Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

«BARBIE» ΚΑΙ «POOR THINGS» ΟΙ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ, «CREATOR» ΟΙ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΦΕ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗ ΑΠΡΙΛΗ ΟΙ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΙ….

22 Φεβρουαρίου 2024
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1033 φορές

Ημέρα τριών Σωματείων η σημερινή, δυο βραβεύουν , ένα προτείνει για μεταχρονισμένα.

Βράβευσαν οι ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ κι οι των ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΦΕ, όπως αναφέρω και στον τίτλο, οι ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΙ μόλις που ανακοίνωσαν υποψηφιότητες.

Με τη σειρά λοιπόν

1)     ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Οι Ενδυματολόγοι στο Σωματείο τους τα είχαν σε διαφορετική κατηγορία, σε αντίθεση με τους art directors, όχι όμως και με τους set decorators που ταυτίστηκαν με τους Ενδυματολόγους, κι έτσι, βραβεύτηκαν ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ αντίπαλα .

Η  «BARBIE», στην κατηγορία Κοστουμιών ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (ενδυματολόγος η βραβευμένη με δυο Oscar TZAKΛΙΝ ΝΤΟΥΡΑΝ), Το «POOR THINGS» στα Κοστούμια Εποχής (ενδυματολόγος η ΧΟΛΥ ΓΟΥΟΝΤΙΝΓΚΤΟΝ). Αυτό δείχνει ότι η μονομαχία της «Barbie» με το φιλμ του Λάνθιμου, στα βραβεία των κατηγοριών ΟΨΗΣ είναι ενεργή.. Τα κοστούμια είναι πιο επίφοβα από ό,τι τα σκηνικά

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην τρίτη κατηγορία, που είναι τα ΣΥΓΧΡΟΝΑ,  βραβεύεται σταθερά το «SALTBURN». Και στα δύο σκηνογραφικά, τόσο δηλαδή από τους Art Directors όσο κι από τους set decorators, καθώς και στους Μακιγιέρ-Κομμωτές και τώρα στους Ενδυματολόγους. Κι όμως, από καμία ένωση , δεν μπόρεσε να πάρει εντός Ακαδημίας αναγνώριση και να μπει στην επίσημη 5άδα. Όχι τίποτε άλλο μα επειδή βραβεύεται σταθερά. Βέβαια, άλλο οι τρεις 5άδες των Σωματείων κι άλλο η μία που θα σχηματιστεί ως ενιαία και θα αφήσει απέξω δέκα τίτλους.

2)     ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΦΕ

Είναι ενδιαφέρον ότι στο Σωματείο των ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΦΕ κυριάρχησε «Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ» (The creator), ο οποίος τιμήθηκε σε διάφορες κατηγορίες (σε αυτό το σωματείο χάνει κανείς το μυαλό του  με τις εξειδικεύσεις) και βεβαίως ήρε και το βραβείο των καλύτερων οπτικών εφφε της χρονιάς επί του συνόλου.

Κάτι πήρε , σε μια ειδική κατηγορία και το αντίπαλο του στα Oscar «ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ 3»

Κι από τα άλλα σημειώνουμε το «SPIDER-MAN:ACROSS THW SPIDER VERSE» που βραβεύτηκε για οπτικά εφφέ ταινίας κινουμένου σχεδίου ενώ υπάρχει και μια κατηγορία «supporting» οπτικών εφφέ και δόθηκε στο «NYAD» που δεν έχει υποψηφιότητα για Oscar στην κατηγορία των οπτικών εφφέ- μόνο στις δυο ερμηνεύτριες παίζει.

Το ενδιαφέρον με την ταινία «THE CREATOR είναι πως βραβεύεται από τον Ομιλο των Οπτικών Εφφε, της οποίας το αναγνωρισμένο προσόν είναι η ψευδαίσθηση δημιουργίας οπτικών εφφέ διότι πρόκειται για έργο χαμηλού κόστους χωρίς ανάλογες τέτοιες δυνατότητες. Ολο πιστώνεται στο επιτελείο του σκηνοθέτη Γκάρεθ Εντουαρντς, και στον ίδιο για τη φαντασία του αλλά και την τεχνική κατάρτιση του προφανώς, να κάνουν να μοιάζουν με οπτικά εφφέ, τα μη οπτικά εφφέ και συγχρόνως να καινοτομούν στο ότι είναι εφφέ της τεχνητής νοημοσύνης γύρω από την οποία παίζει όλη η ταινία.

3). ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ

Φέτος οι Σεναριογράφοι αποκολλήθηκαν από τις προ_οσκαρικές συνθήκες, μόλις σήμερα ανακοινώνουν υποψηφιότητες και για ημερομηνία απονομής έχουν επιλέξει την 14η Απριλίου 2024. Ένα μήνα και τέσσερις μέρες μετά την απονομή των Oscar.

Σαφώς κι αποδυναμώνεται με όλο αυτό, όπως επίσης και το γεγονός ότι είναι το Σωματείο που για να προταθείς πρέπει να είσαι μέλος του. Έτσι λοιπόν απουσιάζει το «Poor things» από τις επιλογές τους, όπως και το γαλλικό «ανατομία μιας πτώσης» (αναφέρομαι σε σενάρια που έχουν προταθεί για το Oscar και διεκδικούν και τον τίτλο του φαβορί, κυρίως το γαλλικό)

Ακολουθεί η λίστα με τις υποψηφιότητες



 

ORIGINAL SCREENPLAY

Air, Written by Alex Convery; Amazon MGM Studios

Barbie, Written by Greta Gerwig & Noah Baumbach; Warner Bros. Pictures

The Holdovers, Written by David Hemingson; Focus Features

May December, Screenplay by Samy Burch, Story by Samy Burch & Alex Mechanik; Netflix

Past Lives, Written by Celine Song; A24

ADAPTED SCREENPLAY

American Fiction, Screenplay by Cord Jefferson, Based Upon the Novel Erasure by Percival Everett; Amazon MGM Studios

Are You There God? It’s Me, Margaret., Screenplay by Kelly Fremon Craig, Based on the Book by Judy Blume; Lionsgate

Killers of the Flower Moon, Screenplay by Eric Roth and Martin Scorsese, Based on the Book by David Grann; Apple Original Films

Nyad, Screenplay by Julia Cox, Based on the Book Find a Way by Diana Nyad; Netflix

Oppenheimer, Screenplay by Christopher Nolan, Based on the Book American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer by Kai Bird and Martin J. Sherwin; Universal Pictures

DOCUMENTARY SCREENPLAY

Bella!, Written by Jeff L. Lieberman; Re-Emerging Films

It Ain’t Over, Written by Sean Mullin; Sony Pictures Classics

The Pigeon Tunnel, Written by Errol Morris; Apple Original Films

Stamped from the Beginning, Written by David Teague, Based on the book Stamped From the Beginning by Dr. Ibram X. Kendi; Netflix

What the Hell Happened to Blood, Sweat & Tears?, Written by John Scheinfeld; Abramorama

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo