Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ είναι η ΟΨΗ. Από αυτό ξεκινάμε. Το επαναλαμβάνω συχνά αλλά πρέπει να εμπεδώνεται διότι για τον κινηματογράφο είναι πολύ σημαντικό, τι ΟΨΗ θα έχει μια ταινία. Κι η δουλειά του ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ είναι δούναι και λαβείν με τον σκηνοθέτη, που δουλεύουν πάνω στη δημιουργία του ΥΦΟΥΣ.
Πάμε στην άλλη υπερ-αγαπημένη ειδικότητα- κατηγορία, μετά το ΣΕΝΑΡΙΟ, που είναι το ΜΟΝΤΑΖ. Το οποίο είναι κάτι εξαιρετικά σύνθετο, είναι η ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, αυτός είναι ο επί της ουσίας «ορισμός» περί του τι είναι ΜΟΝΤΑΖ. Τι σημαίνει «ραχοκοκαλιά»; Σημαίνει ρυθμό και δόμηση, σημαίνει πως παίρνω το υλικό που μου παρέδωσε ο σκηνοθέτης και το «σχηματίζω» σε ταινία. Το ΜΟΝΤΑΖ είναι μια ΤΕΧΝΗ-ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ απεριόριστων δυνατοτήτων, μπορεί και παρεμβαίνει ακόμα και στο Σενάριο. Όχι στο να του αλλάξει, φυσικά, την υπόθεση αλλά να του δώσει σχήμα και κορύφωση και να βοηθήσει το σκηνοθέτη στην δημιουργική ολοκλήρωση του έργου.
Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ κατηγορία. Όχι μόνο των ΟΣΚΑΡ αλλά του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ εν γένει.
Στο PANTIMO.GR, από το 2015 που ξεκινήσαμε τις ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ, υπάρχουν αρχειοθετημένες όλες οι χρονιές, όπου σε κάθε κατηγορία, δίνω κάθε φορά και διαφορετικά αναλυτικά παραδείγματα περί του τι αντιπροσωπεύει η εκάστοτε . Για το Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ έχω πει πολλά και δεν θα σταματήσω αλλά δεν θα γράφω και κάθε χρόνο τα ίδια. Μπορείτε να ανατρέχετε και να συμπληρώνετε μαθήματα και να διαπιστώνετε ότι κάθε φορά λέμε και κάτι πρόσθετο.
Το «NOMADLAND» της ΚΛΟΕ ΖΑΟ, της Κινέζας κινηματογραφίστριας, που είναι και η πρώτη Ασιάτισσα, η πρώτη ΓΥΝΑΙΚΑ σκηνοθέτης από χώρα της Ασίας, η οποία προτείνεται για Οσκαρ Σκηνοθεσίας, ήταν η επιλογή Καλύτερης Ταινίας του κινηματογραφικού έτους από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ. Οπότε, ο δρόμος για την κατάκτηση του ΟΣΚΑΡ δείχνει ορθάνοιχτος αν και…
Φέτος στην Κατηγορία του ΗΧΟΥ έχουμε να παρατηρήσουμε και να ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το ότι φέτος, Ηχος και Ηχητικό Μοντάζ , το τελευταίο με όλα τα συμπαρομαρτούντα του, συμπεριλαμβανομένων και των Ηχητικών Εφφε, συγχωνεύθηκαν σε ενιαίο βραβείο. Από την απονομή του 1964, τότε που αυτά διαχωρίστηκαν από τον συνολικό Ηχο και με τα χρόνια εξελίχθηκαν και μεταλλάχθηκαν, δίνοντας την τελευταία 20ετία το βάρος στο μοντάζ του ήχου. Μέχρι και την απονομή του 1963, από καταβολής ομιλούντος, τα ηχητικά εφφέ λογαριάζονταν μαζί με τα οπτικά ως ενιαίο βραβείο. Αυτό είναι το ιστορικό.
Tο πρώτο Σωματείο που ανοίγει το χορό των βραβεύσεων, από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Οσκαρ και μετά, ήταν οι ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΙ. Είχαν προηγηθεί οι ΜΟΥΣΙΚΟΙ όταν , όμως, ακόμα τα Σωματεία δεν είχαν ολοκληρώσει με τις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων τους.
Θα ξεκινήσω από το «μότο» που επαναλαμβάνω συχνά - πυκνά αλλά το θεωρώ απαραίτητο για να γίνεται η σύνδεση με την έννοια ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ Μουσική ώστε να ξέρουμε τι είναι αυτό που εξετάζουμε και παρακολουθούμε και πως αυτή κινηματογραφικά αξιολογείται. Το εν λόγω «μότο» είναι πως Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ «ΒΛΕΠΕΤΑΙ» ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ «ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ»
Όπως είδαμε και στην κατηγορία ΜΑΚΙΓΙΑΖ-ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ, με την οποία άρχισα και τα αφιερώματα των OSCAR 2021, φέτος υπάρχει μια ταύτιση Μακιγιάζ και ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ, όπου 4 από τις 5 ταινίες είναι κοινές στις δύο κατηγορίες. Αυτό, επαναλαμβάνω, δίνει αφορμή συγκεκριμένης μελέτης, έτσι όπως τα έφερε το φετινό μενού, σχετικά με τη σύνδεση των δύο αυτών Τεχνών- Ειδικοτήτων και πόσο συμπληρωματικά μπορούν να λειτουργήσουν, σε πολλές περιπτώσεις η μία με την άλλη.
Για τον μελετητή του ΣΙΝΕΜΑ κι όχι μόνο των ΟΣΚΑΡ, η φετινή χρονιά έχει κάτι πολύ ενδιαφέρον να προσφέρει ως τροφή σκέψης και μελέτης: Τη σχεδόν πλήρη ταύτιση ΜΑΚΙΓΙΑΖ και ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ. Οι τέσσσερις από τις πέντε ταινίες είναι κοινές και στις δύο κατηγορίες. 4 στα 5 είναι αντικείμενο προς μελέτη.