Η συνύπαρξη των δύο αυτών κλάδων κι η πολυπλοκότητα της έννοιας «Μακιγιάζ» είναι ενδιαφέρουσα για όποιον θέλει να μελετήσει το φετινό «μενού» καθ’ όσον έχουμε περιπτώσεις πολλές και ποικίλες. Εχουμε το μακιγιάζ των πολεμικών τραυμάτων, έχουμε το μακιγιάζ μεταμόρφωσης του πρωταγωνιστή, έχουμε και το κομμωτικό να υπερτερεί και να είναι αυτό που δίνει την εικόνα, έχουμε και περιπτώσεις που οδηγούν στη διαπίστωση ότι μια εξωτερική κατασκευή, που θα μπορούσαν κάποιοι να την παρερμηνεύουν ως ενδυματολογική, μαθαίνουμε από τους αρμόδιους ότι είναι καθαρά «ψιμυθιακή», ότι στο μακιγιάζ πιστώνεται και θα τα πούμε αυτά στις προσήκουσες ταινίες .
Η εν λόγω ταινία, ασιάτικη κι αμερικάνικη ταυτόχρονα, έχει κάνει την πιο ιδιαίτερη αίσθηση στον ετήσιο απολογισμό. Η αίσθηση αυτή βρίσκει οπαδούς, βρίσκει όμως κι απορημένους- όχι αναίτια. Ισως κι εναντιωμένους. Το θέμα είναι ότι τάραξε τα νερά κι αυτό την καθιστά ξεχωριστή.
Με τη ΦΑΝΤΑΣΙΑ ως απόλυτη πρωταγωνίστρια, εξετάζονται τα φετινά ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ-η οσκαρικη 5άδα τους. Με τη Φαντασία είτε ως κουμάντο είτε ως παρέμβαση. Και τούτο, επειδή, όπως θα δείτε στο Μενού, είναι τα είδη τέτοια όπου καλείται ο Ενδυματολόγος να αναλάβει πρωτοβουλία.
Εξω από τα καθιερωμένα, έτσι για ανανέωση, ξεκινάμε την «κούρσα» των Oscar 2023, εδώ στο PANTIMO: Mε τη ΔΙΕΘΝΗ ΤΑΙΝΙΑ. Εχει συμβεί και στα Oscar, να ξεκινήσουν απροσδόκητα από αυτή την κατηγορία, στην απονομή του 1983, όταν κέρδισε το ισπανικό φιλμ «VOLVER A EMPEZAR» («επιστροφή στο ξεκίνημα» ή απλούστερα « Αρχίζοντας ξανά») του ΧΟΣΕ ΛΟΥΙΣ ΓΚΑΡΘΙ, το οποίο δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα. ΚΙ ας ήταν έργο πολιτικού χαρακτήρα, καθαρά αριστερό, με ήρωα έναν πολιτικό εξόριστο που επιστρέφει ύστερα από χρόνια , μετά το θάνατο του Φράνκο…
Καινοτόμησαν φέτος οι ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΙ, το ίδιο κι οι ΜΟΝΤΕΡ, τα Σωματεία των οποίων δημοσιοποίησαν τις υποψηφιότητες τους , μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα OSCAR. Για ποιο λόγο το έκαναν αυτό; Γύρευε…Οι Σεναριογράφοι ανακοίνωσαν σήμερα, οι Μοντέρ ανακοινώνουν τις υποψηφιότητες των επιτευγμάτων του κλάδου τους στις 2 Φεβρουαρίου
Εδώ θα βρείτε την ΠΛΗΡΗ ΛΙΣΤΑ με ‘ολες τις Υποψηφιότητες ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. Το κείμενο υπάρχει…παραπλεύρως στο άρθρο με την «ΠΡΩΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ»
Ξεκινάμε από το «αυτές ήταν οι ταινίες της χρονιάς που πέρασε, ανάμεσα σε αυτές θα γίνει η επιλογή». Για να ξέρουμε , πάνω-κάτω τι υπήρχε κι από κει να κοιτάξουμε εδώ παρέα, τι εισηγούνται οι επι μέρους 10.000 ΕΙΔΙΚΟΙ (κι αυτοί είναι απόλυτα ειδικοί διότι είναι οι άνθρωποι που κάνουν ταινίες κι όχι που βλέπουν) κι από που ορμώμενοι.
Ναι, είναι ΕΜΠΕΙΡΙΑ αυτό που βλέπουμε κι έχει όλο να κάνει με την φαντασία του σκηνοθέτη (και σεναριογράφου της ταινίας) ΝΤΑΜΙΕΝ ΣΑΖΕΛ και προβάλλω και τον όρο ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ επειδή όλο αυτό βλέπεται πολύ ευχάριστα, ενίοτε μεθάει, εις πείσμα της μεγάλης διάρκειας του. Ισως και να μην καταλαβαίνεις το 3ωρο.
Η ταινία αυτή ξεκίνησε ως θεατρική οπερέτα. Των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου, μόλις είχε ξεκινήσει η γόνιμη συνεργασία τους, , ο Σακελλάριος έκανε ως τότε ντουέτο κυρίως με τον Δ. Ευαγγελίδη. Η οπερέτα αυτή λεγόταν «ΦΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ» από την ελληνική απόδοση της άριας του Ριγολέτου , μια κι ο ήρωας είναι επίδοξος καλλιτέχνης της όπερας, η ηρωίδα, όμως, είναι «φτερό στον άνεμο/γυναίκας μοιάζει» όπως έλεγε η ελληνική απόδοση, αφου είναι κοκότα. Κοκότα πολυτελείας. «Σπιτωμένη» από πλούσιο κύριο , η οποία, όμως ερωτεύεται tον φτωχό μουσικο. Κι υπάρχει και το τρίτο πρόσωπο, η κοπέλα του μουσικού που του παραστέκεται…
Φάνηκε αμέσως, σχεδόν πιτσιρικάς, που εμφανίστηκε εκείνη την ωραία πρωία του 1961 με τον ¨ΕΦΙΑΛΤΗ». Ένα θρίλερ χιτσκοκικών, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, επιρροών, άρτι αφιχθείς από την Ιταλία με τις άριστες σπουδές του.