Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

«FEUD»- ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 7: Η BITCH ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ Της ΜΠΕΤΤΥ ΝΤΕΗΒΙΣ…..Η ΤΖΕΣΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΡΕΣΙΤΑΛ

24 Απριλίου 2017
Κατηγορία Κριτικές
Διαβάστηκε 1488 φορές

Ένα επεισόδιο μας έμεινε ακόμα- τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε;; Τόσο για το ΠΩΣ θα το τελειώσουν όσο και για το τι είδους κορύφωση να του ετοιμάζουν. Διότι κάθε επεισόδιο ήταν και μία ΕΚΠΛΗΞΗ. Οπότε, μας έμεινε η αγωνία του φινάλε.

 

Στο έβδομο επεισόδιο έχουμε ως θέμα τα γυρίσματα της επόμενης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο «εχθρές», μια συνεργασία, που όπως γνωρίζαμε από τον κινηματογράφο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ μια και την Κρώφορντ την αντικατέστησε η ΟΛΙΒΙΑ ΝΤΑ ΧΑΒΙΛΑΝΤ στο επίσης μαυρόασπρο θρίλερ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΑΡΛΟΤ» ( HushHushSwee tCharlotte) κι έτσι δεν τις ξανάδαμε ποτέ μαζί. Το υπέγραφε κι αυτό ο Ρόμπερτ Ολντριντς, σκηνοθέτης του «Μπέιμπυ Τζέην».

Με το σενάριο μαγευόμαστε και στο 7ο επεισόδιο και φυσικά με την σκηνοθετική λεπτομέρεια που δίνει στο κοινό κάθε απόχρωση της σεναριακής λεπτομέρειας. Το μάθημα σεναρίου συνεχίζεται. Όπου στο 7ο, θέμα είναι τα παρασκήνια της επόμενης ταινίας αλλά κεντρικός ήρωας είναι και πάλι η «Τζόαν Κρώφορντ». Κι επειδή πολλές φορές μιλώ για τα «εμπόδια» που πρέπει να βάζει ο σεναριογράφος στον κεντρικό ήρωα προκειμένου να φτάσει στο φινάλε ώστε δι αυτού του τρόπου να χτίζεται η πλοκή και να στήνεται η ιστορία, εδώ έχουμε «ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕΝΑΡΙΑΚΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ». Με ηρωίδα την «Κρώφορντ», μιά και ξεκαθαρίζεται ότι όλη σχεδόν τη σειρά την είδαμε με κεντρικό άξονα αυτήν κι όχι την «Ντέηβις» , ακόμα κι αν υποτίθεται πως είχε να κάνει και με τις δύο, αφού πάνω στην «έχθρα» τους βασιζόταν. Το σεναριακό θαύμα του 7ου επεισοδίου βάζει εκπληκτικά σεναριακά εμπόδια στην «Κρώφορντ» για να φτάσει στο φινάλε, που είναι η αποβολή της από την ταινία, κι εδώ δεν κινδυνεύω να κατηγορηθώ για «spoiler»(για  να μιλήσω κι εγώ μοδάτα) αφού είναι γνωστό ότι στην ταινία δεν έπαιξε τελικά η Κρώφορντ. Είναι σαν κατηγορηθώ στον «Τιτανικό» ότι το πλοίο βούλιαξε.. Το θέμα είναι το πώς φτάνουμε στην αποβολή της Κρώφορντ κι εδώ έχουμε να πούμε εκπληκτικά πράγματα. Διότι προβάλει μια άλλη πλευρά του χαρακτήρα της «Μπέττυ Ντέηβις» όπου στα προηγούμενα επεισόδια , και στη συνολική μυθολογία, υποτίθεται πως η «bitch» ήταν η Κρώφορντ. Στο 7ο επεισόδιο βλέπουμε ότι «καλό κουμάσι» που λέει κι ο λαός μας ήταν κι η «Ντέηβις». Σύμφωνα πάντα με το σενάριο. Μας δείχνει τον πόλεμο που στήθηκε ενάντια στην Κρώφορντ προκειμένου η Ντέηβις να την οδηγήσει στα όρια της , μας δείχνει την Ντέηβις και σε άλλα πράγματα δεσποτική έως και ιντριγκαδόρισα, και φυσικά στο θέμα της δικής της κόρης- μου κάνει εντύπωση πως μας μένει ένα επεισόδιο και δεν έχουμε δει τίποτε από τη μυθολογία για τη σύγκρουση της Κρώφορντ με τη θετή κόρη, εκτός αν το κρατάνε για φινάλε. Αντίθετα στην Ντέηβις βλέπουμε κι αυτή την πλευρά.

Μόνο που η κακία της Ντέηβις κι ο τρόπος με τον οποίο παίζει το ρόλο η ΣΟΥΖΑΝ ΣΑΡΑΝΤΟΝ , τη δείχνει εντελώς διαφορετική κακή από την άλλη, αν και προβάλλει και στις δύο, το βασανάκι που κατέτρωγε την κάθε μία. Η σεναριακή αποθέωση για μένα είναι πως καταφέρνει να μας δείχνει την Κρώφορντ ως τραγικό πρόσωπο και στο φινάλε η αποβολή της να έρχεται κι ως θεία τιμωρία. Το βρήκα ΕΥΦΥΕΣ από πλευράς σύνθεσης. Όπως επίσης και το ότι βλέπουμε να ολοκληρώνονται πράγματα ή να πραγματοποιούνται απειλές (δεν θα πως ΠΟΙΕΣ- αλίμονο!) που μας είχαν προετοιμάσει από προηγούμενα επεισόδια με τον τρόπο που ήταν γραμμένες οι σκηνές. Η κατάρρευση της Κρώφορντ είναι μία ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ερμηνευτική στιγμή της ΤΖΕΣΙΚΑ ΛΑΝΓΚ, που την έχει ετοιμάσει σοφά από τη μεριά της η πραγματικά μεγάλη ΗΘΟΠΟΙΟΣ. Χάζεψα για μια ακόμα φορά την ερμηνευτική της σοφία για το πώς πρέπει να εισχωρήσει στην Κρώφορντ του σεναρίου, να της ερμηνεύσει αποχρώσεις,. Να της φτιάξει κοινό παρονομαστή για όλο το σήριαλ  όπου από όλες τις καταστάσεις που περνά η Κρώφορντ πρέπει να υπάρχει ένα στοιχείο στο οποίο να βασίζεται και το στοιχείο αυτό φαίνεται πιο έκτυπα στο 7ο επεισόδιο παρόλο ότι μας το έχει δώσει και στα προηγούμενα. Και της έχει δώσει και στυλιζάρισμα ώστε να είναι υπέρκοσμη, να είναι μια γυναίκα –αληθινή σταρ που ήξερε να ερμηνεύει μέσα από την πόζα. Μια μικρή λεπτομερειακή σκηνή με τον «Βίκτορ Μπουόνο»  που μονολογεί για μια σκηνή της Κρώφορντ από το φιλμ «Humoresque» είναι το ευφυές συμπλήρωμα του σεναρίου κι έχει πατήσει  και σε αυτό  η Τζέσικα Λανγκ. Παρόλο ότι η εν λόγω σκηνή είναι ανάμεσα στον Μπουόνο και την Ντέηβις. Ωστόσο , αυτή η περιγραφή του Μπουόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως ορισμός για την έννοια του  STAR-PERFORMANCE.

Αυτό λοιπόν το εκπληκτικό σήριαλ που έχουμε μαγευτεί να το θαυμάζουμε για τις λεπτομέρειες του περιέπεσε  σε ανακρίβεια για την εξήγηση της οποίας δεν έχω απάντηση: Η Μπέττυ Ντέηβις, σε μια σκηνή εκρηκτικού θυμού, λέει για τον εαυτό της «έχω 11 υποψηφιότητες για Οσκαρ». Εντεκα; Από πού κι ως που; Είναι ΔΕΚΑ κι άλλες δεν έχει. Πως έγινε αυτό; Πως μπορεί να διέφυγε κάτι τέτοιο; Διότι, αν ήταν μια υπερφίαλη δήλωση, το σενάριο που μας έχει μαγνητίσει με τις αποχρώσεις, θα είχε βρεί τρόπο να το επισημάνει. Δεν μπορώ να καταλάβω πως έγινε κάτι τέτοιο.

Το 8ο και τελευταίο επεισόδιο θα μεταδοθεί Κυριακή στις 21.00 από το FOX μέσω COSMOTE TV και NOVA.   

 

 

 

Τροποποιήθηκε Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 13:01
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo