Το ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ, ως είδος βρίσκεται τις τελευταίες δεκαετίες σε διαρκή εξέλιξη. Σπάνε οι φόρμες και τα όρια του καθιερωμένου από τη μια, εμπλουτίζεται από την άλλη το καθαρά ψυχαγωγικό κομμάτι του με νέα δεδομένα που δεν αφορούν μόνο στην τεχνολογία αλλά και στην διείσδυση του σεναρίου με σοβαρές προθέσεις.
H ΕΡΜΗΝΕΙΑ εξαρτάται από το ΡΟΛΟ («Ηθοποιός σημαίνει ρόλος» - το δόγμα της ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ για το οποίο έχω γράψει πολλές φορές) κι ο ρόλος, με τη σειρά του, εξαρτάται από το ΣΕΝΑΡΙΟ και από την ΤΑΙΝΙΑ. Είναι ένας εκ των βασικών ΚΑΝΟΝΩΝ της ερμηνευτικής αξιολόγησης.
Η φετινή χρονιά καθορίζεται από το ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ διότι τα τέσσερα εκ των πέντε είναι γραμμένα από τους σκηνοθέτες τους (ή και σκηνοθετημένα από τους σεναριογράφους τους….) (για να το δούμε κι έτσι) και ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ την καλύτερη ταινία μια και τα τέσσερα εξ αυτών έχουν και τις ταινίες υποψήφιες στην κατηγορία του καλύτερου φιλμ. Είναι μια χρονιά που από το ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ εξαρτώνται πολλά. Και θα εξαρτηθεί κι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ.
Οι ΗΧΟΛΗΠΤΕΣ ψήφισαν στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ τους «ΔΟΥΝΚΕΡΚΗ», οι ΜΑΚΙΓΙΕΡ (και το Σωματείο των ΚΟΜΜΩΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ που συμμετέχουν ως ενιαία κατηγορία στα ΟΣΚΑΡ), ψήφισαν «Η ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΩΡΑ». Τόσο δεδομένα τα βραβεία και των δύο Σωματείων ώστε σχεδόν να μην αποτελούν ΕΙΔΗΣΗ παρά ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ μιάς προβλεπόμενης είδησης.
Ερμηνείες που βγαίνουν από μεγάλο ρόλο μεγάλου σεναρίου , ή που συντονίζονται με το κλίμα της σκηνοθεσίας και προσαρμόζονται σε αυτό ή που βγαίνουν από προσωπική δουλειά της ηθοποιού πάνω σε ένα πρόσωπο ή που τις βρίσκει η ηθοποιός μόνη της με τον σκηνοθέτη να κάνει επίβλεψη… κλπ κλπ.. Ερμηνείες τέτοιες διαγωνίζονται φέτος κι εδώ έχουμε Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ, leading actress, άρα λαμβάνεται υπόψη και το πρωταγωνιστικό στοιχείο όταν πρόκειται για ρολίστα.
Ως καλύτερο score of the year- για να το πούμε ελληνικά…. χαχαχα. Όμως, αξίζει να τον κόπο να δείτε παρακάτω την πλήρη λίστα των νικητών, όπου θα διαπιστώσετε πως κι οι ΜΟΥΣΙΚΟΙ στο δικό τους Σωματείο περιλαμβάνουν του κόσμου τους διαχωρισμούς σε είδη και κατηγορίες, κάτι, φυσικά, που δεν μπορεί να συμβεί στην Ακαδημία, η οποία δεν είναι Σωματείο αλλά «πεντάδα» συνολικού αποτελέσματος
Ας δούμε τι μπορεί να γίνει φέτος με τα ΚΟΣΤΟΥMΙΑ που εκπροσωπούν ΙΣΤΟΡΙΑ, παλαιότερη και μεταγενέστερη, ή φτιάχνουν κλίμα ή δημιουργούν φαντασμαγορία ή συμμετέχουν στη συνολική αισθητική.
Ο, τι ακριβώς είχε γίνει και πέρσι στο Σωματείο των Ενδυματολόγων με τα βραβεία ετησίων επιτευγμάτων του κλάδου τους, δείχνει να επαναλαμβάνεται και φέτος.
Στο κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD το οποίο προβάλλει καθημερινά έως τις 4 Μαρτίου, τρεις οσκαρικές ταινίες που προτάθηκαν ή κέρδισαν το χρυσό αγαλματίδιο, επισήμανα δύο ταινίες των ημερών αυτών, στις οποίες θα ήθελα να αναφερθώ ξεχωριστά, προπάντων για τους ερμηνευτές τους, για τα ΟΣΚΑΡ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ, ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ, αλλοτινών καιρών.
Κι όχι μόνο ΥΨΩΣΑΝ αλλά και ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ εξού και πληροφορηθήκαμε ότι καλύτερη ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ταινία του έτους είναι «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΟ ΕΜΠΙΝΓΚ ΣΤΟ ΜΙΣΟΥΡΙ», μαζί με ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ γενικώς…..!!!! Να λοιπόν που το βρετανικό σινεμά το εκπροσωπούν οι «Πινακίδες» που διαδραματίζονται στην…. Κορνουάλη