Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΘΟΠΟΙΩΝ: Ο ΚΛΑΔΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΛΙΛΥ ΓΚΛΑΝΤΣΤΟΟΥΝ ΚΙ ΟΧΙ ΕΜΜΑ…

25 Φεβρουαρίου 2024
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1413 φορές

Επισημοποιείται, επίσης, η απόλυτη προ- οσκαρική κυριαρχία του «OPPENHEIMER»

Με τα βραβεία του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΗΘΟΠΟΙΩΝ (SAG- Screen Actors Guild)μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι το «ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ» του Μαρτιν Σκορσέζε με την βράβευση της ΛΙΛΥ ΓΚΛΑΝΤΣΤΟΟΥΝ στον Α’ Γυναικείο ρόλο. Σπάζοντας έτσι το «σερί» της Εμμα Στόουν, η οποια από απόλυτο «φαβορί» μεταβάλλεται σε «επικίνδυνος αντίπαλος». Και φυσικά αυτό δεν δείχνει ότι το παιχνίδι τέλειωσε,  ο αγώνας δεν έχει κριθεί. Αλλωστε είναι τόσες πολλές οι φορές που δεν κατέληξε με Oscar κάποιος εκ των Νικητών του Σωματείου Ηθοποιών ώστε να καθίσταται αδύνατη η υπενθύμιση των περιστατικών μια κι είναι φαινόμενο ετήσιο , κάποιες φορές και διπλό..

Το έχω γράφει πολλές και σταθερά επιμένω ότι στον φετινό Α’ γυναικείο οι αντίπαλοι είναι δύο εξισωμένες  διότι πίσω τους κρύβονται δύο αντίπαλοι  σκηνοθέτες με τις ερμηνευτικές σκηνοθεσίες τους. . Επειδή τόσο στην περίπτωση του Μαρτιν Σκορσέζε με την Λίλυ Γκλαντστόουν όσο και στου Γιώργου Λάνθιμου μέσω της Εμμα Στόουν παίζεται ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ. Είναι ερμηνείες που έχουν άμεσα να κάνουν με σκηνοθετική ιδιαιτερότητα στα δυο φιλμ, διότι ο κάθε σκηνοθέτης δουλεύει με διαφορετικό τρόπο, κι εδώ είτε στην περίπτωση τη μία είτε στην άλλη, το βραβείο Α’  γυναικείου ρόλου θα είναι ουσιαστικά βραβείο σκηνοθεσίας. Ετσι ακριβώς είχε γίνει με την προηγούμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου,  την «ΕΥΝΟΟΟΎΜΕΝΗ» που τόσο το Σωματείο όσο και τα δημοσιεύματα νόμιζαν την Γκλεν Κλοουζ στη «Σύζυγο» με βάση το διάτρητο, για όσους ξέρουν, επιχείρημα ότι είναι υποψήφια για 7η φορά- και λοιπόν; , ενώ οι κινηματογραφιστές ψήφισαν τον τρόπο ερμηνείας της βασίλισσας από την ΟΛΙΒΙΑ ΚΟΛΜΑΝ στην ερμηνευτική κατεύθυνση που της είχε χαράξει ο Λάνθιμος. Ο Λάνθιμος κάνει και φέτος το ανάλογο, κάνει , όμως, το ανάλογο κι ο Σκορσέζε.

Στο Σωματείο περίμενα να υπερισχύει η ΛΙΛΥ ΓΚΛΑΤΣΤΟΟΥΝ, που, είπαμε, πως αν επαναληφθεί και στα Oscar η νίκη της, θα δικαιωθεί σκηνοθετικά ο Σκορσέζε, διότι υπάρχει κι ένα συντεχνιακό στοιχείο , στα Σωματεία που δεν μπορεί να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη. Εξου και τα βραβεία των Σωματείων είναι τα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ, κι όχι της Ακαδημίας που νομίζουν εκείνοι που δεν ξέρουν το αντικείμενο και τους όρους, της Ακαδημίας είναι ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ, είναι πρισματικά, εργοκεντρικά , από το ΄σύνολο όλων των κλάδων , όλων των ειδικοτήτων. Και το στοιχείο αυτό είναι ότι το Σωματείο, που αριθμεί 160.000 μέλη (βοήθεια μας…!!!) έχει να δώσει έγκριση σε ένα ρόλο που πρωταγωνιστικά σπανίζει, τον  ρόλο μιας Αυτόχθονης, μιας Ινδιάνας, ρόλος που κατά το Σωματείο και τα μέλη του, δίνει πάτημα για ρόλους και σε άλλα μέλη αυτής της κοινότητας. Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε ταινία του Σκορσέζε ο οποίος έχει παράδοση στην καθοδήγηση ηθοποιών και στα Oscar και τις υποψηφιότητες για αυτά, που χαρίζει απλόχερα σε ερμηνευτές των ταινιών του , κι από τα δυο φύλα , και σε όλες , κατά καιρούς, τις ερμηνευτικές κατηγορίες ενίσχυσε τη διάθεση του κλάδου.

Το αν αυτό θα μετρήσει στην Ακαδημία, έχει υπερ του δυο στοιχεία: Το ότι η σκηνοθετική κατεύθυνση Σκορσέζε και το είδος ταινίας και ρόλου οδηγεί την ερμηνεύτρια στη λιτότητα και την αφαίρεση, κάτι που πάντα προτιμάται στην ερμηνευτική αξιολόγηση κι επίσης ότι προστίθεται ένα καινούργιο είδος ρόλου. Το δεύτερο στοιχείο, όμως, σε αντίθεση με το πρώτο, που, κακά τα ψέματα, υπερέχει, βάλλεται. Διότι καινούργιο είδος ρόλου είναι και της Εμμα Στόουν κι εκεί απέναντι στη λιτότητα αντιπαρατίθεται η δεξιοτεχνία με τη μελέτη ερμηνευτικών σχολών , ξεκινώντας από το θέατρο Μαριονετών. Γι αυτό και λέμε ότι ο αγώνας δεν έχει ακόμα κριθεί. Ωστόσο…. Προηγείται στο σκορ…Η Γκλαντστόουν!!!

Στα ΕΠΙΛΟΙΠΑ, η κυριαρχία του OPPENHEIMER είναι δεδομένη. Κερδίζει παντού. Στους Ηθοποιούς πήρε και τον Α’ ΑΝΔΡΙΚΟ ΡΟΛΟ για τον ΚΙΛΙΑΝ ΜΕΡΦΥ, πήρε και τον Β’ ΑΝΔΡΙΚΟ ΡΟΛΟ για τον ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΑΟΥΝΙ τζ., πήρε και την ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΊΑ , το ensemble cast, που θεωρείται ότι ισοδυναμεί με την ταινία προτίμησης των ηθοποιών, όμως από το 2026, πρώτη χρονιά που θα απονεμηθεί στα Oscar βραβείο για το casting, το βραβείο του ensemble cast  των Ηθοποιών θα πάρει θέση πρόβλεψης βραβείου casting.

 Στον Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ, μετά την βράβευση της κι από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΘΟΠΟΙΩΝ δείχνει να έχει «κλειδώσει» το αντίστοιχο Oscar της η ΝΤΑ ΒΑΪΝ ΤΖΟΫ ΡΑΝΤΟΛΦ στα «ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ».

Τέλος, το βραβειο Ομαδικης Ερμηνείας από ΚΑΣΚΑΝΤΕΡ (Stuntmen) δόθηκε στο «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ:ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΠΕΙΛΗ - ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ»

Η «Barbie» έφυγε κι από εδώ αδειανή..

Τροποποιήθηκε Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 13:21
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo