Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Pantimo

OSCAR 2018: ΑΝΑΛΥΣΗ 20- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

03 Μαρτίου 2018
Κατηγορία Περί Oscar...
Διαβάστηκε 3811 φορές

Κι έτσι φτάνουμε στην ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ κι ολοκληρώνουμε για το 2018.

Ξεκινάμε από το βασικό γεγονός πως τις ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ της ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, κατ’ εξαίρεση προς τις υπόλοιπες, τις ψηφίζουν ΟΛΟΙ οι κλάδοι κι όχι μόνο ο άμεσα ενδιαφερόμενος που θα ήταν σε αυτή την περίπτωση οι Παραγωγοί.

Συνεπώς, οι ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ της κάθε ταινίας που έφτασε στην 9άδα δείχνουν κι από ποιους κλάδους επισημάνθηκαν επιτεύγματα που, στη γλώσσα των Ακαδημιών σημαίνει, πως αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά διάκρισης της κάθε ταινίας. Γι αυτό και στο PANTIMO.GR έχω καθιερώσει την ΑΝΑΛΥΣΗ για την ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ να την εστιάζω στις υποψηφιότητες διότι είναι κι αυτές που δείχνουν τα επιτεύγματα που επισημάνθηκαν από τους κλάδους.

Και θα ξαναπώ, και θα το επαναλάβω και του χρόνου, πρώτα ο Θεός, κι όσο έχω τη φωνή πως στις ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ βραβεύονται ΕΡΓΑ κι όχι ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ, ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ κι όχι ΠΡΟΣΩΠΑ.

Πάμε λοιπόν να εξετάσουμε την 9άδα των ταινιών που προκρίθηκαν.

ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ

  1. ΝΑ ΜΕ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ (Call me by your name)

TO ΦΙΛΜ: Ταινία λεπτότητας και τρυφερότητας αισθημάτων που δείχνει το ξύπνημα της άνοιξης, της νιότης και των ιμέρων στην καρδιά και το σώμα ενός 17χρονου αγοριού στη διάρκεια των θερινών διακοπών με την οικογένεια του στη Βόρειο Ιταλία. Ξεκινά με ένα κορίτσι αλλά ο αληθινός έρωτας εκδηλώνεται με άνδρα και μάλιστα ο ανήλικος είναι που παρασύρει ερωτικά τον ενήλικο.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 4: Ταινία, Α’ Ανδρικός ρόλος (Τιμοτέ Σαλαμέ), Διασκευασμένο Σενάριο (Τζέημς Αϊβορυ), Τραγούδι

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Το σενάριο που έγραψε ο Τζέημς Αϊβορυ από το βιβλίο του Αντρέ Ασιμάν είναι τέτοιων λεπτοτήτων και λεπτομερών εσωτερικών περιγραφών που καταλήγει σε ετοιμοπαράδοτη σκηνοθεσία στον Λούκα Γκουαντανίνο. Η «σκηνοθεσία» εμπεριέχεται στο ίδιο το σενάριο και μέσα από εκεί «αποκαλύπτεται» ο 20χρονος πρωταγωνιστής ΤΙΜΟΤΕ ΣΑΛΑΜΕ που ανοίγει λογαριασμό για ευοίωνη πορεία. Με αποκορύφωμα το ερμηνευτικό closeup στο φινάλε που είναι ΜΟΝΟ έκφραση. Και βέβαια το τραγούδι που προτάθηκε για το Οσκαρ από τους μουσικούς-τραγουδοποιούς της Ακαδημίας απορρέει από την υπαγορευμένη λεπτότητα του σεναρίου.

  1. Η ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΩΡΑ (Darkest hour)

TO ΦΙΛΜ: Το χρονικό  ανάληψης της Πρωθυπουργίας στη Μεγάλη Βρετανία από τον Ουίνστων Τσώρτσιλ στο κρίσιμο 20ήμερο του 1940 με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει ήδη ξεκινήσει. Επική ταινία , χωρίς πολέμους και μάχες αλλά γύρω από το ιστορικό πρόσωπο. Και από τον ηθοποιό που το υποδύεται.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 6: Ταινία, Α΄Ανδρικός ρόλος (Γκάρυ Ολντμαν), Φωτογραφία, Σκηνογραφική Διεύθυνση, Κοστούμια, Μακιγιάζ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ. Φιλμ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ από τον ΓΚΑΡΥ ΟΛΝΤΜΑΝ αλλά και ιστορικού προσώπου με έμφαση πάνω στον ΗΘΟΠΟΙΟ και στην ΕΜΦΑΝΙΣΗ του ως ιστορικό πρόσωπο. Η φωτογραφία, η σκηνογραφία, η ενδυματολογία δείχνουν ποιους κλάδους συγκίνησε, το δε μακιγιάζ γίνεται συμπλήρωμα αλλά και όπλο για τον ερμηνευτή ενώ η απουσία της σκηνοθεσίας και του σεναρίου από τις υποψηφιότητες δείχνει ποιοί κλάδοι το προσπέρασαν και δεν το είδαν ως επίτευγμα στο αντικείμενο που τους αφορά.

  1. ΔΟΥΝΚΕΡΚΗ.

ΤΟ ΦΙΛΜ: Ταινία πολεμικής αναπαράστασης και πολεμικού θεάματος που αναπαριστά τα Μάχη της Δουνκέρκης  τον Ιούνιο του 1940 με ζητούμενο τη μάχη καθαυτή και με σκηνοθετική πρωτοβουλία πάνω στον ήχο ως βάση.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 8: Ταινία, Σκηνοθεσία (Κρίστοφερ Νόλαν), Φωτογραφία, Σκηνογραφική Διεύθυνση, Ηχος, Μοντάζ, Μουσική, Ηχητικό Μοντάζ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Τεχνικοί Και Σκηνοθέτες αναγνωρίζουν το τι θέλησε να κάνει επακριβώς ο Κρίστοφερ Νόλαν και το που στηρίχτηκε προκειμένoυ όλο αυτό να επιτευχθεί. Αναγνωρίζουν και την ταινία ως πολεμικό θέαμα αλλά προσπερνούν το σενάριο διότι ως είδος σεναρίου προσφέρεται για επισήμανση  όχι όμως και για υποψηφιότητα- η υπόθεση είναι στοιχειώδης, οι χαρακτήρες υπάρχουν ίσα-ίσα για να δίνουν ανθρώπινη προέκταση στις πολεμικές επιχειρήσεις, είναι σενάριο εικόνας.

  1. ΤΡΕΞΕ (Get out!)

ΤΟ ΦΙΛΜ: Θρίλερ με όλα τα στοιχεία του είδους, όπως εμφανίζονται στις νεανικές ταινίες των αρκετών τελευταίων ετών, με μια σοβαρή διαφορά: Τις καταβολές του από το «Μάντεψε ποιος θάρθει το βράδυ», ήτοι τη φυλετική προκατάληψη έναντι των «μεικτών» σχέσεων ή γάμων. Κι αυτό αλλάζει ολόκληρο το status της ταινίας.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 4: Ταινία, Α’ Ανδρικός ρόλος (Ντάνιελ Καλούγυα), Σκηνοθεσία( Τζόρνταν Πηλ), Σενάριο πρωτότυπο (Τζόρνταν Πηλ)

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Το ότι πάντρεψε ως ατμόσφαιρα τα νεανικά θρίλερ τρόμου αλλά είχε ως βάση το φυλετικό μήνυμα κι εκείνο το  παλιό φιλμ με την Κάθριν Χέπμπορν, είναι η επίσημη αναγνώριση. Κι ότι όλο αυτό κινήθηκε σε απόλυτες ισορροπίες που κρατούν το είδος θρίλερ ως την τελευταία στιγμή κι από την άλλη βγαίνοντας από το σινεμά έχεις πάρει μαζί σου κοινωνικό μήνυμα κι όχι τρόμο. Αναγνώριση σεναριογραφικών και σκηνοθετικών ικανοτήτων που γίνονται ΚΡΑΜΑ. Κι ο πρωταγωνιστής πιστώνεται την τέλεια επιλογή του casting director, έργο δηλαδή που το αγαπούν κι αυτοί οι οποίοι ψηφίζουν στις υποψηφιότητες μόνο για καλύτερη ταινία διότι ο κλάδος τους εκπροσωπείται μεν στην Ακαδημία αλλά δεν αντιπροσωπεύεται από σχετικό βραβείο.

  1. LADYBIRD.

ΤΟ ΦΙΛΜ: Αντιπροσωπευτική ταινία του είδους «ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά» συν το γεγονός πως είναι σκηνοθετημένο από γυναίκα, αυτό διαφοροποιεί τη ματιά των κινηματογραφιστών. Λέει μια γυναικεία ιστορία, μια κοριτσίστικη καλύτερα, με ηρωίδα κοπέλα που θέλει να φύγει από το Σακραμέντο και να πετάξει στους ουρανούς των ονείρων της, της Νέας Υόρκης και της Τέχνης και πλαίσιο της ο περίγυρος που την εμποδίζει.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 5: Ταινία, Α’ Γυναικείος ρόλος (Σάορσι Ρόναν), Β’ Γυναικείος ρόλος (Λόρι Μέτκαλφ), Σκηνοθεσία (Γκρέτα Γκέργουιγκ), Σενάριο πρωτότυπο (Γκρέτα Γκέργουιγκ)

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Υιοθετήθηκε ως «πακέτο» του δείγματος «ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά», οι τεχνικοί κλάδοι δεν ασχολήθηκαν πουθενά μαζί του, δεν υπάρχει επίτευγμα, ενδιαφέρθηκαν όμως ηθοποιοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι που το είδαν ως πακέτο και του αναγνώρισαν συνέπεια στην «ανεξάρτητη» γραφή του η οποία είναι αυτός ο χαμηλός τόνος με τον οποίο συντονίζονται όλα τα επίπεδα κι οι ερμηνευτές μεταξύ τους.

  1. ΑΟΡΑΤΗ ΚΛΩΣΤΗ (Phantom thread)

TO ΦΙΛΜ: Μια παράξενη ερωτική ιστορία αφηγείται που δεν έχει μεγάλη σχέση με τις καθιερωμένες και κινείται σε περιβάλλον επίσης μη συνηθισμένο, στο χώρο της υψηλής ραπτικής για την καλή κοινωνία του Λονδίνου στη δεκαετία 50. Με πρωτότυπο ήρωα , ένα ψυχάκια μόδιστρο στο ρόλο του οποίου λάμπει ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 6: Ταινία, Α’ Ανδρικός ρόλος (Ντάνιελ Ντέι Λιούις), Β’ Γυναικείος ρόλος (Λέλσυ Μάνβιλ), Σκηνοθεσία (Πολ Τόμας Αντερσον), Μουσική, Κοστούμια.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Οι υποψηφιότητες δείχνουν φανερά ποιοι κλάδοι την αναγνώρισαν και την στήριξαν καθώς κι εκείνους που δεν την ενέκριναν. Η περίπτωση της ,μαζί με του  « η πιο σκοτεινή ώρα» είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές περί  επισημάνσεων. Ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης Πολ Τόμας Αντερσον αναγνωρίζεται για πρώτη φορά μόνο για τη σκηνοθεσία του κι όχι για το σενάριο του. Οι Σεναριογράφοι είπαν το δικό τους «όχι» στη σεναριακή θολούρα που χαρακτηρίζει το φιλμ, οι Σκηνοθέτες του αναγνώρισαν στυλ, ατμόσφαιρα, καλό γούστο κι αποδέσμευση από το σεναριογράφο εαυτό του. Και μόνο η επισήμανση της εξαίρετης Λέσλυ Μάνβιλ σε «σβησμένο» ρόλο, που αποδεικνύει ότι στην Ακαδημία δεν μετράνε ούτε οι ατζέντηδες ούτε οι καμπάνιες ούτε τα διαφημιστικά «for your consideration» στα διάφορα επαγγελματικά έντυπα, μαρτυρεί το πόσο ενδιαφέρθηκαν οι Ηθοποιοί για την ταινία, ενδιαφέρον που δεν είχε δείξει ο κλάδος , όμως, στο Σωματείο του. Ούτε για τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις ούτε για την Λέσλυ Μάνβιλ.

  1. ΤΗΕ POST

ΤΟ ΦΙΛΜ: Πήγαινε για κάτι σαν «Ολοι οι άνθρωποι του Προέδρου» δια χειρός Στίβεν Σπίλμπεργκ, δεν προέκυψε κάτι τέτοιο παρά μόνο μια ευχάριστη, ψυχαγωγική ταινία γύρω από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις πολιτικού ενδιαφέροντος οι οποίες έσωσαν από την χρεωκοπία την εφημερίδα «Washington Post» και την οδήγησαν στην καθιέρωση.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 2: Ταινία, Α’ Γυναικείος ρόλος (Μέρυλ Στρηπ)

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Πόσο πιο ξεκάθαρα να τα πουν οι υποψηφιότητες σχετικά με την αξιολόγηση αυτής της ταινίας από την Κινηματογραφία; Σαφώς κι αν δεν ήταν 9άδα η κατηγορία αυτή αλλά κανονική 5άδα όπως οι άλλες, το φιλμ αυτό δεν θα είχε καμία θέση εκεί μέσα. Όμως ως ψυχαγωγική ταινία μπορούσε να παίρνει αναγνώριση στα πλαίσια 9 κι όχι 5 ταινιών. Όπως είχε γίνει το 2015 με τη «Selma». Κι από τα επιμέρους, μόνο η Μέρυλ Στρηπ τα κατάφερε προσθέτοντας ένα διαφορετικό ρόλο στην πινακοθήκη της , της εκδότριας εφημερίδας, όπου αν δεν είχε συμβεί κι αυτό θα ήταν μεγάλη ήττα για τον Σπίλμπεργκ το να μην καταφέρει να στείλει στα Οσκαρ την Μέρυλ Στρηπ στην πρώτη τους συνεργασία, που την έχουν στείλει πολλοί κατώτεροι του σκηνοθέτες.

  1. Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ (The shape of water)

ΤΟ ΦΙΛΜ: Μια σκηνοθετική πανδαισία από τον ΓΚΙΓΙΕΡΜΟ ΝΤΕΛ ΤΟΡΟ, ο οποίος την προσωπική του υπογραφή τη μετατρέπει σε φιλμ φαντασίας, παραμυθιού, προπάντων ανάδειξης και μείξης κινηματογραφικών ειδών κι όλα αυτά σε ένα. Με μπόλικο συναίσθημα γύρω από την ιστορία μιάς μουγκής κοπέλας που δουλεύει σε κέντρο ερευνών επί Ψυχρού Πολέμου κι ερωτεύεται ένα «όν» που το θέλουν για πειράματα οι Αμερικάνοι και το ορέγονται κι οι Σοβιετικοί.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 13: Ταινία, Α’ Γυναικείος ρόλος (Σάλλυ Χώκινς), Β’ Ανδρικός ρόλος (Ρίτσαρντ Τζένκινς), Β’ Γυναικείος ρόλος (Οκτάβια Σπένσερ), Σκηνοθεσία (Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο), Σενάριο πρωτότυπο (Ντελ Τόρο, Βανέσα Τέιλορ), Φωτογραφία, Σκηνογραφική Διεύθυνση, Ηχος, Μοντάζ, Μουσική, Κοστούμια, Ηχητικό Μοντάζ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Το φετινό «La La Land» από πλευράς αριθμού υποψηφιοτήτων και σαρωτικής παρουσίας  όπου οι πολλές υποψηφιότητες δηλώνουν την απόλυτη ένταξη σε ένα είδος και την επιμέρους συνεισφορά της κάθε ειδικότητας στο όλον. Πέρσι ήταν το είδος μιούζικαλ, φέτος είναι η υπογραφή Ντελ Τόρο, το προσωπικό όραμα ενός σκηνοθέτη  μιάς ιδιαίτερης ταινίας που κινείται σε σφαίρες σκοτεινού παραμυθιού ή μυστηριακής γοητείας κι όλα συμβάλλουν στην υποστήριξη κι ολοκλήρωση αυτής της πρωτοτυπίας που δηλώνεται κι ως ανανέωση στο λιμνάζον Χόλυγουντ.

  1. ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΙΝΓΚ ΣΤΟ ΜΙΣΟΥΡΙ (Three billboards outside Ebbing Missouri )

ΤΟ ΦΙΛΜ: Ταινία ΣΕΝΑΡΙΟΥ ως εκεί που δεν παίρνει άλλο. Σεναρίου που περιλαμβάνει θέμα, υπόθεση, γράψιμο διαφορετικό πάνω στην εξέλιξη αστυνομικής ιστορίας, ατάκες και πάνω από όλα χαρακτήρες τεράστιους που βγάζουν μεγάλους ρόλους και καταλήγει και σε έργο ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΜΗΝΕΙΩΝ. Με ηρωίδα μια μάνα στην επαρχία που βρίσκει ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο να εκδικηθεί το θάνατο της κόρης της καταγγέλλοντας την  Αστυνομία και ψάχνοντας να βρει η ίδια τον δολοφόνο που δεν ασχολήθηκαν να βρουν οι αρμόδιοι φορείς.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 7: Ταινία, Α’ Γυναικείος ρόλος (Φράνσες Μακ Ντόρμαντ), ΔΥΟ Β΄Ανδρικούς (Γούντυ Χάρελσον, Σαμ Ρόκγουελ), Σενάριο πρωτότυπο (Μάρτιν Μακ Ντόνα), Μοντάζ, Μουσική.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ: Ηταν τέτοια η δύναμη του έργου κι η καταλυτική επίδραση στους θεατές που κατάκτησε ώστε να κοπούν τα πόδια τους όταν είδαν ότι δεν προτάθηκε και για τη Σκηνοθεσία , που την έκανε το ίδιο πρόσωπο που έγραψε και το σενάριο. ΚΙ ότι αυτό του έβαζε εμπόδια στην κατάκτηση της ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ. Ναι, πράγματι οι Σκηνοθέτες της Ακαδημίας έκαναν πίσω απέναντι στο έργο αυτό, κάτι είδαν που δεν είδαμε εμείς οι απέξω κι αυτό το κάτι έχει μάλλον να κάνει με τις υποψηφιότητες που πήρε στο μοντάζ και στη μουσική και θεώρησαν προφανώς ότι αυτές ήταν που έδιναν τον κινηματογραφικό ρυθμό στο υπέρλαμπρο σενάριο και έγινε η ταινία που έγινε ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως το «Τρέξε» και το «Ladybird» που ήταν σενάριο-σκηνοθεσία-πακέτο δεν παρείσφρησε άλλος κινηματογραφικός παράγοντας. Αυτό δεν σημαίνει πως υποχρεωτικά χάνει το Οσκαρ καλύτερης ταινία, ωστόσο κρατά σε αγωνία τους θαυμαστές οι οποίοι θα περιμένουν το μαύρο ξημέρωμα για να μάθουν την αλήθεια….

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Για ΠΟΛΛΟΣΤΗ φορά τίθεται το δίλημμα: ΤΑΙΝΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ή ΤΑΙΝΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ; Συνήθως κερδίζει το πρώτο. Στη φετινή «διαμάχη» μεταξύ «ΤΡΕΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΙΝΓΚ ΣΤΟ ΜΙΣΟΥΡΙ» που εκπροσωπεί το πρώτο και «Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ» που αντιστοιχεί στο δεύτερο , η απουσία σκηνοθεσίας από τις «πινακίδες» δεν ξέρουμε πόσο ανεβάζει την ανανέωση με το «νερό» που επιζητεί το σημερινό Χόλυγουντ και που η ταινία του Ντελ Τόρο προσφέρει. Η αγωνία θα μείνει ως το τέλος. Τώρα αν ψάχνουμε και για ….  ένα ΤΡΙΤΟ δρόμο προς τον… Οσκαρισμό, μόνο ένας τίτλος θα μπορούσε να καλύψει την περίπτωση κι αυτός λέει «ΤΡΕΞΕ!»- ως ανανέωση ΕΙΔΟΥΣ και ΥΦΟΥΣ και ΦΡΕΣΚΙΑΣ ΜΑΤΙΑΣ. Από κει και πέρα, με βάση το μενού που έχω μπροστά μου αδυνατώ να προβλέψω άλλη επιλογή.

 

Το νικητή θα τον μάθουμε την Κυριακή 4 Μαρτίου στην 90η απονομή των βραβείων ΟΣΚΑΡ η οποία θα μεταδοθεί στην Ελλάδα ζωντανά κι αποκλειστικά από την COSMOTE  TV, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελετή από τις 23.30 με τις αφίξεις στο κόκκινο χαλί και μετά να επιλέξετε να δείτε την τελετή με τον πρωτότυπο αγγλικό ήχο ή με ελληνικό σχολιασμό από ανταποκριτές απευθείας από το Λος Αντζελες.

 

 

 

Pantimo

Τελευταία άρθρα από τον/την Pantimo