Αραγε , έχει τύχη ένα blockbuster, έστω κι αν είναι «σοφιστικέ», στα βραβεία της Ευρωπαικής Ακαδημίας; Αναρωτιόμουν καθώς το ξανάβλεπα
Ο λόγος που περισσότερο ήθελα να γράψω για αυτή την ταινία ονομάζεται ΣΑΡΛΟΤ ΡΑΜΠΛΙΝΓΚ. Θέλω να πω για αυτήν αλλά δεν θα αποφύγω να μιλήσω και για την ταινία που με τη σειρά της αποζητά το μερτικό της.
…Καθότι η ταινία έχει προβληθεί στους αθηναικούς κινηματογράφους εδώ και πολύ καιρό αλλά είναι μία από τις ταινίες που υπέβαλε η ΙΣΠΑΝΙΑ στα ευρωπαικά, μαζί με το «ΜΙΚΡΟ ΝΗΣΙ», την επιτυχία του καλοκαιριού στα σινεμά της Αθήνας.
Από τις ευχάριστες φετινές εκπλήξεις η συμμετοχή της Αυστρίας με αυτή την ταινία την οποία, μάλιστα, επέλεξε η χώρα ως επίσημη εκπροσώπηση και για το ΟΣΚΑΡ του 2016. Ένα από τα καλύτερα «art -house thriller» , που έχω δει- αν μπορεί να υπάρξει και τέτοιος όρος…
Δεν έχει πολλούς GRANDMASTERS το σημερινό σινεμά . Ο ΠΑΟΛΟ ΣΟΡΕΝΤΙΝΟ είναι ένας εκ των λίγων υπαρχόντων της εποχής. Γι αυτό και χρειάζεται λίγη προσοχή παραπάνω είτε στους χαρακτηρισμούς είτε στην κατανόηση του έργου του. Η «ΝΙΟΤΗ» κατατάσσεται στα καλά του έργα και προσθέτει ένα ακριβό πετραδάκι τόσο στη δική του φιλμογραφία όσο και στου κινηματογράφου εν γένει.
Στις ταινίες που περνούν από την «εξεταστική» για να φτάσουν στις υποψηφιότητες των βραβείων της Ακαδημίας, ή να αποκλειστούν , είναι κι η ταινία του προέδρου μας, του ΒΙΜ ΒΕΝΤΕΡΣ. Η οποία ταινία βγήκε στα σινεμά της Αθήνας με την είσοδο του Αυγούστου και δεν ξέρω πόσοι την είδαν.
Με βάση τη θεωρία του auteur θα το πίστωναν ή χρέωναν κάποιοι στην Ιταλία αφού ο σκηνοθέτης είναι Ιταλός και ιταλικά όλα του τα θεμέλια. Με βάση, όμως, τους κανόνες της κινηματογραφικής παραγωγής η ταινία εκπροσωπεί την Αγγλία αφού πρόκειται για το «αγγλικό» ντεμπούτο του σκηνοθέτη του «Γόμορα» ΜΑΤΕΟ ΓΚΑΡΟΝΕ