Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΗΘΟΠΟΙΩΝ 2017: ΑΝΑΤΡΟΠΗ ή ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ;

30 Ιανουαρίου 2017
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1804 φορές

Ο τίτλος αφορά στο Βραβείο Ensemble Cast, της ομαδικής, δηλαδή, ερμηνείας που άλλο αναμενόταν κι άλλο προέκυψε και ίσως εκ του… πουθενά. Κι εγένετο…. HIDDEN FIGURES

 

Και μιλάμε για αυτό ειδικώς διότι όλα τα άλλα, τα τέσσερα δηλαδή ατομικά ερμηνευτικά βραβεία ενδυνάμωσαν ή ξεκαθάρισαν την ισχύ ηθοποιών που έχουν φέτος ξεχωρίσει.

Αρχίζοντας από τον β’ γυναικείο με την ΒΑΙΟΛΑ ΝΤΕΗΒΙΣ της οποίας η ερμηνεία στο «FENCES» την καθιστά βέβαιη νικήτρια του Οσκαρ.

Πάμε στον β΄ανδρικό όπου θέλαμε να δούμε αν κι οι Ηθοποιοί στηρίζουν την ερμηνεία του ΜΑΧΕΡΣΑΛΑ ΑΛΙ στο «MOONLIGHT» ή πριμοδοτούν άλλον. Εντάξει κι εδώ.

Στον Α΄γυναικείο είδαμε ΕΜΜΑ ΣΤΟΟΥΝ στο «LA-LA-LAND», δεν είδαμε όμως στον Α’ ανδρικό τον συμπρωταγωνιστή της Ράιαν Γκόσλινγκ από την ταινία, άρα δεν τους πάνε πακέτο κι αντ’ αυτού δεν είδαμε εκείνον που προτιμούν κριτικοί κι οι p.r των «χρυσοσφαιράδων», τον Κέισυ Αφλεκ δηλαδή, αλλά είδαμε ΝΤΕΝΖΕΛ ΓΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ στο «FENCES», ρόλος που του έχει χαρίσει και το «Τόνυ», όπως και της Βαιόλα ο ρόλος στο ίδιο έργο (μαζί το είχαν παίξει και στο θέατρο κι είχαν φύγει με το ….. θεατρικό Οσκαρ αμφότεροι), άρα και με τη στήριξη του SAG, του Σωματείου των Ηθοποιών δηλαδή, πάει να γίνει ο πολυβραβευμένος εκπρόσωπος των Αφρο-Αμερικανών ηθοποιών, να μπεί δίπλα στον Τζακ Νίκολσον και τον Ντάνιελ Ντέη Λιούις (και τον προπολεμικό καρατερίστα Ουόλτερ Μπρέναν) με τα ΤΡΙΑ ΟΣΚΑΡ.   

Είναι πολύ πιθανό η ερμηνευτική τετράδα του Σωματείου να είναι κι η νικήτρια τετράδα των ΟΣΚΑΡ.

Ως εδώ καλά.

Και φτάνει η ώρα του ENSEMBLE CAST. Της Ομαδικής Ερμηνείας. Οπου το βραβείο αυτό έχει βαρύνουσα σημασία στο Σωματείο Ηθοποιών, θεωρείται κατά κάποιο τρόπο το βραβείο της «καλύτερης ταινίας» των Ηθοποιών. Συνήθως- ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ!, το τονίζω- η ταινία που παίρνει το «ensemble cast» είναι κι η ταινία που παίρνει το Οσκαρ.

Φέτος, υπήρχε μια ιδιομορφία: Το «La-La-Land» δεν είχε συμπεριληφθεί στις υποψηφιότητες του ensemble κι ως ένα βαθμό θα μπορούσε να εκληφθεί ότι δεν το πήγαν οι Ηθοποιοί. Ηταν όμως έτσι; Η μήπως δεν γινόταν να πάει για βραβείο ΟΜΑΔΙΚΗΣ ερμηνείας, μια ταινία με ένα πρωταγωνιστικό ζεύγος και χωρίς….ensemble. Αρα…από το Σωματείο Ηθοποιών θα προέκυπτε ο αντίπαλος του «La-La-Land» που νομίσαμε ότι θα ήταν το «MOONLIGHT». Με αντίπαλο το «MANCHESTER BY THE SEA» που διαθέτει επίσης εκπληκτικές ερμηνείες από πολλούς ηθοποιούς κι ήταν υποψήφιο και στο Σωματείο σε τρεις ατομικές επιδόσεις.

Κι ενώ περιμένουμε «Moonlight» διότι διαπιστώνουμε και μια εύνοια υπέρ των μαύρων ηθοποιών (η μόνη λευκή που κέρδισε, η Εμμα Στόουν, δεν είχε μαύρη αντίπαλο) αλλά από την άλλη ποια εύνοια, κι οι τρεις ερμηνείες που βραβεύτηκαν είναι ερμηνειάρες, οπότε όλα έτoιμα για το «Moonlight», ξαφνικά ανοίγει φάκελος και μένω άναυδος: ENSEMBLE CAST:HIDDEN FIGURES.

  1. Ευνοήθηκε «αφροαμερικάνικο» αλλά όχι το «Moonlight»
  2.  Αντί να προβάλλουν αντίπαλο του «La-La-Land» μάλλον το ενίσχυσαν διότι προσπεράστηκε ο θεωρούμενος ως Νο 1 ανταγωνιστής του
  3. Hεπιλογή, όμως, του «Hidden Figures» στη θέση του «Moonlight» από τους Ηθοποιούς, γεννά απορίες. Όχι ότι δεν είναι καλές οι ερμηνείες αλλά μπορεί να σημαίνει ότι είναι το έργο που θα ψηφίζουν οι Ηθοποιοί –μέλη της Ακαδημίας, που αποτελούν και το 28ο/ο των μελών, μονοκούκι στα Οσκαρ; Πολύ αμφιβάλλω. Μα πάρα πολύ. Σημειώνω πως το «Hiddenfigures» που αναφέρεται στις πρώτες Αφρο-Αμερικάνες που κατάφεραν να προσληφθούν στη NASA, σε μια εποχή που η NASAήταν άβατο γενικώς για τις γυναίκες κι όχι μόνο για τις μαύρες , έχει προταθεί για τρία Οσκαρ: Καλύτερης Ταινίας (στην 9άδα), β’ γυναικείου ρόλου  για την Οκτάβια Σπένσερ και διασκευασμένου σεναρίου. Συνεπώς, αν ισχύει κάτι τέτοιο κτυπάει στα ίσα το «Moonlight»
  4. Οπότε ενισχύει δια της εις άτοπον το «La-La-Land»

Οσο για τι έγινε στη διάρκεια της απονομής με τις αντι-ρατσιστικές ομιλίες και τους αντι-Τραμπ μονολόγους, κεραυνούς ή κι υπαινιγμούς, ούτε λόγος. Ολο το Χόλυγουντ να τον βρίζει αλλά φαντάζομαι ότι ο ίδιος, σκεπτόμενος ως επιχειρηματίας θα τρίβει τα χέρια του από χαρά: Αυτός θα κάνει την πολιτική του κι εκείνοι θα κάνουν αντι-Τραμπ ταινίες που θα πουλάνε στο εξωτερικό και τα λεφτά θα επιστρέφουν στην Αμερική. Γλέντια…..

Ακολουθεί η λίστα των νικητών

 

Film Awards:

Outstanding Performance by a Female Actor in a Supporting Role: Viola Davis – “Fences” as Rose Maxson

Outstanding Performance by a Male Actor in a Supporting Role: Mahershala Ali – “Moonlight” as Juan

Outstanding Performance by a Female Actor in a Leading Role: Emma Stone – “La La Land” as Mia Dolan

Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role: Denzel Washington – “Fences” as Troy Maxson

 

Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture: “Hidden Figures” – Mahershala Ali, Kevin Costner, Kirsten Dunst, Taraji P. Henson, Aldis Hodge, Janelle Monáe, Jim Parsons, Glen Powell and Octavia Spencer

Τροποποιήθηκε Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 15:46
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo