώς , ο Κλουνει κοιτά να επωφεληθεί από τον Παρθενώνα κι εμείς να επωφεληθούμε από αυτόν.....

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo