Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΟΣΚΑΡ 2018: ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ….. «ΝΕΡΟ»-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

23 Ιανουαρίου 2018
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 1890 φορές

«Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ» του ΓΚΙΓΙΕΡΜΟ ΝΤΕΛ ΤΟΡΟ παίρνει τις περισσότερες υποψηφιότητες κι όχι μόνο υπερέχει αριθμητικά (13 μέτρησα) αλλά αφήνει πίσω της αντίπαλα φιλμ που μέχρι χτες της απειλούσαν την κυριαρχία. Βέβαια, στα βραβεία μπορεί να δούμε αποκλίσεις αλλά μάλλον όχι σημαντικές.

 

Προτείνεται και για ταινία και για σκηνοθεσία και για σενάριο, δηλαδή συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα, έχει τρεις ερμηνευτικές υποψηφιότητες (α γυναικείου για την ΣΑΛΛΥ ΧΩΚΙΝΣ, β΄ανδρικού για τον ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΤΖΕΝΚΙΝΣ και β’ γυναικείου για την ΟΚΤΑΒΙΑ ΣΠΕΝΣΕΡ), περιλαμβάνεται σε όλα τα τεχνικά-αισθητικά (φωτογραφία, σκηνικά, ήχος, μοντάζ, μουσική, ηχητικό μοντάζ ακόμα και για κοστούμια), όχι όμως στα οπτικά εφφέ ούτε στο μακιγιάζ όπου δύο στοιχεία τέτοια που διαθέτει το φιλμ βλέπουμε πως η Ακαδημία τα πιστώνει στη σκηνοθεσία κι όχι στις επιμέρους ειδικότητες κι αυτό έχει μεγάλο κινηματογραφικό ενδιαφέρον για τους μελετητές. Θα γράψω για αυτά στην κριτική της ταινίας όταν προβληθεί στις 15 Φεβρουαρίου .

Αφήνει πίσω η «μορφή του νερού» τις «ΤΡΙΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΟ ΕΜΠΙΝΓΚ ΣΤΟ ΜΙΣΟΥΡΙ» που έδειχνε να είναι το κύριο αντίπαλο αλλά δεν προτάθηκε στη σκηνοθεσία. Αρα, έχει μειονέκτημα το φιλμ του Μάρτιν Μακ Ντόναγκ στο να διεκδικήσει στα ίσα το βραβείο της καλύτερης ταινίας. Η Ακαδημία απέναντι στο φιλμ έδειξε ότι το θεωρεί έργο σεναρίου, εκεί πιστώνει τα πάντα, καθώς και τις ερμηνείες όπου τρεις στέλνει στα Οσκαρ (για α γυναικείο την ΦΡΑΝΣΕΣ ΜΑΚ ΝΤΟΡΜΑΝΤ και δύο  στον β’ ανδρικό, τόσο τον ΣΑΜ ΡΟΚΓΟΥΕΛ όσο και τον ΓΟΥΝΤΥ ΧΑΡΕΛΣΟΝ) και κάνει απόκλιση από το Σωματείο Σκηνοθετών. Από την πεντάδα του Σωματείου, ο μόνος που αντικαταστάθηκε στην Ακαδημία είναι ο Μάρτιν ΜακΝτόναγκ των «πινακίδων» κι εδώ υπάρχει ενδιαφέρον στην παρατήρηση από ποιον αντικαταστάθηκε: Από τον ΠΟΛ ΤΟΜΑΣ ΑΝΤΕΡΣΟΝ του «PHANTOM THREAD». Τι δείχνει αυτό; Ότι τόσο ο Αντερσον όσο κι ο Μακ Ντόναγκ είναι  ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΙ-ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ κι ότι η Ακαδημία αναγνωρίζει στον Αντερσον (και στην ταινία του φυσικά) περισσότερα σκηνοθετικά στοιχεία από όσα στον Μακ Ντόναγκ. ΚΙ επειδή οι «πινακίδες» έχουν υποψηφιότητα και στο μοντάζ (καθώς και στη μουσικη)  το μήνυμα από Ακαδημία μεριά είναι πως την κινηματογραφική βαρύτητα στο υπέροχο σενάριο τη δίνει το μοντάζ κι όχι η σκηνοθεσία. Τα μαθήματα για τα οποία τόσο συχνά κάνω αναφορές.

ΟΙ άλλοι τέσσερις σκηνοθέτες του Σωματείου είναι υποψήφιοι και για Οσκαρ στην Ακαδημία. Μαζί με τον Ντελ Τόρο δηλαδή πέρασαν τις Ηράκλειες Στήλες κι η ΓΚΡΕΤΑ ΓΚΕΡΓΟΥΙΚ με την «LADYBIRD» κι ο ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΠΗΛ του «ΤΡΕΞΕ!» κι ο ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ της «ΔΟΥΝΚΕΡΚΗΣ».

Με βάση τις υποψηφιότητες, η «ΔΟΥΝΚΕΡΚΗ» έρχεται ως σκηνοθετική αντίπαλος του Ντελ Τόρο αλλά για την καλύτερη ταινία τη μειώνει το γεγονός πως δεν έχει υποψηφιότητα στο σενάριο. Με συνολικά οκτώ υποψηφιότητες  εκ των οποίων οι έξη είναι τεχνικές αλλά κι αισθητικές διότι πήρε υποψηφιότητα και για τη σκηνογραφική διεύθυνση (μαζί με τα οφθαλμοφανή ήχος, μοντάζ, ηχητικό μοντάζ, φωτογραφία, μουσική) ποντάρει περισσότερο σε κάποιο από αυτά.

Τα άλλα τρία φιλμ που πέρασαν στη σκηνοθεσία είναι «μικρά» για να απειλήσουν την καλύτερη ταινία (για σκηνοθεσία δεν το συζητάμε) από τον Ντελ Τόρο . Ητοι το «Τρέξε», το «LADYBIRD» και το «PHANTOM THREAD» που προανέφερα και που εκτόπισε σκηνοθετικά τις Τρεις πινακίδες»,

Το «THE POST» του Στήβεν Σπίλμπεργκ, όπως είχε φανει κι από την κριτική που του έγραψα αντιμετωπίστηκε ως ένα ψυχαγωγικό φιλμ κι επειδή η «καλύτερη ταινία» περιλαμβάνει εννιά φιλμ κι όχι πέντε, μπήκε εκεί καθώς και στην Μέρυλ Στρηπ εκτοπίζοντας την προτίμηση του Σωματείου Ηθοποιών Τζούντι ΝΤεντς. Η Μέρυλ Στρηπ πήρε την 21η υποψηφιότητα της καριέρας της, άρα ο Σπίλμπεργκ παίρνει ένα creditκι από αυτήν αλλά τόσο μικρό και λίγο. Το φιλμ δεν προτάθηκε πουθενά αλλού, ούτε στη μουσική του Τζον Γουίλιαμς ο οποίος Γουίλιαμς προτάθηκε αλλά για το «STAR WARS».

ΚΙ ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΝΤΑΙΗ ΛΙΟΥΙΣ ως άλλη …Μερυλ Στρηπ εκτόπισε την προτίμηση του Σωματείου Τζέημς Φράνκο- το Σωματείο είχε αφήσει «εκτός» τον Ντάνιελ Νταίη Λιούις όπως είχε αφήσει έξω και την Μέρυλ

Το «BLADE RUNNER 2049» δείχνει την υπεροχή του στην εκτίμηση της Ακαδημίας έναντι του παλαιού φιλμ του Ρίντλεη Σκοτ με την εμφάνιση του σε πέντε τεχνικές κατηγορίες ενώ του Σκοτ ήταν μόνο σε δύο. Και φτάνει μέχρι εδώ . Ευελπιστούν σε νίκη της φωτογραφίας για λογαριασμό του ΡΟΤΖΕΡ ΝΤΗΚΙΝΣ που προτείνεται για 14η φορά- μέχρι τώρα δεν έχει «σταυρώσει» αγαλματάκι.

Στη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ πάντως φέτος καταπατάται ένα άβατο για τις γυναίκες, προτείνεται για πρώτη φορά γυναίκα διευθυντής φωτογραφίας, η ΡΕΙΤΣΕΛ ΜΟΡΙΣΟΝ με το «MUDBOUND».

Πλήρης η απόρριψη τόσο για το «Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές» που δεν προτάθηκε ούτε για σκηνικά ούτε για κοστούμια αλλά ούτε και για φωτογραφία (μάλλον το βρήκαν πολύ «παραμύθι» οι κινηματογραφιστές της Ακαδημίας) και δεν υιοθετήθηκε από πουθενά ενώ αντιθέτως ο «LOGAN» που είχε παιχθεί στα σινεμά πριν ένα χρόνο (για τους ηλίθιους που εξακολουθούν να επιμένουν ότι …ξεχνούν τα έργα) προτάθηκε στην κατηγορία ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΕΚ ΔΙΑΣΚΕΥΗΣ κι αυτό για blockbusterείναι κάτι που ξεπερνά τα όρια της απλής αναγνώρισης. Πλήρης η απόρριψη και για την αποτυχημένη ταινία του Αλεξάντερ Πέιν «Μικρόκοσμος»- δεν προτάθηκε ούτε η «Βιετναμέζα», την εκτόπισε η σχεδόν παρτενέρ του Ντάνιελ ΝΤαίη Λιούις , η ΛΕΣΛΙ ΜΑΝΒΙΛ στο «PHANTOM THREAD».

Η ερμηνεία του ΓΚΑΡΙ ΟΛΝΤΜΑΝ σήκωσε το «Η ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΩΡΑ» και το στέλνει στην 9άδα της καλύτερης ταινίας ενώ  αναγνωρίστηκαν με υποψηφιότητα κι η φωτογραφία και τα σκηνικά και τα κοστούμια – κι εννοείται και το μακιγιάζ. Η ενδυματολόγος του φιλμ ΤΖΑΚΛΙΝ ΝΤΟΥΡΑΝ, βραβευμένη με ΟΣΚΑΡ το 2013 για την «ΑΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ», χτυπά φέτος διπλή υποψηφιότητα τόσο με την «σκοτεινή ώρα» όσο και με το «Η πεντάμορφη και το τέρας»

Στην ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ ο φίλος μας ο Φατίχ Ακίν απέτυχε να μπει στην πεντάδα με το «Μαζί ή τίποτα»- η Ακαδημία το πήγε σε πολύ πιο ψαγμένα και βλέπουμε εκεί μέσα και τη ΣΟΥΗΔΙΑ με «ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ» αλλά και την ΟΥΓΓΑΡΙΑ με το «Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ», τη ΡΩΣΙΑ φυσικά με το εξαίρετο «ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ» αλλά και την ΧΙΛΗ με την τρανσέξουαλ «ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΓΥΝΑΊΚΑ» που στην Ελλάδα δεν έκανε εισιτήρια ενώ για το απρόβλητο ακόμα στη χώρα μας φιλμ του ΛΙΒΑΝΟΥ «THE INSULT» οι πληροφορίες είναι διθυραμβικές. Σημειωτέον ότι ο ΛΙΒΑΝΟΣ είναι νεο-εισερχόμενη χώρα στην πεντάδα της Ξενόγλωσσης

 

Αυτή είναι η πρώτη ματιά του υπογράφοντος, οι πρώτες εκτιμήσεις. Από αύριο ξεκινούν οι ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ-΄ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ PANTIMO.GR

Τροποποιήθηκε Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 20:12
Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo