Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

«GENIUS»- ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 5: ΤΑ …. «ΦΡΟΫΔΙΚΑ»….

30 Μαΐου 2017
Κατηγορία Κριτικές
Διαβάστηκε 1308 φορές

Αυτή τη φορά, ως εισαγωγική σκηνή δεν μας είχε κάποια κατάκτηση της Επιστήμης από προγενέστερους ή κι από προκατόχους ώστε να μας κινήσει την περιέργεια του πως οι σεναριογράφοι θα τα συνδέσουν με τον Αϊνστάιν και τις κατακτήσεις του. Αυτή τη φορά, στο επεισόδιο Νο 5, μας ξεκινά με ένα ψυχιατρείο στο Βερολίνο όπου νοσηλεύεται με κρίσεις ξεσπάσματος ένα παλικαράκι, το οποίο μαθαίνουμε πως είναι ο γιός του Αϊνστάιν στην εφηβεία. Κι εδώ δεν αυξάνεται απλώς η περιέργεια για το πώς θα εξελιχθεί το σενάριο αλλά και για την πορεία της ζωής του ίδιου του Αϊνστάιν και τα «domestic» βάσανα…

 

Βάσανα, για τα οποία ευθύνεται άραγε ο ίδιος ή μήπως…..; μήπως και κάποιοι άλλοι;

Ε, ναι για μια ακόμα φορά θα θαυμάσουμε σεναριακή ποιότητα και το πώς να ξέρει ο σεναριογράφος να βάζει σε κάθε επεισόδιο ένα στοιχείο το οποίο όχι μόνο θα πηγαίνει την ιστορία παρακάτω αλλά θα δείχνει και μια καινούργια, θεμελιώδη πτυχή της προσωπικότητας που βιογραφείται.

Και να σκεφτείτε πως ακόμα, στο 5ο επεισόδιο, εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί ο ΤΖΩΝΝΥ ΦΛΥΝ, ο θαυμάσιος Τζώννυ Φλύν ενώ τον Τζέφρυ Ρας τον έχουμε αφήσει στο δεύτερο κι αγωνιούμε για το επόμενο ραντεβού μαζί του, αν κι ο Φλυν δεν μας αφήνει κανένα κενό..

Το σενάριο λοιπόν, μας άφησε στο 4ο επεισόδιο με τον ανοιχτό λογαριασμό της επιστημονικής-συντροφικής σχέσης του Αϊνστάιν με την πρώτη σύζυγο Μιλέβα σε αντιδιαστολή και παραλληλισμό με το επιστημονικό ζεύγος Κιουρί όπου ο Πιερ επέβαλε στη Σουηδική Ακαδημία την επιστημονική συνδρομή της συζύγου του Μαρίας κι ανοιχτά πλέον βλέπουμε την Μιλέβα να κατηγορεί τον Αϊνστάιν για επιστημονικό παραγκωνισμό της από τις κοινές έρευνες του και τη μετατροπή της σε «συζύγου» και μόνο, ένα ρόλο που η ίδια με τίποτε δεν θέλησε, τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο.

Οι χαρακτήρες ζωγραφίζονται, γεμίζουν με γκρίζες ζώνες.

Μας γυρίζει πίσω στο παιδί που είναι κλεισμένο στο Ψυχιατρείο. Ένα ασυγκράτητο μίσος για τον πατέρα. Γιατί; Παιδικές μνήμες… φωτιές…

 Στο μεταξύ ο Αϊνστάιν προχωρά τη θεωρία της σχετικότητας και μαθαίνουμε, κι οι μη μυημένοι στη Φυσική, μέσα από μια ευρηματική σκηνή οράματος, τη σχέση ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ και ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ, πως οδηγήθηκε σε αυτήν, πως το εξήγησε επιστημονικά στην Κοινότητα, πόσο ενίσχυσε και πήγε παρακάτω τη θεωρία του.

Όταν την ίδια στιγμή μας κουβαλάνε στον κινηματογράφο για να δούμε τον «ΣΤΕΦΑΝ ΤΣΒΑΙΧ» και το σενάριο ούτε που «καταδέχεται» να μας «δείξει» έστω ένα έργο του..

Κλιμάκωση των σκηνών του Ψυχιατρείου, μίσος του παιδιού για τον πατέρα όταν ο Ψυχίατρος του λευτερώνει την εικόνα της φωτιάς από την οποία κινδύνεψε κι υπαίτιος ήταν ο πατέρας. Ερωτήματα που βάζει ο Ψυχίατρος.

Συγχρόνως επαφή του Αϊνστάιν με την Κιουρί. Κι όχι μόνο δείχνει γενναιότητα αλλά της μιλά και για τη Μιλέβα και τις φέρνει σε επαφή τις δύο γυναίκες, κάτι σαν αποκατάσταση συζυγικής βλάβης..

Το γυαλί δείχνει να έχει ραγίσει.. Το σενάριο προχωρά. ΚΙ ο σεναριογράφος λευτερώνει από το παιδί και την ύστατη πληροφορία, την ανατρεπτική: Πως άλλος είχε βάλει τη φωτιά και σκοπίμως κατηγορούσε στα παιδιά τον πατέρα, σαν εκδίκηση για τον δικό της παραγκωνισμό, σαν εκδήλωση μιάς γυναικείας υστερίας, σαν έκρηξη της ερωτικά ανικανοποίητης γυναίκας, της συζυγικά προδομένης, της επιστημονικά παραγκωνισμένης..

Και το σενάριο για να ολοκληρώσει το μάθημα που μας παραδίδει, διότι περί σεναριακού μαθήματος πρόκειται, επεκτείνεται ως τον Ψυχίατρο , που δεν είναι άλλος από τον ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ κι ο οποίος ταυτίζεται με τον υπό θεραπεία γιό του Αϊνστάιν για να κάνει προβολή δικου του δράματος, της δικής του σχέσης  με τον ΦΡΟΫΝΤ, με ένα κατάλοιπο ενοχής απέναντι στον δικό του επιστημονικό «πατέρα»..

Και δεν μας φτάνουν αυτά μα επανεισάγεται στην ιστορία η εξαδέλφη Ελσα… Αρα οι μέρες της Μιλέβα ως κυρίας Αϊνστάιν θα αρχίσουν να ..λιγοστεύουν.

Ώστε εξαδέλφη η Ελσα; Κι ο γιός;

Να πως σε κατακτά, πως σε μαγεύει, πως σε γητεύει ένα έργο όταν ξεκινά από σεναριακό επίτευγμα και πάνω σε αυτό το επίτευγμα στήνεται μια ολόκληρη παραγωγή, υπερφροντισμένη, με χώρους, σκηνικά, κοστούμια εποχής, υποβλητική φωτογραφία και ηθοποιούς που δίνουν τον εαυτό τους. Πως δεν θα τα δώσεις όταν έχεις παραλάβει στα χέρια σου τέτοιο κείμενο για να δουλέψεις;

Νέο Επεισόδιο Κάθε Κυριακή στις 21.00 από το NATIONAL GEOGRAPHIC μέσω της COSMOTE και της NOVA.

 

 

Τροποποιήθηκε Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 17:27
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo