Αυτό είναι το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ της νέας ταινίας του ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΕΗΝ, κάποιοι που ξέμειναν. Πάνω σε αυτή τη στέρεη βάση ,ο σεναριογράφος ΝΤΕΗΒΙΝΤ ΧΕΜΙΝΓΚΣΟΝ, έχει καρφώσει τον διαβήτη κι από αυτό το σημείο αρχίζει και τον ανοίγει και τον κάνει κύκλο. Κι ο κύκλος αυτός ενώ δείχνει μικρός, καταλήγει ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ. Και τούτο γιατί; Επειδή είναι πανανθρώπινος.
Εως υποδειγματική θα χαρακτήριζα την ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη ΧΟΥΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΠΑΓΥΟΝΑ, η οποία εκπροσωπεί την Ισπανία στα Oscar, έχει περάσει στο «βραχύ κατάλογο» και διεκδικεί με σθένος και περγαμηνές την παρουσία της στην 5άδα του τελικού.
Είναι έξυπνο. Αφηγείται μιά ωραία ίντριγκα με πολύ ωραίο τρόπο. Της δίνει μάλιστα κοινωνικο-πολιτικές διαστάσεις της ίντριγκας ώστε να ξεφεύγουμε από το απλό caso, το περιστατικό δηλαδή, και να ανταποκρίνεται στα κύματα των καιρών. Κι αυτό το κάνει και το πετυχαίνει μέσα από μιά σειρά χαρακτήρων που έχουν και βάθος και χρώμα και που είναι γραμμένοι σαν δραματικοί χαρακτήρες αλλά με πάμπολλες σατιρικές υπονομεύσεις για τον καθένα.
Το «May-December» του ΤΟΝΤ ΧΑΙΗΝΣ, είναι κατά βάση ταινία σεναρίου, απολύτως ανθρωποκεντρική ώστε εκ τούτου να δημιουργεί ρόλους και να προσφεύγει σε ερμηνείες από τις οποίες προσδοκά.
Δεν έχει βάλει εδώ τη γραφίδα του ο Τοντ Χαίηνς, άλλοι υπογράφουν το σενάριο, οι ΣΑΜΥ ΜΠΕΡΚ και ΑΛΕΞ ΜΕΚΑΝΙΚ.
Κι εδώ ως σκηνοθέτης ο Χαίηνς αλλάζει κάπως και όψη, υιοθετεί κάτι ρεαλιστικό σε ύφος, φωτισμούς, ντεκόρ κι αίσθηση, μακριά απο εκείνα τα ωραία παστελ χρώματα που είχε στο «Ο Παράδεισος είναι μακριά» ή στην «Carol". Ισως για αυτό το λόγο να μην κατέφυγε αυτή τη φορά στο διευθυντή φωτογραφίας Εντουαρντ Λάτσμαν που του εκανε εκείνους τους περίτεχνους φωτισμούς.
Λοιπόν, πάμε στο έργο διότι εδώ στηρίζονται όλα κι αυτά που έχουμε να εξετάσουμε , κι είναι το σεναριο
Το σενάριο λοιπόν πιάνει ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, ιντριγκαδόρικο θα έλεγα (με την καλή έννοια), μια ιστορία που συνέβη πριν από 24 χρόνια. Μια νεαρή γυναίκα τότε, παντρεμένη, με δυο παιδάκια , αποπλάνησε στο pet shop, έναν 13άρη που γνώρισε εκεί. Η γυναίκα καταδικάστηκε, εξέτισε και ποινή, κι όμως αυτόν τον τότε 13άρη, όταν αποφυλακίστηκε, τον παντρεύτηκε. Και ζουν τώρα παντρεμένοι κι ευτυχισμένοι στη Σαβανα, στον αμερικάνικο Νότο, στην Πολιτεία της Τζόρτζια κι έχουν κάνει και παιδάκι. Η ζωή τους κυλά ήρεμα, το παρελθόν το έχουν αφήσει πίσω, το ίδιο και κάποιους ανθρώπους που εμπλέκονταν σε αυτό.
Με τη σχέση τους, έχουν αποδειξει ότι εκείνη η αποπλάνηση ανηλίκου, έκρυβε έναν μεγάλο κι αμοιβαίο έρωτα .
Και ξαφνικά, στο παρόν, 24χρόνια μετά, κινηματογραφική πηγή που ψαχουλεύουν για θέματα, ανακαλύπτουν κι αυτό κι αποφασίζουν να το κάνουν ταινία. Την όλη περίπτωση. Το σενάριο όμως της ταινίας δεν έχει γραφτεί, δουλεύεται στο ψάξιμο και στην έρευνα κι η ηθοποιός που θα αναλάβει να παίξει τη συγκεκριμένη γυναίκα που φυλακίστηκε, ζητά συνάντηση μαζί της, να έρθει να μείνει λίγο κοντά τους, να συζητήσουν, να την «εξερευνήσει», να δει τι στοιχεία δικά της μπορει να γεννηθούν από την υπόθεση, τι στοιχεία μπορεί να βάλει στο ρόλο, ποια στοιχεία του ρόλου, του χαρακτήρα δηλαδή είναι εκείνα στα οποία θα μπορούσε να πατήσει.
Αρχίζω με τη γοητεία ως λέξη και σε αυτήν θα καταλήξω ως απόσταγμα διότι πάνω-κάτω , αυτό που μένει από την ταινία , ως αποτύπωμα, είναι η γοητεία της. Και σε αυτό τον τομέα έρχεται να δοκιμαστεί η ΕΜΕΡΑΛΝΤ ΦΕΝΕΛ, ύστερα από το θριαμβικό κι οσκαρικό (είχε πάρει Οσκαρ σεναρίου, χώρια την υποψηφιότητα της για τη σκηνοθεσία) «Promising young woman» ,κι όταν λέω «να δοκιμαστεί» εννοώ «και να δοκιμάσει». Να δοκιμάσει δηλαδή τα οικόπεδα της ως σκηνοθέτης.
Είναι η ιστορία της κολυμβήτριας Νταϊάν Νάυαντ, που στα 61 της αποφάσισε να διασχίσει κολυμπώντας τη διαδρομή Φλόριντα-Κούβα και να μην πέσει και σε καρχαρίες. Όλα αυτά ενώ είχε σταματήσει την κολύμβηση για 30 περίπου χρόνια.
Εδώ, τελικά , παίζεται όλο το μυστικό της παγκόσμιας επιτυχίας του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ και φυσικά και της συγκεκριμένης ταινίας. Ότι είναι ένας ευφυέστατος σκηνοθέτης, άρα κι ευφάνταστος, κι έχει καταφέρει αυτή την υπογραφή, ώστε να περιμένεις κάτι αλλοπρόσαλλο το οποίο όμως θα είναι ευφυές και καλόγουστο κι υψηλών προδιαγραφών και κάπως έτσι έγινε ο παγκόσμιος σάλος. Περιμένουν στην κάθε νέα ταινία του Λάνθιμου κάτι πρωτότυπο, κάτι παράξενο, κάτι που να μην έχει ξαναγίνει, κι αν έχει γίνει δεν θα έχει γίνει με αυτό τον τρόπο, κάτι σίγουρα ευφυές, κάτι προκλητικό, κάτι τολμηρό, που όλα αυτά μαζί καταλήγουν σε υπέρβαση κι αυτή με τη σειρά της μεταβολίζεται σε ΜΑΓΕΙΑ
Το «POOR ΤHINGS» είναι τέτοια περίπτωση.