Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

«GENIUS»- ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 4: Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

22 Μαΐου 2017
Κατηγορία Κριτικές
Διαβάστηκε 1892 φορές

……αλλά και το ζεύγος ΠΙΕΡ και ΜΑΡΙΑ ΚΙΟΥΡΙ. Και το πώς δομείται μια σειρά τηλεοπτική και μέσω ποιών ευρημάτων τίθενται τα «εμπόδια» από το σενάριο ώστε να φτάσουμε στο τέρμα. Και μέχρι να φτάσουμε, έχει ολοκληρωθεί πλοκή κι έχουμε απολαύσει.

 

Ναι, ούτε στο 4ο επεισόδιο εμφανίζεται ο ΤΖΕΦΡΥ ΡΑΣ ως Αλμπερτ Αινστάιν- παραμένουμε ακόμα στη νεανική περίοδο με τον ΤΖΩΝΝΥ ΦΛΥΝ να έχει αναλάβει τα ηνία ως νέος Αινστάιν και να καθοδηγεί ερμηνευτικά το σήριαλ.

Όμως, ενώ έχουμε διαρκή εξέλιξη της ιστορίας με τον καθιερωμένο ρο-ικό, αφηγηματικό τρόπο, κάτι που φάνηκε ολοκάθαρα στο 3ο επεισόδιο κι αναρωτήθηκα στο κλείσιμο του κριτικού άρθρου μου αν θα υπήρχε λόγος να εξακολουθώ να το παρακολουθώ κι ως κριτικός κι όχι μόνο ως θεατής, το 4ο επεισόδιο μου ανανέωσε την κριτική εμπιστοσύνη.

Πρώτον με την εισήγηση του ζεύγους Κιουρί στην υπόθεση. Δηλαδή ξεκινά το επεισόδιο με αυτούς και μας πάει πίσω στο 1895. Στην πρώτη επαφή τους, την πρώτη γνωριμία τους δηλαδή, όπου ακολουθούν τρεις σκηνές των ανακαλύψεων τους που φτάνουν στην ανακάλυψη του ραδίου. Και φυσικά, η πρώτη απορία του θεατή, στην εισαγωγική σκηνή είναι τι σχέση μπορεί να έχει το ζεύγος Κιουρί με τον Αινστάιν ή ακόμα καλύτερα για τους «υποψιασμένους»- με τι τρόπο θα συνδεθεί αυτό το ζεύγος με τις επιστημονικές θεωρίες του μεγαλοφυούς.

Κι όμως, υπάρχει  απάντηση, στο ίδιο κιόλας επεισόδιο που είναι διαφορετική από εκείνη την εισαγωγή του 3ου επεισοδίου με την επιστημονική διαμάχη Φιλιπ Λέταρντ και Ρέντγκεν, που και για αυτήν έχουν μεριμνήσει οι σεναριογράφοι, όπως βλέπουμε στην εξέλιξη αφού εκεί μέσα κρύβεται κι ο αντισημιτισμός αλλά κι η πρώτη σχέση με τα βραβεία Νόμπελ που θα τα βρει μπροστά του και τα δύο, στο μέλλον, ο Αινστάιν.

Το ζεύγος Κιουρί στο 4ο επεισόδιο χρησιμεύει όχι μόνο στη σύνδεση των επιστημονικών επιτευγμάτων όπου προφανώς θα δούμε κάτι και στη συνέχεια μα κυρίως στη σχέση και στον παραλληλισμό του ενός ζεύγους με το άλλο: Του ζεύγους Κιουρί με το ζεύγος Αινστάιν-Μιλέβα. Και κατά την κλιμάκωση του επεισοδίου, αυτό θα γίνει εμφανές και στο φινάλε σαφές, πάνω στο τι σημαίνει σύζυγοι-συνεταίροι στα επιστημονικά πειράματα και στο πόσος χώρος μένει για την ίδια τη σχέση του ζευγαριού στη μία περίπτωση και στην άλλη.

Διότι αφηγηματικό θέμα στο 4ο κεφάλαιο είναι το πώς ο Αινστάιν κι η Μιλέβα που τελικά έγινε σύζυγος του αφού έπεσε στα πόδια της στο φινάλε του 3ου και τη ζήτησε σε γάμο υποχωρώντας απέναντι σε όλων των ειδών τους εγωισμούς, στήνουν οικογένεια. Κι ενώ το ζεύγος τα έχουν βρει και γνωρίζουν πολύ καλά τι ζητάει ο ένας από την άλλη , εμφανίζεται ο περίγυρος, υπό τη μορφή της μητέρας Αινστάιν- σκληροτράχηλης πεθεράς  να παρεμβαίνει στα πράγματα.

Πάνω σε αυτό τον καμβά ξετυλίγονται οι χαρακτήρες στο 4ο επεισόδιο ενώ δουλεύονται οι παράλληλες πλοκές για να ενδυναμώσουν τα επιστημονικά που τους απασχολούν.

Η κορύφωση γίνεται με την ανακάλυψη της θεωρίας της Σχετικότητος και εδώ έχουμε δύο εκπληκτικά συμβαίνοντα. ΠΡΩΤΟΝ, ότι, όπως στο «Feud» είχαν διαλέξει το 5ο επεισόδιο να είναι το highlight με τη διαμάχη των δύο βεντετών , Ντέηβις και Κρώφορν, στην απονομή των Οσκαρ, έτσι κι εδώ διάλεξαν το 4ο για την σεναριακή εισήγηση της διάσημης θεωρίας του πνευματικού γίγαντα. ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ο τρόπος με τον οποίο οι σεναριογράφοι εξηγούν και δίνουν στο κοινό μέσα από τους διαλόγους των χαρακτήρων την πεμπτουσία αυτής της θεωρίας, τη διαδικασία ανακάλυψης της, όλα αυτά με σύντομες και περιεκτικές ατάκες και τελικώς μια θεωρία επιστημονική κι ασύλληπτης….  σύλληψης μπορεί κι απλοποιείται, χωρίς να ευτελίζεται, και δίνεται στον κόσμο, στο κοινό, το οποίο αποκτά πλήρη εικόνα. Και για να έχει μπει στο 4ο επεισόδιο και να την κάνουν μάλιστα και φινάλε, ένα φινάλε, όμως, παράλληλο με τη διεκδίκηση αναγνώρισης από τον Κιουρί για λογαριασμό της συζύγου στην απονομή των δικών τους Νομπελ, ετοιμαζόμαστε για πολλά. Το πιο βέβαιο είναι ότι θα τα δούμε να κλιμακώνονται στα μετέπειτα τους, εξού και έχουμε πρώτη εισήγηση στο 4ο επεισόδιο (συνολικών 11) και περιμένουμε τώρα να δούμε αν ο Αινστάιν θα αναγνωρίσει επισημότητα στη συμμετοχή της συζύγου όπως έπραξε ο Κιουρί για τη Μαρία του (μια κι εξακολουθεί να μας τρώει η περιέργεια για το τι ήταν αυτό που τελικά τους χώρισε κι έκανε τη Μιλέβα «πρώην»), όπως επίσης και για τον αντίκτυπο της θεωρίας της Σχετικότητας.

Η σειρά ξαναζωντάνεψε οπότε κι εγώ συνεχίζω. Για ερμηνείες, παραγωγή, σκηνογραφική διεύθυνση, φωτογραφία, κοστούμια δεν έχω να προσθέσω τίποτε από όσα έχω γράψει και πει κυρίως στο 1ο επεισόδιο.

 

Νέο Επεισόδιο, Κάθε Κυριακή στις 21.00 , από το NATIONAL GEOGRAPHIC μέσω COSMOTE TV και NOVA

Τροποποιήθηκε Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 16:28
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo