Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2017: ΑΝΑΛΥΣΗ 3- ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

30 Ιανουαρίου 2017
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1656 φορές

Μου είχε πεί κάποτε η ΘΕΩΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ-ΩΛΝΤΡΙΝΤΣ, η διεθνής Ελληνίδα ενδυματολόγος που τιμήθηκε με τρία «Τόνυ» στο θέατρο και με  ΟΣΚΑΡ στο σινεμά για τον «ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΚΑΤΣΜΠΥ» του 1974, η οποία υπήρξε από τις μεγάλες δασκάλες μου στα μυστικά των επι μέρους κλάδων του σινεμά πως «δεν γίνεται να πάρεις Οσκαρ με ένα ωραίο πουλόβερ».

 

Η κουβέντα είχε και συνέχεια «Εκτός αν είσαι η ΑΙΡΗΝ ΣΑΡΑΦ και στο «ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ;» με ένα πουκάμισο και με ένα απεριποίητο βραδινό φόρεμα , αλλάζεις ολόκληρο του σουλούπι της ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΤΕΙΛΟΡ. Και την κάνεις με δύο καθημερινά ρούχα να φαίνεται πλαδαρή και ξεχειλωμένη».

Θεωρώ καθοριστική αυτή την κουβέντα της Θεώνης για να μυηθεί κανείς στην ουσία της ενδυματολογίας  αλλά και της αξιολόγησης της.

Και για το ποιά ήταν η ΑΙΡΗΝ ΣΑΡΑΦ, παραθέτω τα 5 ΟΣΚΑΡ που κέρδισε σε σύνολο 15 υποψηφιοτήτων και θα καταλάβετε καλύτερα το βάθος του παραπάνω: «ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ» (1952), «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΙ ΕΓΩ» (1957), «WEST SIDE STORY» (1962), «ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ» (1964), «ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ;» (1967)

Στα κοστούμια καλείσαι να αναδημιουργήσεις ένα ολόκληρο κόσμο, να υπακούσεις στο χρώμα και να του δώσεις να καταλάβει, να φτιάξεις εποχή, να ξέρεις ποιόν και τι έχεις να ντύσεις, να υπακούεις στο σκηνοθέτη αλλά να του προτείνεις και ιδέες αφού προηγουμένως έχεις μελετήσει το σενάριο ώστε να πάρεις Οσκαρ και σε μαυρόασπρο ψυχολογικό δράμα δωματίου αν μπορέσεις να κάνεις την υπέρβαση και να φέρεις τα πάνω κάτω κι όχι απλώς να ντύσεις ωραία την πρωταγωνίστρια. Εκτός αν το τελευταίο είναι ζητούμενο οπότε εκεί πηγαίνουμε σε άλλη περίπτωση – αφήνουμε, όμως, την ΗΝΤΙΘ ΧΕΝΤ που το εκπροσωπεί  αυτό για μια άλλη φορά….

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΙΝΑΙ:

  1. ΣΥΜΜΑΧΟΙ (Allied)- Τζοάνα Τζόνστον

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Δεύτερη υποψηφιότητα. Είχε προταθεί για τον «Λίνκολν» του Σπίλμπεργκ χωρίς νίκη

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Ρούχα κομψής γραμμής στην παράδοση του Χόλυγουντ των ταινιών δεκαετίας 40 αλλά και στα ρούχα του 40 μια κι η υπόθεση διαδραματίζεται τότε. Κοστούμια που έχουν να ντύσουν σταρ, τον Μπραντ Πιτ και την Μαριόν Κοτιγιάρ, σε γραμμή Hollywoodclassic. Με μια υπογράμμιση στο χτυπητό χρώμα  ώστε να περνάει κι από το ρούχο η ανάλαφρη διάθεση της σκηνοθεσίας του Ζεμέκις. Τα ρούχα έκλεψαν την παράσταση, είναι η μόνη υποψηφιότητα της ταινίας για Οσκαρ

  1. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ (Fantastic beasts and where to find them)- Κολίν Ατγουντ

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: 12η υποψηφιότητα για την κάτοχο ΤΡΙΩΝ ΟΣΚΑΡ με τις ταινίες «ΣΙΚΑΓΟ» (2003), «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑΑΣ ΓΚΕΙΣΑΣ» (2006), «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» (2011).

Οι ατελέσφορες υποψηφιότητες της ήταν για τα φιλμ: «Μικρές Κυρίες» (1995), «Αγαπημένη» (Beloved)(1999), «Ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη» (2000), «Lemony snicket»(2005), «SweenyTodd» (2008), «Nine»(2010), «Η Χιονάτη και ο κυνηγός» (2013), «Τα μυστικά του δάσους» (2015)

Η Κολίν Ατγουντ, μαζί με την Σαντυ Πάουελ και την Μιλένα Κανονέρο είναι οι τρεις κορυφαίες ενδυματολόγοι της εποχής μας. ΚΙ είναι μοναδικές στην ανασύσταση «κόσμου» με όπλο τη φαντασία και το καλό γούστο

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. Με «χαρι-ποτερ-άδικη» δουλειά κατεβαίνει φέτος, με ένα σενάριο-παραμύθι που έγραψε η συγγραφέας του «Χάρυ Πότερ» Τζ. Κ.Ρόουλινγκ , το οποίο υποτίθεται ότι διαδραματίζεται πριν εμφανιστεί ο δημοφιλής Μάγος. Τα κοστούμια της είναι περισσότερο «εποχής» και λιγότερο «παραμυθιού» , απλώς υπάρχουν οι αδιόρατες πινελιές για να το ξεστρατίζουν από την αναπαράσταση εποχής και να του χαρίζουν μια δόση φανταστικού  . Σε ένα «ψεύτικο» σκηνικό κάνουν ενδιαφέρουσα αντίθεση αλλά κι απόλυτη αρμονία με εκείνο

  1. FLORENCE: ΦΑΛΤΣΟ ΣΟΠΡΑΝΟ (Florence Foster Jenkins)- Κονσολάτα Μπόυλ

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Δεύτερη υποψηφιότητα. Είχε προταθεί, χωρίς νίκη, και για την «Βασίλισσα» το 2007

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Η Ιρλανδή ενδυματολόγος , στενή συνεργάτης του Στήβεν Φρίαρς, με τον οποίο πήρε και την προηγούμενη υποψηφιότητα, έδειξε εδώ ότι μαζί με την Μέρυλ Στρηπ, που κατέληξε να είναι κι η ετέρα υποψηφιότητα της ταινίας, είναι τα δύο χαρτιά με τα οποία μπήκε στο παιχνίδι ο Φρήαρς. Αφενός στη σκηνοθέτηση-καθοδήγηση της μεγάλης ηθοποιού κι αφετέρου στην ενδυματολόγο στο πως θα ντύσει αυτό το παράταιρο πλάσμα που πρέπει να είναι και κακόγουστο, να φωνάζουν ο πλούτος κι η έλλειψη γούστου, να είναι πάνω της όλα χτυπητά κι αταίριαστα κι όταν δεν  είναι αταίριαστα να είναι βαριά φορτωμένα ώστε να ερμηνευθεί ο χαρακτήρας  μας ζάπλουτης του ’40 που είχε ψώνιο με την όπερα ενώ ήταν το παράδειγμα της απόλυτης φάλτσας, της εντελώς παράφωνης. Δύσκολη δουλειά στο να μην κάνεις κακόγουστα κοστούμια ενώ ντύνεις κακόγουστη γυναίκα. Και συγχρόνως να έχεις κατά νου το είδος κομεντί ώστε τα χρώματα να δίνουν μια ελαφρότητα διότι με κάτι πιο αυστηρό μπορεί να παραπέμψει στο δράμα και να χαθεί ο έλεγχος.

  1.  JACKIE- Μαντλίν Φοντέιν

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Πρώτη υποψηφιότητα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Κομψότητα μέσα από τη  λιτότητα. Περιορισμένο αριθμό ρούχων έχει να σχεδιάσει για την Τζάκι Κένεντυ υπακούοντας στον χρονικό περιορισμό του σεναρίου. Εκτός από τα χαρακτηριστικό ροζ ταγιέρ που φορούσε τη μέρα της δολοφονίας του Προέδρου Κένεντυ και έχει μείνει «ιστορικό» ως απόλυτα χαρακτηριστικό, τα υπόλοιπα είναι ίσα ίσα για να υποδηλώνουν την «Τζάκι» του σεναρίου υπενθυμίζοντας την κομψότητα της πραγματικής Τζάκι.

  1. LA-LA-LAND , Μαίρη Ζόφρες

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ: Είχε προταθεί για το «Αληθινό θράσος» των αδελφών Κοέν το 2011, χωρίς να το κερδίσει. Αυτή είναι η δεύτερη υποψηφιότητα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ: Μιούζικαλ σύγχρονο σε ρεαλιστικούς χώρους που όμως έχουν φωτιστεί με τρόπο που να παραπέμπει σε μιούζικαλ και τα κοστούμια καλούνται μέσα από το χρώμα, να δηλώσουν το είδος. Και με τη «γραμμή» τους να υπενθυμίζουν και να υποδεικνύουν τις αναφορές στα μιούζικαλ του κλασικού Χόλυγουντ. Με pattern το West Side Story, όπου η Αιρην Σάραφ με τα χρώματα που έβαλε έκανε τα κοστούμια να δηλώνουν μιούζικαλ

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Τα κοστούμια είναι από τις κατηγορίες που επενδύει το “La-La-Land». Κι επενδύει στη λεγόμενη λύση-πακέτο. Τι εννοώ; Ότι το συγκεκριμένο φιλμ είναι από μόνο του ένα είδος όπου η όποια αξία του έχει να κάνει με τους κανόνες του είδους που ως είδος είναι συνολικό. Οι κανόνες του μιούζικαλ είναι διαφορετικοί από των υπολοίπων έργων. Οπότε εδώ θα εξεταστούν τα κοστούμια στο πόσο συμβάλουν στην ολοκλήρωση του είδους  κι όχι ως κοστούμια σε διαγωνισμό με τα άλλα φιλμ, κατά παράταξιν. Αν πάμε στο «κατά παράταξιν» , τότε το «Φανταστικά ζώα και που βρίσκονται» παίρνει προβάδισμα κυρίως λόγω «όγκου» αλλά αν εξεταστούν τα κοστούμια με «βαθμό δυσκολίας» τότε ανεβαίνουν οι μετοχές της «Φάλτσο σοπράνο».Η «Jackie» κατεβαίνει με όπλο την κομψότητα σε ταινία λιτότητας ενώ το «Σύμμαχοι» έχει να λέει πως τα κοστούμια ήταν όλη η ταινία.

 

 

 

  

Τροποποιήθηκε Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 19:53
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo

2 σχόλια